Nydelige rundstykker/ baguetter



Du må bare prøve disse rundstykkene. Jeg har testet "et hav" av oppskrifter, men denne var bare "spot on" ved første forsøk. Tusen takk til Maria Emmerich som har utformet denne basisoppskriften. Den er også kjent fra Dietdoctors side som "Ketobread".

Når det finnes så enkle løsninger, er det overhode ikke noe problem å redusere inntaket av hverken stivelse eller gluten i hverdagen!

Rundstykker / baguetter (basisopskrift fra Maria Emmerich/ dietdoctor)







12 rundstykker eller 4 små baguetter

200 gr mandelmel

5 strøkne ss fiberhusk

2 ts bakepulver

5 ss sesamfrø

evt 2 ts honning eller annen søtning som Sukrin Gold

½ ts salt

2 ts hvitvinseddik

3 eggehviter (av 3 store egg, 1,2 dl)

3 dl kokende vann (justeres i forhold til størrelsen på eggene)

Suppler gjerne med:

3-4 ss solsikkekjerner

3 ss gresskarkjerner

1/2 dl ekstra vann

Sesamfrø eller valmuefrø på toppen. ( Valmuefrø finner du i krydderavdelingen)

Fremgangsmåte:

Kok opp vannet

Mål opp de tørre ingrediensene i en bolle.

Ha i kokt vann, eddik og eggehviter

Rør til deigen har blandet seg godt sammen.

Ha deigen over på benken og del den opp 12 rundstykker eller 4 baguetter.

Ha litt vann på hendene og form emnene til rundstykker

Pensle med vann/ eggeplommer og strø over sesamfrø eller valmuefrø

Eller del deigen i 4 og form emnene til små baguetter.

Trykk de 4 baguettene litt ned, slik at du får ut eventuelle luftbobler.

Pensle rundstykkene med vann og dryss over valmuefrø, sesamfrø eller det du liker.

Sett brettet inn i varm ovn, 175 grader.

Stekes i 55-60 min, eller til de har fått en fin gylden farge. Når de er stekt skal de ha en hul lyd når du «tapper» på undersiden.

Rundstykkene egner seg godt for frysing.

Vi har individuelle behov, men disse rundstykkene metter godt og hvis du bygger ut måltidet med grønnsaker og proteinrikt pålegg vil ofte 1 rundstykke være mer enn nok til et godt og mettende måltid.

Baguetter:



Tips:

Basisoppskrift, altså uten kjerner og frø, passer glimrende til: hamburgerbrød, pølsebrød, foccaciabrød og pizzabunn!

Hamburgerbrød: Lag 6 stk hamburgerbrødene og trykk dem litt flate. Strø med sesamfrø

Pølsebrød: Form 8 pølser, stekes som rundstykkene.

Foccaciabrød: Suppleres med soltørka tomater, oliven og urter (olivenolje/ oljen fra de soltørka tomatene og havsalt på toppen)

Pizzabunn: Trykk deigen helt flat. Må forstekes.

Forslag: Skjær 1 rundstykke opp i 2 eller 3 og ha på smør, «grønt» og proteinrikt pålegg som fisk, kjøtt eller egg. Ha evt et kokt egg i tillegg.







Prøv: Salat, tomat, avokado og majones, eller salat med eggerøre, pesto og fenalår fra en sau som har levd i det fri. Eller eggesalat og røkelaks med dill og sitron! Peppermakrell, makrell i tomat og hvitost (hvis du tåler melk), er glimrende pålegg.

Så lettvint og enkelt og så stor gevinst! På vekta og helsa!

Ved å lage din egen aioli/ majones får du samtidig brukt opp eggeplommene som er til overs fra rundstykkene. Bruk en god kvalitetsolje, f.eks en mild olivenolje, evt blandet med litt avokado-olje. Da blir majonesen et helsebringened tilskudd i hverdagen!

Til eggesalat smakes majonesen til med litt med litt mer sitron, salt og pepper.



Eggeplommene kan også brukes til å lage is eller sorbet.

Pisk da eggeplommene sammen med sukrin gold eller annen søtning. Bland med pisket krem som tilsettes litt søtning og vanilje. Frys ned og rør hver halvtime.


Bringebærsorbét: Kjør bringebær evt andre bær i en blender til de er most.

Tilsett bærene i eggedosisen og rør godt. Fordeles i porsjonsbokser eller i ispinneformer. Kan evt blande inn litt pisket krem for mer krema konsistens.

Eksperiment:

Bytt vanlig brødmat med disse rundstykkene i 1 mnd og se hvilke resultater du oppnår.

Husk at disse rundstykkene metter langt bedre og mettheten sitter lenger unna enn med vanlig melbaserte rundstykker, så du trenger mindre porsjoner og du kan gå lenger til neste måltid. Så vent med å spise til du er sulten og stopp når du er passelig mett.

Ps:

Dersom vekta går raskt ned i starten, er det ofte mye væske som forsvinner. Da tappes også kroppen for endel mineraler og salter. Pass derfor på å få i deg nok salt. ( havsalt/ himmalayasalt)

Dersom du får ubehag i form av svimmelhet, slapphet, hodepine eller kramper, øker du inntaket av havsalt og suppler med magnesiumtilskudd.

Start med små doser da magnesium kan virke avførende.

Dersom du går på blodtrykks- eller diabetesmedisiner, kan du risikere å bli overmedisinert, når inntaket av karbohydrater reduseres og kroppen bgyner å fungere bedre. Det er bare en fordel å kunne redusere medisindosene, men endringer i medisindoser må kun skje i samråd med egen lege.

Sjekk derfor dine verdier og tilpass dosene.

Gi meg gjerne en tilbakemelding på hvordan det går.

Eventuelle spørsmål kan stilles til undertegnede.

Lykke til!