Kostholdsbloggen

29 Jun 2020

Vi blir rådet til å spise mer fet fisk.

Hovedgrunnen er at fisken inneholder den fordelaktige omega 3-fettsyren. 

Et annet argument som trekkes fram i samme åndedrag, er at det er særlig gunstig hvis laks blir valgt fremfor mat som inneholder mettet fett, salt og sukker.

Og ja. Kombinasjonen mettet fett, salt og sukker i form av "junk food" er lite gunstig, men når den anbefalte laksen inneholder langt mer mettet fett enn de vanligste kjøttyper som spises i Norge, tyder det på at overbevisningene fortsatt råder.

Ikke fakta.

For et kjapt søk i Matvaretabellen viser at 100 gr kokt laks inneholder omtrent dobbelt så mye mettet fett som 100 gr biff, 100 gr ytrefilet og 100 gr karbonadedeig

100 gr stekt laks inneholder faktisk samme mengde mettet fett som 100 gr ordinær kjøttdeig. Eller rett skal være rett. Kjøttdeigen inneholder 1 gram mer mettet fett enn stykket med stekt laks.  

Er det virkelig dette ene grammet som gjør kjøttdeigen så skummel?

Overbevisningen om at me...

11 May 2020

     - Ketogen kost- sunt, enkelt og effektivt

Aldri har det vært viktigere å holde seg slank, frisk og samtidig sørge for et godt immunforsvar.

8. mai kunne du lese i Stavanger Aftenblad at "forskning har bekreftet at et ketogen kost er optimalt for immunforsvaret. Dette får vi ikke vite fra norsk presse!»

Jeg deler nå de beste tipsene i kurset: 

"Ketogen kost – sunt, enkelt og effektivt»  

       - Slik får du fart på forbrenningen når treningssenteret er stengt.

Kurset er gratis og helt uten forpliktelser!

Å sørge for økt forbrenning, bedre helse og sterkere immunforsvar er trolig den beste investeringen du kan gjøre akkurat nå!

Trykk her for mer informasjon!


 

4 May 2020

Oppskrift:

2    dl mandelmel

2,5 dl solsikkekjerner

2    dl sesamfrø

2    dl linfrø

2    dl gresskarkjerner

1    ts havsalt 

2    ts fiberhusk                                             

2    ts honning                                   

7-8 dl vann                                        

Fremgangsmåte: ...

26 Apr 2020

Det virker ofte som om det meste her i verden handler om tro, men ganske mye dreier seg om vitenskap og fakta, særlig innen fagfeltet ernæring. 

Bl.a. er matens innhold ganske godt avklart. Det er strenge krav om merking av matvarene våre og selv om vi ikke har 100 % kontroll har vi rimelig god oversikt over innholdet i dagens matvarer.  

Hva maten brytes ned til er i stor gradkjent og stadig nye sammenhenger om matens innvirkning på kroppens fysiologi avklares! 

  

På tross av fakta som er synlige med det blotte øye og kan påvises med ulike testemetoder, fremstilles de likevel ofte som tro. 

Vi vet bl.a. at sukker og stivelse får blodsukkeret til å stige. Et lite stikk i fingen, viser nøyaktig hvor mye og hvor lang tid det tar før blodsukkeret har sunket igjen.

At det går ned igjen sørger hormonet insulin for. Jo mer sukker og stivelse i kosten, jo mer insulin skilles ut! Det er ren fysiologi!

Så lenge insulinet funge...

15 Apr 2020

Det er så uendelig mye mer lystbetont og optimistisk å gripe fatt i mulighetene og håpet, enn å grave oss ned i elendighet og fortvilelse! 

Og det føles mye bede å gjøre en aktiv innsats enn å være en passiv observatør! 

Funksjonell medisin handler om å gi kroppen optimale forhold

Det handler om gunstig kost, nok hvile, tilpasset fysisk aktivitet, sol, lys og frisk luft, redusert stress, en god tarmflora og ikke minst om trivsel og gode relasjoner!  

Alle disse faktorene spiller en vesentlig rolle i forhold til vår helse og hvordan vi er rustet mot belastninger av alle slag. Inklusiv virus!

Vi har et hav av muligheter!

Vi kan jobbe i hagen og få sol og D-vitamin. Vi kan gå tur i skog og mark, enten alene eller med en god venn og få dekket både mosjon, lys, adspredelse og sosial kontakt. Vi kan drive med yoga og meditasjon hjemme på stuegulvet og vi kan lage en god middag sammen med familien eller invitere en nabo!  

Vi kan snakke i telefonen med en kjær familiemedl...

14 Apr 2020

Jeg skal ikke påstå at hverken du eller noen andre er hjernevasket men det er vanskelig å finne et mer dekkende ord for feilinformasjonen vi alle blir utsatt for!

Det er særlig informasjonen vi får om fett som skurrer!

Ta en titt på innholdet i noen av våre vanligste matvarer: 

Fettinnhold:  (Hentet fra Matvaretabellen.no)

                                             Metta fett:                   Umetta fett:        

Laks:                                          7 %                                  13 %

Olivenolje:                              15 %                                  80 %...

24 Mar 2020

Det er mye forskning på lavkarbokosthold, inklusiv den strengeste varianten, ketogen kost. Dette er ikke en ny metode. John Hopkins har brukt metoden mot epilepsi i over 100 år. 

