top of page

Myte: Metta fett er usunt


Dette er trolig en av våre største kostholdsmyter. En myte som i stor grad legger føringer for dagens kostråd.


Metta fett blir vanligvis omtalt som det usunne fettet.


Men visste du at alt naturlig fett er en kombinasjon av metta og umetta fett? Ikke enten /eller. Til og med olivenolje inneholder metta fett

Det er bare å sjekke i matvaretabellen.no


For selv om olivenolje inneholder langt mer umetta fett, inneholder denne olja faktisk langt mer metta fett enn de fleste kjøttyper.


Vi er så overbevist om at metta fett er usunt og umetta fett er sunt at ingen tar seg bryet med å sjekke matens faktiske innhold. Ikke engang våre helsemyndigheter.


Mye forvirring:

Mange av de matvarene vi tror er usunne pga sitt innhold av metta fett, inneholder knapt metta fett og matvarer som anser som sunne pga sitt innhold av umetta fett, inneholder mye mer metta fett enn de matvarene vi anser som usunne. Bare taolivenolja som trolig er noe av det sunneste matvaren vi har, inneholder mer metta fett enn bacon?


Det betyr absolutt ikke olivenolja er mindre sunn av den grunn, men at vi stoler mer på fastlåste overbevisninger, fremfor matens faktiske innhold.


Det er fullt forståelig at det er vanskelig å henge med i svingene. Jeg vil likevel gjøre et forsøk.


Fakta: Alt naturlig fett er en kombinasjon av metta og umetta fett.

Selv om vi alle har lært at en matvare er enten metta fett og usunn eller umetta fett og sunn, sier

næringsinnholdet noe helt annet.


Alt naturlig fett en kombinasjon og har alltid vært det. Dette gjelder kjøtt, fisk, oljer, mandler, avokado, ja det aller meste.


En gang i tiden ble det bestemt at matvarene skulle klassifiseres etter den dominerende fettypen. Dermed ble dette den nye fsasiten, mens det ble helt glemt at alt egentlig er en kombinasjon.


Hvordan kan naturlig metta fett være usunt når:

  • Olivenolje inneholder mer metta fett enn koteletter og kjøttdeig – til sammen

  • Laks, mandler og avokado inneholder langt mer metta fett enn en biff.

    Matens faktiske innhold sier dermed noe helt annet enn våre overbevisninger.

    Et innhold som egentlig snur opp / ned på kostrådene våre. For selv om disse faktaene enkelt kan sjekkes i matvaretabellen.no,

    Spørsmålet blir da om vi skal stole mer på overbevisningene eller matens faktiske innhold?


Innhold av metta fett pr 100 gr. (hentet fra matvaretabellen.no)

Olivenolje inneholder altså 14 gr metta fett pr 100 gr, mens bacon inneholder 8 gr.


Det er lett å tenke at vi spiser langt mindre olivenolje enn kjøtt, men 1 ss olivenolje tilsvarer ca 2 gr metta fett, dvs. ca dobbelt så mye metta fett som en biff på 100 gram.


4 ss olivenolje, som anses å være en medisinsk mengde, inneholder omtrent samme mengde metta fett som en 100 gr bacon.


Jeg tror på ingen måte at olivenolja er mindre sunn fordi om den inneholder metta fett, men at det er på tide å legge overbevisningen om matens fettinhold til side og forholde oss til fakta.


Misforståelsene rundt metta fett preger fortsatt de nasjonale kostrådene og bidrar bl.a. til at noen av våre mest næringsrike råvarer som kjøtt, ost og smør, feilaktig har havnet i kategorien usunn mat.

 

Naturlig metta fett er friskmeldt

I 2015 publiserte en gruppe kanadiske forskere en samlestudie, som konkluderte med at naturlig metta fett ikke utgjorde noen som helst økt helserisiko.

 

I den samme studien ble det påpekt at industrielt fremstilt transfett er skadelig, men altså ikke metta fett som fines naturlig i en råvare. En stor del av feilen ligger trolig i at naturlig metta fett og industrielt fremstilt fett havnet i samme kategori.

 

Studien ble publisert i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal (BMJ). Også norske ernæringsprofessorer anser studien å være seriøs og troverdig. På tross av dette opprettholdes advarselen mot naturlig metta fett.

 

Selv Ancel Keys, forskeren bak teorien om at metta fett ga økt risiko for hjerte/ karsykdom, erkjente at han hadde tatt feil. I mange år prøvde han febrilsk å ordne opp, men til hans store fortvilelese fikk han aldri publisert sine rettelser. Hans feilslåtte teorier har nå blitt gjentatt i 60 år og styrer fortsatt dagens kostråd.


Myten avlives

  • Når alt naturlig fett er en kombinasjon av metta og umetta fett

  • Når olivenolje inneholder mer metta fett enn bacon

  • Når nyere forskning har friskmeldt naturlig metta fett en rekke ganger

  • Når forskeren bak teorien om sammenhengen mellom metta fett og økt risiko for hjerte/ karsykdom har erkjent at han tok feil

    - Ja, da er det vel snart på tide å legge fastlåste overbevisninger til side og la matens faktiske innhold legge føringene for hva som er sunt og ikke.


    Myten om at naturlig metta fett er usunt bør herved avlives, slik at naturlige råvarer som kjøtt, egg, smør og ost kan bli en naturlig og anbefalt del av et sunt kosthold.

    Slik disse råvarene har vært gjennom tusenvis av år, uten å utgjøre noen som helst risiko for hjerte/karsykdom.



Referanser:

1. 2022: Reimara Valk, James Hammill, Jonas Grip

Conklution: The consumption of SFA is not significantly associated with CVD risk, events, or mortality. Based on the scientific evidence, there is no scientific ground to demonize SFA as a cause of CVD. SFA naturally occurring in nutrient-dense foods can be safely included in the diet.


  1. 2015: Forskning.no: Fant ingen sammenheng mellom metta fett ogøkningen i hjerte/ karsykdom

  2. 2015: British medical journal (BMJ) Russell, Mente et al:

    Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies



  3. Conclution: Saturated fats are not associated with all cause mortality, CVD, CHD, ischemic stroke, or type 2 diabetes. There was no convincing lack of association between saturated fat and CHD mortality

    2013: Aseem Malhotra: British medical journal (BMJ) Saturated fat is not the major issue

  4. Nina Teicholz: Bok: Big fat surprize



Comments


bottom of page