Ernæringsbloggen

11 Nov 2019

De fleste tenker ganske logisk. Som hvis vi har for lite D-vitaminer eller kasium, så må vi spise mer D-vitamin og kalsium. Helt logisk!

Vi tenker likt andre veien. Hvis vi har for mye kolesterolet, så må vi spise mindre kolesterol eller hvis vi har for høyt blodtrykk så må vi spise mindre salt og hvis vi har for mye urinsyre (urinsyregikt, podagra), så må vi spise mindre protein og hvis du er fet, så må du spise mindre fett.  De fleste tror at det er sånn kroppen fungerer. 

Hvis vi ser nærmere på kroppens fysiologi, blir saken en helt annen!  

I læreboka i fysiologi fra 2006, som fortsatt er gjeldende innen medisin, står det at  karbohydrater (sukker og stivelse) i kosten  bl.a bidrar til økt insulinnivå,                  I Som igjen fører til: 

- økt fettlagring, da insulin er et fettlagringshormon

- økt tilbakeholdelse av salt i nyrene, som bla. a gir økt væskebinding og høyt blodtrykk

- økt uts...

6 Nov 2019

Når sannheten er så ubehagelig at vi ikke vil ta den inn, fornekter vi den.

Og krisen vokser!  

Hva er det som gjør at vi ikke vil ta virkeligheten inn over oss.

Vi anbefales metoder som kommer dårligst ut og avviser den beste metoden. Og når den dårligste metoden ikke virker, er det vår egen feil. Vi må bare spise mindre og trene mer får vi høre!  

De fleste har prøvd å spise mindre og trene mer. Mange har prøvd en rekke ganger.  Noen opplever riktignok effekt, men å spise lite i lengden, er lite tilfredsstillenede,  særlig når hovedenergien er karbohydrater, som den som oftest er. De færreste klarer å gå sultne i lengden. På tross av innsatsen går vekten som regel opp, i alle fall på sikt og den ene diagnosen etter den andre kommer gjerne i tillegg.

Tanken på at dagens kostråd faktisk forårsaker mer skade enn gavn er så utenkelig at vi fornekter den. Det virker i alle fall slik. Statistikkene taler for seg, erfaringene tale...

3 Nov 2019

Høsten er tiden for gode gryteretter. Her i huset er lammegryte en favoritt. 

Denne gang tok jeg det jeg hadde i kjøleskapet som var: 

2 løk,

1/2 kålrot

6 gulrøtter 

pluss en hel del lammejøtt

Salt, pepper, timian og oregano 

4 ts tomatpuré

bittelitt jevning

Satser på middag til flere dager

Fremgangsmåte: 

Brun kjøttstykkene i nøytral cocosa, sammen med godt med pepper og hell over vann så det dekker kjøttet. La kjøttet trekke 1 time før du har i grønnsakene. 

Ha litt cocosa i stekepanna, skjær opp grønnsakene og surr dem noen minutter i stekepanna før du har dem i gryta.

Det er ikke nødvendig å steke grønnsakene, men jeg synes det gir en litt annen smak. Gjør det som passer deg. Det blir kjempegodt uansett.

Etter en time har du i grønnsakene, timian og oregano.Dersom du bruker friske urter, kan du vente med disse til slutten av koketiden.  

La gryta småputre til alt er mørt. 

Gryta kan gjerne koke en time til og vel så det. Den blir bare bedre og bedre. 

Rør inn...

27 Oct 2019

Vi har sykehus i verdensklasse. Er selv sykepleier og en aktiv bruker av ulike behandlingstilbud og nesten hele familien jobber i helsevesenet. Er uendelig takknemlig for all kunnskap som finnes i forhold til behandling. Ikke minst stolt av mine egne som jobber i systemet. Ved akutte sykdommer er vi helt avhengige av den innsatsen som legges ned for å hjelpe oss! 

Men hva om vi ved å endre kurs kan slippe å utvikle dagens moderne sykdommer?

Hva om vi kan kombinere kosthold og behandlingen som finnes i dag? 

