top of page

Hvor mye sukker spiser du?


Sannsynligvis langt mer enn du tror

De nasjonale kostrådene anbefaler oss å spise 250–300 gram karbohydrater pr dag.


Dette tilsvarer 50–75 teskjeer sukker, i følge dr. Unwins teskjemodell. (Ref 1)


En modell Dr. Unwin laget for å motivere pasientene sine til kostendring. (ref 2)



Du vet kanskje hvor mye sukker du får i deg fra sjokolade, brus, snacks ol.


Men visste du at de største sukkerkildene er karbohydratrike matvarer som brødmat, knekkebrød, frokostblandinger, ris, pasta, nudler, poteter og fruktjuice?


Matvarer de færreste tenker på som sukker.


Karbohydrater består hovedsakelig av stivelse, som er lange kjeder av sukkermolekyler, som brytes ned til  glukose - altså sukker (ref 3)


Å få en oversikt over sukkerinntaket ditt (eller barnas) kan være svært nyttig, spesielt hvis du sliter med vekta, har diabetes type 2 eller en annen helseutfordring.


Det kan også være et viktig ledd i forebygging av sykdom – som tross alt er den beste medisinen.


Hvorfor ikke gjøre noen smarte justeringer i dag, som bidrar til at du holder deg slank og frisk, fremfor å spise det du har lyst på, for deretter å slite med kostrelaterte helseplager etterhvert som de dukker opp.



Selv om du ikke kan påvirke alt, kan du påvirke veldig mye. En reduksjon av karbohydratene (altså sukkerinntaket), vil ikke bare være en god investering for dagen i dag, men også for fremtiden.


Sjansen for at du skal kunne drive med de aktivitetene du elsker, med en slankere og friskere kropp, vil øke mange hakk.



Sjekk dr. Unwins teskjemodell og få en oversikt over ditt eget totale sukkerinntak. Start der du har mest å hente. Det er det du spiser ofte eller mye av, som har størst betydning.


Poenget er ikke å kutte ut alt, men å redusere de største sukkerkildene. Og husk - når du reduserer karboinntaket på det jevne, vil en utskeielse i ny og ne ha minimal betydning.


Mindre karbohydrater kombinert med mer grønnsaker og rene råvarer med sitt naturlige fettinnhold, vil være en god begynnelse.


Hvis du ønsker hjelp til kartleggingen av sukkerinntaket eller til å bygge opp et smart og smakfullt kosthold, tilpasset dine utfordringer og mål, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt.


Telefon: 997 09 638





Referanser:

  1. Dr. Unwins sugarinfographics: https://phcuk.org/sugar/

  2. The Guardian: British doctor cure obesity and diabetes 2

  3. Det store norske leksikon, Stivelse https://sml.snl.no/stivelse_-_ernæring

  4. 2023 Pubmed central, Dr David Unwin et al: What predicts drug-free type 2 diabetes remission? Insights from an 8-year general practice service evaluation of a lower carbohydrate diet with weight loss https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10407412/

  5. 2017 BMJ journal, Sarah Hallberg et al, Reversing diabetes 2 starts with ignoring the guidelines: https://bjsm.bmj.com/content/52/13/869.abstract

  6. 2018 Pubmed Sarah Hallberg: Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29417495/

  7. Dr. Mark Cucuzzella: “The little hospital that could

  8. 2022 European journal of clinical nutrition, Ludwig, Taube, Westman et al,  Competing paradigms of obesity pathogenesis: energy balance versus carbohydrate-insulin models.   https://www.nature.com/articles/s41430-022-01179-2







Comments


bottom of page