Stekt fisk med blomkålris og hollandaisesaus



Stekt fisk med blomkålris og holandaisesaus


Laks eller annen fisk

Smør eller cocosa (brun type)

1 blomkål

2-3 gulrøtter

1 rød paprika (buk gjerne flere farger)

2 vårløk

Salt, pepper

Frisk sitronsaft


Stek fisken i smør eller cocosa (brun type) i en stekepanne. Fisken kan også grilles eller bakes i ovnen

Lag blomkålris

Lag hollandaisesaus til slutt


Blomkålris med "noko attåt"

Ris blomkål

Stek risen et par minutter i smør eller cocosa (brun type)

Ha i revnre gulrøtter, hakket paprika og vårløk

smak til med salt/ pepper og friskpresset sitronsaft

Topp det hele med nylaget hollandaisesaus


Hollandaisesaus:

3 eggeplommer

180 gr klaret smør * (smelt smøret og la bunnfallet ligge igjen)

Du kan evt bruke melkefritt smør, Smøremyk Rapskokos fra Berit Nordstrand, hvis du ikke tåler melkeprodukter)

1 ss kaldt vann

1 ss friskpresset sitronsaft

0,5 ts salt

2 X 1 ss kaldt smør (evt melkefritt smør)

Smak til med salt / pepper / sitronsaft

(Evt urter som persille eller estragon)**


Fremgangsmåte:

  • Smelt smøret og sett til avkjøling. Det skal være lunkent ved bruk. Bunnfallet som legger seg i bunn av gryta, skal ikke brukes

  • Ha eggeplommene i en tykkbunnet kjele. (Smøret skal brukes senere)

  • Pisk eggeplommene kraftig, mens du tilsetter kaldt vann, sitronsaft og salt og pisk videre til en jevn masse

  • Tilsett 1 ss kaldt smør og sett kjelen på svært svak varme

  • Rør jevnt og trutt mens blandingen sakte varmes opp og eggeplommene begynner å tykne

  • Når det danner seg spor i sausen når du rører, tar du kjelen av platen og pisker inn 1 ss til kaldt smør

  • Hell forsiktig inn det lunkne smøret (klaret smør) i en syltynn stråle mens du rører kraftig

  • Smak til med salt, hvit pepper og eventuelt mer sitronsaft

  • Serveres umiddelbart


**For mer smak, tilsetter du finhakket urter som f..eks estragon eller persille. Hvis du bruker tørket estragon, finmoses de tørka bladene i hånden før du har de i sausen.


* Klaret smør. Melkeproteinet fjernes når du fjerner bunnfallet. Ved noen former for intoleranse kan denne metoden brukes, men for de mest sensitive, vil ikke metoden være god nok, da det alltid vil være spor av melkerproteiner igjen.

Nødhjelp! Hvis sausen skiller seg, pisker du inn 1-2 ss iskaldt vann.

Hollandaisausen kan brukes til andre retter som bl.a. fiskekaker, stekt asparges med spekeskinke pluss mye mer.


Tips: Når du lager hollandaisesaus, kan du bruke eggehvitene du har til overs til å lage rundstykker/ minibaguetter, så slipper du å kaste gode råvarer.

Velbekomme!