Knekkebrød - "lavkarbo"


Oppskrift: 2 brett

2    dl mandelmel

2,5 dl solsikkekjerner

2    dl sesamfrø

2    dl linfrø

2    dl gresskarkjerner

1    ts havsalt 

2    ts fiberhusk                                             

2    ts Yacon-sirup, Sukrin gold eller annen søtning*                       

7-8 dl vann                                        


*Oppskriften er opprinnelig med honning, men ved å bytte til alternative søtningsmidler vil karboinnholdet reduseres.

Det blir en smakssak. 2 ts honning på 2 brett utgjør uansett ikke særlig mange karbohydrater.



Fremgangsmåte: 

Finhakk (eller grovhakk) gresskarkjernene.

Rør alt godt sammen og la røra svelle i tre-fire minutter. Juster evt. med litt mer væske.

Røren skal være som en tynn grøt.


Fordel røren på 2 stekebrett, kledt med bakepapir. (Er også mulig å spraye/ smøre brettet med olje)

Ca. 7 dl røre på hvert brett.

Smør ut røra så jevnt du klarer.

Bruk gjerne en fuktig slikkepott eller en lang stekespade.

La røren svelle ca. 10 minutter på stekebrettet, før den "rutes" med et pizzahjul.

Dersom røra fortsatt er litt bløt, kan du skjære gjennom når du bytter plass på stekebrettene. (Etter 30 min steketid)  



Forvarm ovnen på 180 gr varmluft.

Sett inn begge brettene og bytt plass etter en halv time. 

Skjær gjennom med et pizzahkul, dersom det ikke er gjort enda.  

Sett ovnen på 150 grader og la knekkebrødene stå i 30 min til, med stekeovnsdøra litt på gløtt. 

Skru av ovnen og la knekkebrødene tørke i ovnen til de er knasende sprø. 

Total steketid 60-80 min.


Steketiden varierer fra ovn til ovn. Prøv deg fram med din egen ovn og juster temperatur og steketid.             

NB! De midterste knekkebrødene trenger ofte litt lenger steketid enn de som er rundt kanten. La dem ligge litt lenger med litt lunk i ovnen. (50-70 grader) eller skru av ovnen og la dem ligge over natten. 


Tips: Knekkebrødsnacks:

Fordel røren på 3 brett i stedet for 2. Strø over litt krydder/ urter, f.eks timian/ oregano/ chili og havsalt og del dem opp i halv størrelse.

Reduser steketiden noe. Følg med underveis så de ikke blir svidd.

Snacksbitene egner seg godt til supper, salater og til osteanretningen.

Dersom noen av knekkebrødene knuser, kan du bruke bitene som krutonger i supper eller salater.

Biter fra knekkebrød naturell, kan blandes inn i frokostblandingen.


Smuler er også mat 😊

Velbekomme!