Den gang jeg selv jobbet i helsevesenet ble jeg forundret over hvor lite fokus det var for matens innvirkning på pasientenes helsetilstand.  

Pasienter kom inn med slim og fikk mat som ga økt slimdannelse. Andre hadde magesmerter og fikk mat som trigget fordøyelsesplager. I psykitrisk avdeling ble det servert mat som økte blodsukkeret aller mest, som dermed forverret humøret og psyken.  De fikk servert et kosthold som jobbet mot andre terapiformer....

18 Oct 2019

Når du skal ha en splitter ny bil, går du da til en bruktbil-forhandler og får informasjon,  eller går du til en som forhandler det siste nye?

Når du skal ha ny mobil, går du da på Finn.no eller går du på en Macbutikk og kjøper den siste nye Iphonen og kanskje står klar den dagen de siste nyhetene slippes? 

Når du skal ha nytt bilsete til 4 åringen din, kjøper du den modellen som er 20 år gammel, eller skaffer du deg en av de aller nyeste, tryggeste  modellene til skatten din?

Hvis du skal sjekke ut tryggheten og troverdigheten i de siste nye modellene, enten det er det ene eller det andre, lytter du da til de som forhandler de gamle modellene eller til dem som selger de aller nyeste? 

Jeg bare spør. 

For innen kosthold er det et spesielt fenomen.  Her holder de fleste seg til det de engang har lært. Det er like stor utvikling innen ernæring som innen mobil og datateknologi. Hver dag avdekkes nye sammenhenger. De fleste holder seg likevel til de gamle metodene....

18 Oct 2019

Alle har det travelt. Så travelt at de ikke har tid til å tenke over helsa i dag.

"Alt med måte" går fint. I dag.

Kreft, hjerneslag, demens og Alzheimer rammer nok ikke meg. Eller?

Sykdom handler som oftest ikke om flaks og uflaks. Det betyr ikke at det nødvendigvis er vår egen feil dersom vi rammes, men mulighetene til å forebygge er enorme, ved å flytte fokus!  Hvorfor har vi ikke mer fokus på mulighetene som ligger i å gi kroppen optimale forhold, i stedet for å gamble på at det går bra, og deretter streve med å dempe symptomene når sykdom er et faktum?

De færreste venter med å reparere huset til kledningen er råtten. De maler gjevnlig for å forebygge. 

De færreste venter med å fikse bilen til den er rusten og ødelagt. De rustbehandler, boner og følger bilens serviceintervaller.  Med oss selv derimot, tar vi en råsjangs. Vi vet at 70 % lider av overvekt og fedme, ca 25 % har fettlever, stadig flere rammes av diabetes 2, hjerteinfarkt, slag, kreft, demens og Alzheimer. Det...

10 Oct 2019

I Norge har vi næringsbaserte kostråd. Det betyr at vi anbefales de matvarene som inneholder de de næringsstoffene kroppen trenger. Hva de ulike produktene inneholder i tillegg er det lite fokus på. 

Ved å flytte fokus over på de ingrediensene som bare er der, uten at vi tenker over dem, åpner det seg et hav av muligheter. Muligheter som gir håp! Håp om få kontrollen over egen vekt. Håp om å kunne bremse, eventuelt reversere ulike sykdommer. Håp om å kunne opprettholde god helse langt inn i alderdommen osv..

Det er ikke så mye som skal til. Det handler egentlig bare om å flytte fokus. 

Tenker du over hva de 4 grove brødskivene, pluss 4 Ryvita knekkebrød, juicen, risen, bananen og yoghurten du får i deg i løpet av dagen egentlig inneholder? Det ensidige fokuset på næringsstoffer og kalorier har trolig bidratt til at vi ikke regner med de resterende ingrediensene, men de øvrige ingrediensene er jo der.

De 4 grove brødskivene inneholder bl.a. et :stivelsesinnhold tilsvarende 16 ts s...

22 Sep 2019

Historien om statuen full av fugleskitt er ganske betegnende for dagens helsekrise. 

Statuen  som står på byens torg, blir stadig dekket av fugleskitt. 

Kommunen må spyle hver eneste dag for at den ikke skal dekkes helt.  

