I Norge er brød en sentral del av kostholdet, men visste du at brødskiva er en av de virkelig store sukkerkildene i det norske kostholdet?
Det skyldes ikke at brød inneholder så mye sukker, men pga kornets høye innhold av stivelse.
Stivelse er kun sukkermolekyler i kjeder som brytes ned til sukker i kroppen.
6 grove speltskiver, med 4 "kaker" på grovhetsskalaen og 40 gr karbohydrater (stivelse) pr 100 gr, brytes faktisk ned til ca 20 ts sukker.
Glutenfrie brød / knekkebrød, som bl.a. Toro og Semper har ofte enda høyere innhold av karbohydrater og blir derfor brutt ned til enda mer sukker.
Å redusere mengden brødmat på daglig basis er derfor et smart tiltak for å bedre helsa og regulere vekta.
Det er mange måter å gjøre det på uten å snu opp/ ned på hele kostholdet:
Reduser antall skiver og prioriter proteinrike pålegg, pluss grønnsaker
Skjær tynnere skiver
Bytt til en brødtype med lavt innhold av karbohydrater. De vanligste brødtypene ligger på et sted mellom 30-50 gr karbohydrater pr 100 gram. Med å velge en brødtype som ligger mellom 15-20 gr karbohydater har du allerede redusert stivelsesmengden til under halvparten.
Bytt til frøbaserte knekkebrød, f.eks Blå Brisk eller COOP`s frøknekkebrød (Trine Dahlmo)
Lag dine egne lavkarbobrød / knekkebrød
Bytt et par av brødmåltidene med andre råvarer som f.eks. egg og bacon, omelett, salat, suppe eller middagsrester
I stedet for å bruke brød som tilbehør til supper og salater, kan du med fordel ta en ekstra porsjon suppe / salat i stedet
Start gjerne med noen enkle justeringer, så kan du gå videre og redusere ytterligere når du er klar
15 alternativer til den ordinære brødskiva

Hjemmelagede Frøknekkebrød med fiske-
eller kjøttpålegg pluss grønnsaker

Egg og bacon eller omelett

Eggerøre med spekemat og avokado

Faste oster med frøknekkebrød

Eggewrap med smøreost, røkelaks og ruccula
eller med aioli, fenalår, ruccula og paprika

Lavkarbobriks med salat og pålegg

Salat, med spekeskinke, avokado og pesto

Blå Brisk, hjemmelaget knekkebrød eller ketobrød
med pålegg, pluss 1 egg

Polarbrød kan brukes som brødskive eller
fylles med det du måtte ønske

Stekt "ris", av blomkålris, sopp, kylling,
grønnsaker, reker og egg

med pålegg

Lavkarborundstykker / hamburgerbrød
fylles med pålegg eller hamburger

Granola basert på nøtter, kjerner, frø og kokos,
med creme fraiche/ veganske alternativer og bær

Hjertesalat fylt med eggerøre, rekesalat/italiensk
salat og pålegg

Supper, f.eks laksesuppe med kokosmelk eller
tacosuppe er glimrende som både lunch,
middag og kveldsmat
Gjør det enkelt, så går det helt fint!