Diabetes type 2 - en kronisk sykdom, eller ikke?
- Mette Lund Larsen
- 16. nov. 2024
- 4 min lesing
Oppdatert: 11. apr.

I Norge regnes diabetes type 2 som en kronisk sykdom som blir verre med årene. Andre steder i verden reverseres diabetes 2 i løpet av få mnd., ja til og med få uker.
Kan vi da si at sykdommen er kronisk?
Hva er diabetes 2 Diabetes 2 er sykdom der kroppen ikke lenger klarer å regulere blodsukkeret tilfredsstillende. Insulinet, hormonet som får sukkeret fra blodet og inn i cellene, klarer ikke lenger å fungere optimalt og blodsukkeret begynner å øke. Egentlig er det et insulinproblem.
Utbredelse, symptomer og konsekvenser Tall fra Folkehelseinstituttet viser at ca 345 000 i Norge har diabetes type 2 og at forekomsten har blitt fordoblet de siste 20 årene. Denne sykdommen rammet tidligere helst eldre, men rammer nå en stadig yngre del av befolkningen og har egentlig blitt en ny folkesykdom.
Diabetes type 2 er en alvorlig sykdom i seg selv, men som også øker risikoene for hjerneslag, hjerteinfarkt, kreft og Alzheimer. Å bekjempe diabetes type 2, vil derfor ha stor betydning for folkehelsa.
Dagens tilnærming Anbefalt behandling ved diabetes 2 er å følge de nasjonale kostrådene, redusere overvekt, pluss eventuelt medisinering.
Mengden karbohydrater (sukker og stivelse) ligger mellom 250- 300 gr karbohydrater pr dag. En mengde som tilsvarer mellom 50- 75 ts sukker. Når det normalt sirkulerer kun 1 ts sukker i blodet, vil denne mengden karbohydrater kreve mye insulin for å holde blodsukkeret innenfor normalen. Når insulinet ikke lenger fungerer optimalt, vil dette egentlgi være oppskriften på å opprettholde og forverre sykdommen.
Selv et moderat lavkarbokosthold med 175 gr pr dag, tilsvarer ca 40 ts sukker og vil kreve en hel del insulin. Mye karbohydrater kombinert med redusert effekt av insulin, er dermed ingen god kombinasjon.
Andre muligheter I 2018 publiserte Dr Sarah Hallberg en studie i pubmed, som viste at det var fullt mulig å reversere diabetes type 2. (ref.2, 3). I stedet for å følge de nasjonale kostrådene med mye karbohydrater (sukker og stivelse), anbefalte Dr. Hallberg et råvarebasert lavkarbokosthold.
I 2023 bekreftet Dr. David Unwin studien til Dr. Hallberg. Han viste i tillegg til betydelige økonomiske besparelser i forhold til reduserte utgifter til medisiner (ref. 4).
Logisk tilnærming Når mye karbohydrater gir økt blodsukker og økt insulin, med påfølgende økt forekomst av overvekt og diabetes type 2, vil lite karbohydrater gi stikk motsatt effekt.
I tillegg til en normalisering av blodsukkeret, oppnådde deltagerne i både Dr. Hallbergs og Dr. Unwins studier varig vektreduksjon, bedre blodverdier og en normalisering av blodtrykket. (ref. 2,3,4).
Gevinster som ikke bare ga økt livskvalitet, men som også reduserte risikoen for en rekke andre alvorlige sykdommer som hjerneslag, hjeteinfarkt, betennelsestilstander, kreft, demens og Alzheimer. Effekter ingen medisiner kommer i nærheten av.
Ingen endring i Norge Selv om "American Diabetes Association" og "European Association for the Study of Diabetes (EASD)", anbefaler "lavkarbo" som et alternativ ved diabetes type 2 (ref 2), er denne tilnærmingen fortsatt ikke innlemmet som alternativ her i Norge.
Forslag til løsning Når insulinet ikke lenger fungerer optimalt, vil en reduksjon av karbohydratene være en smart tilnærming. Det handler ikke nødvendigvis om å følge strenge dietter, men om å velge et mer råvarebasert kosthold kombinert med betydelig mindre karbohydrater. Det betyr ikke at du ikke kan spise noen karbohydrater, bare redusere nok til at du får mer kontroll over blodsukkeret. Toleransen for karbohydrater er individuell, så innsatsen tilpasses etter egne ønsker og behov.
Problemet tas ved rota Samtidig som blodsukkeret reguleres, vil samtidig insulinbehovet reduseres. I stedet for å fortsette med et kosthold som opprettholder et høyt blodsukker og høyt insulinbehov, tas problemet ved rota.
Kronisk eller ei? Når stadig flere erfarer og forskning bekrefter at diabetes type 2 enkelt kan reverseres ved hjelp av enkle kostjusteringer, kan vi vel ikke lenger si at denne sykdommen er en kronisk lidelse som blir verre med årene. Den trenger i allefall ikke være det.
Kanskje det er på høy tid å utfordre de nasjonale kostrådene og åpne opp for løsninger som gir langt bedre effekt.
Med en kropp i balanse, vil sjansen for å kunne delta på de aktivitetene du elsker øke mange hakk.

Referanser:
1. 2021, British medical journal (BMJ). Joshua Z Goldenberg, Andrew Day, Grant D Brinkworth, et al.
Conclution: On the basis of moderate to low certainty evidence, patients adhering to an LCD for six months may experience remission of diabetes without adverse consequences.
2018 Pubmed Sarah Hallberg: Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study
2017 BMJ journal, Sarah Hallberg et al, Reversing diabetes 2 starts with ignoring the guidelines:
2023 Pubmed central, Dr David Unwin et al: What predicts drug-free type 2 diabetes remission? Insights from an 8-year general practice service evaluation of a lower carbohydrate diet with weight loss
Dr. Mark Cucuzzella: “The little hospital that could”
2022 European journal of clinical nutrition, Ludwig, Taube, Westman et al, Competing paradigms of obesity pathogenesis: energy balance versus carbohydrate-insulin models.
2015 BMJ, Nina Teicholz: The scientific report guiding the US dietary guidelines: is it scientific?
Lær mer:
Videoer:
Jason Fung:
Ken Berry:
Sarah Hallberg:
Comments