top of page

Visste du at karbohydrater er nesten bare sukker?



Mesteparten av karbohydrater som brød, knekkebrød, frokostblandinger, ris, pasta og potet, blir til sukker i kroppen.


I Norge er det påbudt å merke næringsinnhold på matvarene. Fiber, "tilsatt sukker" og "herav sukkerarter" oppgis separat. Det som står som "karbohydrater" er derfor ren stivelse.



Hva er stivelse?

Stivelse er lange kjeder av sukkermolekyler som brytes ned til glukose i kroppen. I praksis betyr det at karbohydrater = stivelse = sukker. Selv de grove variantene blir til sukker.


"Jamen, vi har jo lært at de grover er "langsomme" - en vanlig kommentar.


Ja, vi har lært dette og vi har trodd at det er sånn. Men sluttproduktet av karbohydratene blir altså sukker, uansett hvor mange ganger kornet kvernes. Dessverre... En lærdomsom som må oppgraderes.


Fordelen med å akseptere at også de grove karbohydratene blir til sukker, er at det blir veldig mye lettere å forstå hvorfor en reduksjon av karbohydratene vil være effektivt, både i forhold til vekta og helsa..


Tester overser stivelsen

Matvaretester som vurderer brød, knekkebrød og frokostblandinger, fokuserer vanligvis på grovhet, tilsatt sukker, salt og mettet fett. Sukker fra stivelsen regnes ikke med i sukkerregnestykket.


Et fullkornsbrød med 70 % stivelse vil få høy score i en slik test, så lenge det har lite tilsatt sukker, salt og fett. At 50 % av brødet er ren stivelse, – som blir til sukker i kroppen – er ikke tatt med. i vurderingen.


Vi har dermed en test som ikke tar hensyn til hovedingrediensen. Stivelsen.


Påvirkning på blodsukkeret

Matvarer som har et høyt innhold av karbohydrater vil dermed påvirker blodsukkeret i stor grad. De grove variantene tar bare litt lenger tid å brytes ned. Sluttresultatet er uansett sukker, uavhengig av grovhet. Jo mer karbohydrater du spiser, desto mer påvirkes blodsukkeret.


Dr. David Unwind har laget en modell, der han har omgjort stivelsen i endel vanlige matvarer til teskjeer sukker. Her finner du en norsk oversettelse.


I stedet for å gå over til grovere brødtyper, fullkornspasta og brun ris, vil det være langt mer hensiktsmessig for både vekta og helsa å prioritere et mer råvarebasert kosthold, med betydelig mindre karbohydrater. Dvs et lavkarbokosthold.


Grønnsaker, bær, litt frukt, kjøtt, fisk, skalldyr, egg, hvitost, smør, nøtter, kjerner frø, olivenolje og kokosolje, er gode råvarer som vil kunne bidra til økt velvære, bedre vektkontroll og bedre helse.


Gevinster som øker sjansen for at du skal kunne leve et aktivt liv med en slankere og friskere kropp.

Referanser:

  1. Dr. David Unwin: Dr Unwin`s sugarinfographics

  2. David Unwin, David Haslam, Geoffrey Livesey: 2016: Journal of metabolic health: It is the glycaemic response to, not the carbohydrate content of food that matters in diabetes and obesity:


Artikler:

The Guardian:  Dr David Unwin: Reverse diabetes 2 with lowcarb:

          The New York Times: How the sugarindustry shifted blam to fat.


Video: 

    Dr. Jan Helge Halleraker: Kost, helse og julefett

          Dr. Peter Brukner: Why low carb

          Dr Mark Cucuzzella: The sugarfree hospital


Erfaringer:

           Duke health, ved Dr Eric Westman

           Peter Brukner, (professor of sports medisine at La Trobe University, Melbourne,)

           Norwood clinic, v/Dr. David Unwin

           Virta health


 Informasjonsside: 

          Dr. Andreas Eenfeldt: dietdoctor.com


Publikasjoner:

  1. Pubmed:  International journal of endocrinology 2021: Shunhua Li 1Lu Ding 1Xinhua Xiao Comparing the effect and safety of low carbohydrate diets with low- fat diets for type 2 diabetes mellitus patients. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34912453/

  2. Pubmed: Journal of nutritional science 2021: Anna P Nicholas, Adrian Soto-MotaHelen LambertAdam L Collins: Restricting carbohydrates and calories in the treatment of type 2 diabetes: a systematic review of the effectiveness of 'low-carbohydrate' interventions with differing energy levels: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34589208/

  3. Pubmed: Current diabetes reports 2021: Delphine TinguelyJustine GrossChristophe Kosinski: Efficacy of Ketogenic Diets on Type 2 Diabetes: a Systematic Review

  4. Pubmed: Nutriens: 2020: Yeo Jin Choi, Sang-Min Jeon, Sooyoung Shin Impact of a Ketogenic Diet on Metabolic Parameters in Patients with Obesity or Overweight and with or without Type 2 Diabetes: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials

  5. Pubmed: Plos one 2015: Jonathan Sackner-BernsteinDavid Kanter, Sanjay Kaul:  Dietary Intervention for Overweight and Obese Adults: Comparison of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets. A Meta-Analysis. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26485706/

  6. Pubmed.NIH 2009: Jeff S Volek 1Stephen D Phinney, et al:  Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19082851/

  7. Jeff Volek, Stephen Phinney et al (2008): Carbohydrate Restriction has a More Favorable Impact on the Metabolic Syndrome than a Low Fat Diet https://link.springer.com/article/10.1007/s11745-008-3274-2

  8. International journal of environmental research and public health (2020: )Kelly, Unwin, Francis et al: Low-Carbohydrate Diets in the Management of Obesity and Type 2 Diabetes: A Review from Clinicians Using the Approach in Practice

  9. Science direct (2015), Eric Westman,, Jeff Volek et al: Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence basehttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003323

  10. ADA (American Diabetes Assosiation) 2020: Robert C. Oh, MD, MPHa; Kendrick C. Murphy, et al:  Low-Carbohydrate and Ketogenic Dietary Patterns for Type 2 Diabetes Management https://cdn.mdedge.com/files/s3fs-public/issues/articles/fdp04101006.pdf




Comments


bottom of page