I Norge regnes diabetes type 2 som en kronisk sykdom som blir verre med årene. Andre steder i verden reverseres diabetes 2 i løpet av få måneder.
Kan vi da si at sykdommen er kronisk?
Hva er diabetes 2 Diabetes 2 er sykdom der kroppen ikke lenger klarer å regulere blodsukkeret. Insulinet, hormonet som får sukkeret fra blodet og inn i cellene, klarer ikke lenger å fungere optimalt og blodsukkeret begynner å stige.
Utbredelse, symptomer og konsekvenser Tall fra Folkehelseinstituttet viser at ca 345 000 i Norge har diabetes type 2 og at forekomsten har blitt fordoblet de siste 20 årene. Denne sykdommen rammet tidligere helst eldre, men rammer nå også en stadig yngre del av befolkningen og har egentlig blitt en folkesykdom.
Diabetes type 2 er en alvorlig sykdom i seg selv, som i tillegg øker risikoene for hjerneslag, hjerteinfarkt, kreft og Alzheimer. Å bekjempe diabetes type 2, vil derfor ha stor betydning for folkehelsa.
Dagens tilnærming: Anbefalt behandling ved diabetes 2 er å følge de nasjonale kostrådene, redusere overvekt, pluss eventuelt medisinering. Årsaken til at insulinet ikke lenger fungerer optimalt er ikke et tema.
Andre muligheter: Allerede i 2018 publiserte Dr Sarah Hallberg en studie i pubmed, som viste at det er fullt mulig å reversere diabetes type 2 ved hjelp av et lavkarbokosthold (ref.1).
I stedet for å følge de nasjonale kostrådene med mye karbohydrater (sukker og stivelse), anbefalte Dr. Hallberg et råvarebasert kosthold, kombinert med betydelig mindre karbohydrater enn de offisielle anbefalingene.
I 2023 bekreftet Dr. David Unwin studien til Dr. Hallberg og kan i tillegg vise til betydelige øknomiske besparelser i forhold til reduserte utgifter til medisiner, å redusere karbobohydratene. (ref. 3)
Logisk tilnærming. Når mye karbohydrater gir økt blodsukker og økt insulin, med påfølgende økt forekomst av overvekt og diabetes type 2, vil lite karbohydrater ha motsatt effekt. Ganske logisk.
I tillegg til en normalisering av blodsukkeret, oppnådde deltagerne i både Dr. Hallbergs og Dr. Unwins studier varig vektreduksjon, bedre blodverdier og en normalisering av blodtrykket. (ref. 1, 2, 3).
Gevinster som ikke bare ga økt livskvalitet, men som også reduserte risikoen for en rekke alvorlige sykdommer. Gevinster ingen medisin kommer i nærheten av.
Ingen endring i Norge
Selv om "American Diabetes Association" og "European Association for the Study of Diabetes (EASD)", nå
anbefaler et lavkarbokosthold (ref 1), er denne tilnærmingen fortsatt fraværende i utdannelsen av landets leger, ernæringsfysiologer og sykepleiere. Dermed er det svært få som får kjennskap til denne muligheten.
Løsningen Det handler ikke nødvendigvis om å følge strenge dietter, men om å velge et mer råvarebasert kosthold kombinert med mindre karbohydrater (sukker og stivelse).
innsatsen tilpasses den enkeltes utfrodringer og mål.
Mindre karbohydrater, gir mindre insulin og den hormonelle ubalansen reguleres. Problemet tas dermed ved rota. Overvekt, diabetes 2 og en rekke av dagens sykdommer forebygges, bremses og i mange tilfeller reverseres. Resultater ingen medisin kommer i nærheten av.
Avslutning Når stadig flere forskere viser at diabetes type 2 enkelt kan reverseres, kan vi neppe si at denne sykdommen er kronisk. Når vi samtidig kan bekjempe overvekt, fedme, høyt blodtrykk og dårlige blodverdier og dermed redusere de største risikofaktorene for hjerneslag, hjerteinfarkt, kreft og Alzheimer, er det på høy tid å utfordre de nasjonale kostrådene og åpne opp for bedre løsninger.
Ved å prioritere et smart kosthold kroppen trives bedre med, vil drømmen om å kunne leve et aktivt og godt liv, både i dag og i framtiden, være mye lettere å oppnå.
Referanser:
1. 2018 Pubmed Sarah Hallberg: Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29417495/
2. 2017 BMJ journal, Sarah Hallberg et al, Reversing diabetes 2 starts with ignoring the guidelines: https://bjsm.bmj.com/content/52/13/869.abstract
3. 2023 Pubmed central, Dr David Unwin et al: What predicts drug-free type 2 diabetes remission? Insights from an 8-year general practice service evaluation of a lower carbohydrate diet with weight loss https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10407412/
4. Dr. Mark Cucuzzella: “The little hospital that could”
5. 2022 European journal of clinical nutrition, Ludwig, Taube, Westman et al, Competing paradigms of obesity pathogenesis: energy balance versus carbohydrate-insulin models. https://www.nature.com/articles/s41430-022-01179-2
6. 2015 BMJ, Nina Teicholz: The scientific report guiding the US dietary guidelines: is it scientific? https://www.bmj.com/content/bmj/351/bmj.h4962.full.pdf
Comentarios