Lavkarbo = masse fett = altfor mange kalorier - eller ikke?
- Mette Lund Larsen
- 18. juni
- 2 min lesing

Det er en vanlig oppfatning at et lavkarbo- kosthold handler om å spise store mengder fett – slik at kaloriinntaket blir altfor høyt.
I praksis skjer ofte det stikk motsatte. Ja, faktisk er det helt vanlig å ende opp med et kaloriunderskudd.
Det kan virke selvmotsigende at mer fett skal gi et kaloriunderskudd, men det handler om mer enn å bare spise noen ekstra kalorier.
1. Når karbohydratene reduseres - forsvinner mange kalorier
I følge de nasjonale anbefalingene, skal mellom 45–60 % av energibehovet dekkes av karbohydrater.
På et lavkarbokosthold reduseres karbohydratene til et minimum. Gjerne ned til 5 - 10 %. En justering som innebærer at kaloriene som tidligere kom fra brødmat, bakverk, ris, poter, fruktyoghurt, juice, brus, snacks m.m., forsvinner i samme slengen.
2. Økt metthetsfølelse gir mindre porsjoner
Et av prinsippene med lavkarbo er å spise når du er sulten og stoppe når du er passe mett. Mer naturlig fett i maten gir vanligvis bedre metthetsfølelse sammenliknet med karbohydratene.
En naturlig konsekvens av økt metthetsfølelse er at størrelsen på porsjonene reduseres. Det er mye lettere å forsyne seg flere ganger av et nystekt brød fremfor avokado eller egg. Mindre porsjoner vil derfor ofte bidra til en ytterligere kalorireduksjon.
3. Mer varig metthetsfølelse gir færre måltider
Fett bidrar ikke bare til at du blir fortere mett. Det bidrar samtidig til at metthetsfølelsen varer lenger. Ofte betydelig lenger. Du har sikkert også merket at en omelett sitter lenger unna, sammenliknet med 2 brødskiver med syltetøy. Når blodsukkeret stabiliseres, vil også sulten og søthungeren reduseres. Behovet for mellommåltider og småspising forsvinner og enda flere kalorier forsvinner.
4. En større del av energien hentes fra egne reservelagre
Effekten av færre karbohydrater, mindre porsjoner og færre måltider, bidrar til økt fettforbrenning. En større del av dagens energibehov dekkes dermed av kroppens egne energireserver. En effekt som reduserer sultfølelsen ytterligere. Mange opplever at de enkelt kan hoppe over et måltid og enda flere kalorier forsvinner. Helt uten sult og ubehag.
Siden kroppen trenger en del fett til en rekke viktige funksjoner, er det viktig å prioritere nok fett, men det er altså ikke nødvendig å overdrive.
Konklusjon: Mer fett – men færre kalorier. Helt uten sult og ubehag
Overbevisningen om at lavkarbo handler om å spise mengder med fett slik at det blir altfor mange kalorier, stemmer dermed ikke helt med det som faktisk skjer.
Med langt færre karbohydrater, mindre porsjoner og færre måltider vil det vanligvis forsvinne flere kalorier enn du tilfører, slik at du kommer i et kaloriunderskudd. Du kan derfor trygt øke fettinntaket uten at det blir altfor mange kalorier av den grunn.

Resultatet vil vanligvis være at vekten går ned og formen går opp - helt uten sult og slit.
Comentários