Det er flere sykehus i verden som driver Funksjonell medisin, og ketogen kost er en av de retningene de forsker mye på for tiden. 

Det er også flere grasrotbevegelser som nå samler leger og forskere for å få fram seriøs forskning, for å få endret de offisielle kostrådene. The nutrition coalition, Public health collaboration og Kostreform for bedre helse i Norge. 

Det siste året har det skjedd store forandringer, der bl.a. den amerikanske diabetes foreningen har endret sine retningslinjer og tatt in lavkarbo og ketogen kost som en effektiv metode for å få kontroll over diabetes og overvekt. 

Også det amerikanske forsvaret har endret retningslnjene og anbefaler lavkarbokost mot overvekt og diabetes 2. 

Den svenske legen Andreas Eenfeldt har startet en verdensomspenndne organsisasjon dietdoctor.com, som arrangere...

14 Dec 2019

På spørsmål om hva folk ønsker for pensjonstilværelsen, svare de aller fleste god helse! Dessverre viser statistikken at en stor del ikke får oppfyt dette ønsket. Det kommer selvsagt an på hvordan en definerer god og dårlig helse.

   

Vi vet at de fleste av dagens sykdommer utvikles over mange år, selv om sluttresultatet gjerne debuterer akutt. 

Hva om vi flytter fokus til "forstadiet " til sykdom, eller rotårsaken om du vil, slik at vi holder oss frisk lengst mulig? 

Det er selvsagt viktig at vi er helt i tet i forhold til behandling når sykdom rammer.

Takk og lov for at vi har et av verdens beste helsevesen. Men hva om vi kan holde oss friske langt inn i alderdommen i stedet, slik de fleste drømmer om?

Statisitikkene sier at stadig færre vil kunne realisere drømmene for pensjonstilværelsen Hva om vi faktisk kan unngå å havne i helsekøene og kan forhindre dagens "moderne" sykdommer?   

Vi vet at 70 % lider av overvekt og fedme, ca 25 % har i dag fettlever o...

3 Nov 2019

Høsten er tiden for gode gryteretter. Her i huset er lammegryte en favoritt. 

Denne gang tok jeg det jeg hadde i kjøleskapet som var: 

2 løk,

1/2 kålrot

6 gulrøtter 

pluss en hel del lammejøtt

Salt, pepper, timian og oregano 

4 ts tomatpuré

bittelitt jevning

Satser på middag til flere dager

Fremgangsmåte: 

Brun kjøttstykkene i nøytral cocosa, sammen med godt med pepper og hell over vann så det dekker kjøttet. La kjøttet trekke 1 time før du har i grønnsakene. 

Ha litt cocosa i stekepanna, skjær opp grønnsakene og surr dem noen minutter i stekepanna før du har dem i gryta.

Det er ikke nødvendig å steke grønnsakene, men jeg synes det gir en litt annen smak. Gjør det som passer deg. Det blir kjempegodt uansett.

Etter en time har du i grønnsakene, timian og oregano.Dersom du bruker friske urter, kan du vente med disse til slutten av koketiden.  

La gryta småputre til alt er mørt. 

Gryta kan gjerne koke en time til og vel så det. Den blir bare bedre og bedre. 

Rør inn...

10 Oct 2019

I Norge har vi næringsbaserte kostråd. Det betyr at vi anbefales de matvarene som inneholder de de næringsstoffene kroppen trenger. Hva de ulike produktene inneholder i tillegg er det lite fokus på. 

Ved å flytte fokus over på de ingrediensene som bare er der, uten at vi tenker over dem, åpner det seg uante muligheter. Muligheter som gir håp! Håp om få kontrollen over egen vekt. Håp om å kunne bremse, eventuelt reversere ulike sykdommer. Håp om å kunne opprettholde god helse langt inn i alderdommen osv..

Det er ikke så mye som skal til. Det handler egentlig bare om å flytte fokus. 

Tenker du over hva 4 grove brødskiver, 4 Ryvita knekkebrød, litt juicen, ris, 1 banan og 1 fruktyoghurten egentlig inneholder? 

Det ensidige fokuset på næringsstoffer og kalorier har trolig bidratt til at vi ikke regner med de resterende ingrediensene, men de øvrige ingrediensene er jo der.

De 4 grove brødskivene inneholder bl.a. et :stivelsesinnhold tilsvarende 16 ts sukker, i tillegg til glukaner...

Please reload

Kosten betyr utrolig mye for vekta og den fysiske og psykiske helsa.

 

Ved hjelp av smarte kostvalg kan du påvirke din egen hverdag og samtidig forebygge, bremse og reversere sykdom.   

 

Det er et paradigmeskifte innen ernæring og det finnes nå mye kunnskap om hvordan maten påvirker kroppens fysiologi, som gir uante muligheter. 

Det er disse mulighetene jeg ønsker å del på denne bloggen, så du kan leve det livet du drømmer om!

Du finner ulike tema i emnefeltet nedenfor. 

Les mer om
Arkiv
Please reload

Følg meg
  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon
  • Grey Facebook Icon

Madlaveien 13

4008, Stavanger

ernering@me.com

Tel:  997 09 638

  • Hvit Instagram Ikon
  • White Facebook Icon

© 2019  Mette Lund Larsen