Mange arbeidstimer går med til dette arbeidet. 

Helt til et lyst hode, begynte å gruble på hvorfor akkurat denne statuen dekkes med fugleskitt?  

Det viste seg at masse insekter trivdes veldig godt på denne statuen.

De begynte derfor med insektsmidler. Stadig større doser ble nødvendig og fortsatt gikk det mange timer til arbeidet.

Helt til en stilte spørsmålet om hvorfor det var så mange insekter på akkurat denne statuen?

Det viste seg at hver kveld kom en lykt på over statuen, slik at statuen skulle skinne i mørket. Lyset trakk til seg insektene. 

Hva om lykten slukkes?  

Insektene finner seg et annet sted.

Problemet "fugleskitt"  løst - for alltid!

Den samme problematikken gjelder dagens helsekrise! 

Er det ikke snart på tide å...

15 Sep 2019

Tacosuppe er en glimrende rett som passer til både hverdag og fest. Den kan varieres i det uendelige. 

Tacosuppe     6 personer

2 store løk                                                                 

3-4 hvitløksbåter eller 1 kinesisk hvitløk

¼ chili             

2 bokser hermetiske tomater

½  glass tomatpurè                            

ca 4 ts Helios buljong  elller et par små bokser med kyllingfond røres ut i 1 liter vann      4-5 kyllingfilèer (1 pakke à 650 g...

3 Sep 2019

Vi kan lese: 

 • At oppdrettsfisk er det mest giftige matvaren vi har

 • At en stor del av oppdrettsfisken er deformert på en eller annen måte

 • At også vill fisk som bl.a. makrell inneholder store mengder miljøgifter

 • At fisken vår er ok, fordi  at innholdet av noen spesifikke giftstoffer ikke overskrider dagens fastsatte grense. Så leser vi i neste øyeblikk at det har kommet  nye advarsler fra EU som sier at grenseverdiene for miljøgifter er altfor høye og må reduseres til 1/7 av dagens verdier.

 • At 70 % av fóret til oppdrettslaks er basert på vegetabilske kilder som soya, solsikke, raps, palmeolje og hvete, som egentlig ikke er fiskens naturlige føde.

 • At bruken av soya – og palmeolje i bl.a. fiskefór, bidrar til at soya- og palmeoljeplantasjene vokser så raskt at de nå er den største trusselen mot regnskogene. 

 • At Det Norske Oljefondet, Nordea, DNB, KLP og Storebrand er medeiere i noen av selskapene som bidrar til at reg...

Please reload

Jeg har et brennende engasjement  for kosthold og helse. Jeg har bakgrunn som ernæringsterapeut og sykepleier. Pga kronisk sykdom bruker jeg i dag mesteparten av tiden til å dykke ned i forskningen rundt temaet og å dele denne informasjonen med andre.

Ved å bruke kosten som verktøy, har vi mange muligheter til å påvirke vår egen helse.  Vi er selvsagt avhengig av dagens moderne medisin, men hvorfor ikke bruke maten som et aktivt hjelpemiddel. Ikke minst for å forebygge sykdom. 

 

Jeg ønsker å ha tilgang til de beste løsningene og søker derfor oppdatert forskning og erfaringer innen ernæring. Her på bloggen deler jeg noen av de temaene  jeg er opptatt av.

 

De fleste av  dagens kroniske lidelser tar mange åle og det er ofte en sammenheng i de ulike plagene.   Ved å gå til rotårsaken øker mulighetene for å forebygge, bremse og reversere de fleste av dagens kroniske sykdommer

 

Stikkordet er matens innvirkning på blodsukker, hormoner og tarmflora. Jeg  vil bruke bloggen til å dele oppdatert forskning.                                   

Du finner ulike temaer i emnefeltet nedenfor. 

Les mer om
Arkiv
Please reload

Følg meg
 • Instagram Social Ikon
 • Facebook Social Icon
 • Grey Facebook Icon

Madlaveien 13

4013, Stavanger

ernering@me.com

Tel:  997 09 638

 • Hvit Instagram Ikon
 • White Facebook Icon

© 2019  Mette Lund Larsen