Forvirring rundt metta fett...
- Mette Lund Larsen

- for 6 timer siden
- 4 min lesing
Uenighetene rundt kostrådene er store. Særlig rundt temaet metta og umetta fett.
Mange som forsøker å komme med ny kunnskap anklages for å skape "støy" i den evidensbaserte kunnskapen myndighetene baserer seg på.
Hva om overbevisningen om at vi har fasiten er så sterk at de mest elementære faktaene ikke engang sjekkes. Og hva hvis grunnlaget dagens kostråd bygger på, faktisk er feil?
Mye tyder på nettopp det...
La oss se litt nærmere på et av fundamentene i dagens kostholdsråd og som skaper mest forvirring.
"Metta fett er usunt og umetta fett er sunt". Dvs at mat som inneholder metta fett er usunn og mat som inneholder umetta fett er sunn. Alle har lært det og alle vet at det er sånn det er.
MEN, her er det et stort MEN!!
Et kjapt søk i matvaretabellen.no sier noe helt annet enn det vi alle vet, bl.a.:
at alt naturlig fett er en kombinasjon av metta og umetta fett - ikke enten eller
at olivenolje inneholder mer metta fett enn bacon
at laks inneholder mer metta fett enn biff
at bacon inneholder mer umetta fett enn metta
Les gjerne de 4 punktene en gang til og enda en gang.. og tenk litt over det du nettopp leste. Det som står her er faktisk det stikk motsatte av det vi alle har lært og det vi alle "VET"!
"Problemet når vi tror vi vet noe er at vi ikke vet hva vi ikke vet og heller ikke ønsker å vite, fordi vi tror vi vet det som er verdt å vite."
Når vi derimot ser på matens faktiske innhold og legger gamle overbevisninger til side, vil en uke med laks, salat og olivenoljevinagrette gi langt mer metta fett enn biff og pommes frites, hele uka. Noe som neppe gjør laksemiddagen mindre sunn av den grunn. Det forteller oss derimot at vi har tatt feil.
Når overbevisningene rundt metta og umetta fett er feil, pulveriserer grunnlaget for sentrale kostråd. Det er virkelig grunn på tide å trekke i håndbrekket.
Når rådene vi får i tillegg bidrar til metabolske ubalanser som øker risikoen for både overvekt og kroniske sykdommer, ikke det motsatte, er det faktisk på tide å dra i nødbremsen! Ikke minst lytte til dem som deler ny kunnskap.
Fordelene av å rydde opp i misforståelser er store. Både sett fra et helse- og et samfunnsperspektiv. Men i stedet for at ny kunnskap møtes med nysgjerrighet og åpenhet, vekkes skepsis og mistro. Og de som rokker ved de etablerte "sannhetene" blir gjerne latterliggjort. Det sier litt om hvor vanskelig det er å rokke ved etablerte "sannheter" innen temaet ernæring.
Men fettinnholdet i en matvare handler ikke om overbevisninger og tro. Det handler om fakta, som enkelt lar seg sjekke. Et raskt søk på matvaretabellen.no er alt som skal til.
Start gjerne med olivenolje, laks, indrefilét og bacon. Jeg skjønner hvis du ikke tar deg bryet, men vi bør vel kunne forvente at de som hardnakket tviholder på etablerte "sannheter" tar seg bryet med å sjekke det grunnleggende. Matens innhold. Da ville også de funnet ut at alt naturlig fett faktisk er en kombinasjon av begge fettyper. De ville også funnet ut at olivenolje inneholder mer metta fett enn bacon. Det krever ingen lange dobbeltblinda randomiserte studier for å finne ut at grunnlaget som dagens "evidensbaserte" studier bygger på, er feil.
Selv forskeren bak "metta fett" - hypotesen erkjente at han hadde tatt feil og prøvde i mange år å rydde opp. Han erkjente til og med at hans argeste motstander, John Yudkin, hadde rett. Det var trolig sukker og stivelse som var det største problemet, ikke naturlig fett.
Når matens fettinnhold er enkle å sjekke og historien taler for seg, kan en jo stille spørsmål med hvem som skaper forvirringen i dagens kostholdsdebatt? De som prøver å rydde opp i faktafeil og misforståelser, eller de som tviholder på fastlåste overbevisninger og etablerte "sannheter" som ikke stemmer med matens faktiske innhold?
Innhold av metta fett pr 100 gr. (hentet fra matvaretabellen.no)

I følge tabellen inneholder olivenolje 14 gr metta fett pr 100 gr, mens bacon inneholder 8 gr.
Det er lett å tenke at vi spiser langt mindre olivenolje enn kjøtt, men 1 ss olivenolje tilsvarer ca 2 gr metta fett, dvs. samme mengde som 2 biffer à 100 gr.
4 ss olivenolje, som anses å være en medisinsk mengde, inneholder omtrent samme mengde metta fett som 100 gr bacon. (en pakke er 140 gr)
Olivenolja er ikke mindre sunn av den grunn. Det er bare slik naturlig fett opptrer. En kombinasjon av begge typer.
Referanser:
1. 2022: Reimara Valk, James Hammill, Jonas Grip
European Journal of Preventive Cardiology, Saturate fat: the villain and bogeyman in the development of cardiovascular disease
Conklution: The consumption of SFA is not significantly associated with CVD risk, events, or mortality. Based on the scientific evidence, there is no scientific ground to demonize SFA as a cause of CVD. SFA naturally occurring in nutrient-dense foods can be safely included in the diet.
2015: Forskning.no: Fant ingen sammenheng mellom metta fett ogøkningen i hjerte/ karsykdom
2015: British medical journal (BMJ) Russell, Mente et al:
Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies
Conclution: Saturated fats are not associated with all cause mortality, CVD, CHD, ischemic stroke, or type 2 diabetes. There was no convincing lack of association between saturated fat and CHD mortality
2013: Aseem Malhotra: British medical journal (BMJ) Saturated fat is not the major issue
Nina Teicholz: Bok: Big fat surprize






Kommentarer