
Granola eller frokostblanding er et godt alternativ til brødskiva, men de fleste av dem du kjøper i butikken har et svært høyt karboinnhold.
Med en hjemmelaget variant, basert på mandler, nøtter, kjerner, frø og kokos har du luket bort enda en "sukkerbombe " i hverdagen.
Forslag til bruksområder:
I smootien eller som frokostblanding, sammen med cottage cheese, creme fraiche og friske bær
Hvis du ikke tåler melk kan du bruke melkefrie alternativer som mandelmelk eller kokosyoghurt naturell og bær
Passer også godt som snacks, evt. blandet med kokosflak og nøtter
Eller som base i en blåbærcrumble
Ingredienser: 1 pose mandelmel (200 gr) 1 pose kokosmasse 4 dl solsikkekjerner 3 dl gresskarkjerner 3 dl grovhakkede mandler 2 dl hassel/ valnøtter eller andre nøtter 2 ts vaniljesukker (bourbon vanilje eller noen dråper vaniljeessens) 1 ts salt 3 ts kanel 1,5 dl vann 3 ss kokosolje eller Cocosa 2-3 ss Sukrinsirup (enten vanlig eller gold) 3 ss Meierismør (eller Smøremyk rapskokos hvis du ikke tåler melk)
Fremgangsmåte:
Sett ovenen på 170 grader varmluft
Bland alt det tørre i en bolle
Tilsett vann, kokosolje og Sukrinsirup og kna alt godt sammen til du har en kornete masse
Fordel blandingen på to stekebrett
Ha over klatter med smør
Sett begge brett inn i ovnen samtidig
Rør i blandingen etter ca 10 min, så smøret fordeles
Rør i blandingen et par ganger underveis, da granolaen blir fortere stekt rundt kantene enn inn mot midten
Bytt plass på brettene etter ca 20 min hvis ovnen steker ujevnt på over og undervarme
Stekes totalt ca 30 min eller til granolaen har fin farge. NB! Steketiden kan variere fra ovn til ovn, så følg med mot slutten av steketiden, så granolaen ikke blir brent
Den skal såvidt bli lysebrun. Ha gjerne granolaen over i en skål med en gang du tar den ut av ovnen, så den ikke etterstekes
Avkjøles på stekebrettet og oppbevares på lufttett glass eller i små zip-poser (da har du alltid klar en pose til å ta med på jobb, skole eller på tur
Tips: Granola er en fin gave å gi bort til den som har alt. Hell den på et Norgesglass og knytt hyssing rundt lokket – Gjerne med oppskriften og bruksområder skrevet på en fin merkelapp.