Karbohydrater er en samlebetegnelse for sukker, stivelse og fiber. I Norge er det lovpålagt å merke næringsinnholdet på produktene.
Fiber, tilsatt sukker og "herav sukkerarter" merkes separat. Det betyr at det som er merket som karbohydrater i hovedsak er stivelse.
Stivelse = sukkermolekyler i kjeder som brytes ned til sukker i kroppen, uavhengig av type eller grovhet.
I praksis betyr det at karbohydrater = stivelse = sukker
Hovedingrediensen i karbohydratrike matvarer som brød, knekkebrød, frokostblandinger, ris, pasta og poteter, er dermed sukker.
I tester av brød, knekkebrød og frokostblandinger, fokuseres det mest på grovhet og tilsatt mengde sukker, salt og mettet fett. Sukker i form av stivelse er ikke tatt med i regnestykket.
Et fullkornsbrød med 70% stivelse kan dermed få høy score på slike tester, så lenge det inneholder lite tilsatt sukker, salt og mettet fett. At brødet består av 70 % stivelse, altså 70 % sukker, går helt under radaren.
Karbohydratrike matvarer vil påvirke blodsukkeret, uansett hvor grove de er. Grove varianter tar bare litt lengre tid å brytes ned enn mer raffinerte, men sluttresultatet er sukker uansett.
Det betyr at jo mer karbohydrater du spiser, jo mer påvirkes blodsukkeret.
For å synliggjøre hvor mye sukker de stivelsesrike matvarene egentlig blir til i kroppen, har dr. David Unwind omgjort stivelsesmengden i endel vanlige matvarer til teskjeer sukker. (Dr Unwin`s sugarinfographics).
Trykk på lenken eller bildet så kan du finne ut hvor mye sukker du egentlig spiser i løpet av en dag i form av stivelse. Du finner også en norsk oversettelse.
I tabellen er det tatt hensyn til glykemisk index og glykemisk belastning, som sier noe om blodsukkerpåvirkningen.
I stedet for å gå over til grovere brødtyper, fullkornspasta og brun ris, der stivelsesinnholdet er omtren det samme som i de raffinerte, vil det være langt mer hensiktsmessig for både vekta og helsa, å prioritere et mer råvarebasert kosthold, med betydelig mindre karbohydrater.
Det kan enkelt løses med et kosthold basert på grønnsaker, bær, litt frukt, kjøtt, fisk, skalldyr, egg, hvitost, ekte smør, pesto, guacamole, nøtter, kjerner frø, urter og naturlige kvalitetsoljer som olivenolje og kokosolje. Med andre ord et lavkarbokosthold.
Du vil i større grad ta hensyn til matens innvirkning på blodsukkeret og dermed redusere risikoen for overvekt og sykdom betydelig. Sjansen for at du skal kunne leve et aktivt liv, med en slankere og friskere kropp som spiller mer på lag med deg, vil øke mange hakk. .
Referanser:
Dr. David Unwin: Dr Unwin`s sugarinfographics
David Unwin, David Haslam, Geoffrey Livesey: 2016: Journal of metabolic health: It is the glycaemic response to, not the carbohydrate content of food that matters in diabetes and obesity:
Artikler:
The Guardian: Dr David Unwin: Reverse diabetes 2 with lowcarb:
The New York Times: How the sugarindustry shifted blam to fat.
Video:
Dr. Jan Helge Halleraker: Kost, helse og julefett
Dr. Peter Brukner: Why low carb
Dr Mark Cucuzzella: The sugarfree hospital
Dr Sarah Hallberg: Reversin type 2 diabetes with low carb
Erfaringer:
Peter Brukner, (professor of sports medisine at La Trobe University, Melbourne,)
Informasjonsside:
Dr. Andreas Eenfeldt: dietdoctor.com
Publikasjoner:
Pubmed: International journal of endocrinology 2021: Shunhua Li 1, Lu Ding 1, Xinhua Xiao Comparing the effect and safety of low carbohydrate diets with low- fat diets for type 2 diabetes mellitus patients. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34912453/
Pubmed: Journal of nutritional science 2021: Anna P Nicholas, Adrian Soto-Mota, Helen Lambert, Adam L Collins: Restricting carbohydrates and calories in the treatment of type 2 diabetes: a systematic review of the effectiveness of 'low-carbohydrate' interventions with differing energy levels: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34589208/
Pubmed: Current diabetes reports 2021: Delphine Tinguely, Justine Gross, Christophe Kosinski: Efficacy of Ketogenic Diets on Type 2 Diabetes: a Systematic Review
Pubmed: Nutriens: 2020: Yeo Jin Choi, Sang-Min Jeon, Sooyoung Shin Impact of a Ketogenic Diet on Metabolic Parameters in Patients with Obesity or Overweight and with or without Type 2 Diabetes: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
Pubmed: Plos one 2015: Jonathan Sackner-Bernstein, David Kanter, Sanjay Kaul: Dietary Intervention for Overweight and Obese Adults: Comparison of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets. A Meta-Analysis. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26485706/
Pubmed.NIH 2009: Jeff S Volek 1, Stephen D Phinney, et al: Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19082851/
Jeff Volek, Stephen Phinney et al (2008): Carbohydrate Restriction has a More Favorable Impact on the Metabolic Syndrome than a Low Fat Diet https://link.springer.com/article/10.1007/s11745-008-3274-2
International journal of environmental research and public health (2020: )Kelly, Unwin, Francis et al: Low-Carbohydrate Diets in the Management of Obesity and Type 2 Diabetes: A Review from Clinicians Using the Approach in Practice
Science direct (2015), Eric Westman,, Jeff Volek et al: Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence basehttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003323
ADA (American Diabetes Assosiation) 2020: Robert C. Oh, MD, MPHa; Kendrick C. Murphy, et al: Low-Carbohydrate and Ketogenic Dietary Patterns for Type 2 Diabetes Management https://cdn.mdedge.com/files/s3fs-public/issues/articles/fdp04101006.pdf
Comments