Stekt fisk med blomkålris


4 porsjoner


Fisken:

Laks eller annen fisk

Beregn ca 175 gr fisk pr person

Smør eller cocosa (nøytral type)

Salt, pepper

Evt korianderfrø (krydder)

Frisk sitronsaft


Til blomkålrisen:

1 blomkål - til blomkålris

1 rød paprika (buk gjerne flere farger)

2-3 vårløk


Grønnsaker:

Crispysalat, reddik og urter, f.eks estragon eller persille


Hollandaisesaus:

3 eggeplommer

180 gr klaret smør (smøret smeltes og ta bort bunnfallet)

Melkefritt smør kan brukes, ved melkeintoleranse

1 ss kaldt vann

1 ss friskpresset sitronsaft

0,5 ts salt

2 X 1 ss kaldt smør/ evt melkefritt

Smak til med salt / pepper / sitronsaft

Evt litt estragon eller persille




Slik gjør du:

  • Stek fisken i smør eller cocosa (brun type) i en stekepanne til den får fin farge og flaker seg

  • Fisken kan også grilles eller bakes i ovnen

  • Smak til med salt/ pepper og friskpresset sitronsaft

  • Lag blomkålris

  • Skjær opp de friske grønnsakene

  • Lag hollandaisesaus til slutt



Blomkålris med "noko attåt"

Blomkål - rives på det groveste på rivjernet

Stek blomkål et par minutter i smør eller cocosa (brun type)

Ha i litt revne gulrøtter og vårløk

Smak til med salt og pepper



Hollandaisesaus:

Fremgangsmåte:

  • Smelt smøret og sett til avkjøling. Det skal være lunkent ved bruk. Bunnfallet som legger seg i bunn av gryta, skal ikke brukes

  • Ha eggeplommene i en tykkbunnet kjele. (Smøret skal brukes senere)

  • Pisk eggeplommene kraftig, mens du tilsetter kaldt vann, sitronsaft og salt og pisk videre til en jevn masse

  • Tilsett 1 ss kaldt smør og sett kjelen på svært svak varme

  • Rør jevnt og trutt mens blandingen sakte varmes opp og eggeplommene begynner å tykne

  • Når det danner seg spor i sausen når du rører, tar du kjelen av platen og pisker inn 1 ss til kaldt smør

  • Hell forsiktig inn det lunkne smøret (klaret smør) i en syltynn stråle mens du rører kraftig

  • Smak til med salt, hvit pepper og eventuelt mer sitronsaft

  • Serveres umiddelbart

**For mer smak, tilsetter du finhakket urter som f..eks estragon eller persille. Hvis du bruker tørket estragon, finmoses de tørka bladene i hånden først.


* Klaret smør. Melkeproteinet fjernes når du fjerner bunnfallet. Ved noen former for intoleranse kan denne metoden brukes, men for de mest sensitive, vil ikke metoden være god nok, da det alltid vil være spor av melkerproteiner igjen.

Nødhjelp! Hvis sausen skiller seg, pisker du inn 1-2 ss iskaldt vann.

Hollandaisausen kan brukes til andre retter som bl.a. fiskekaker, stekt asparges med spekeskinke pluss mye mer.


Tips: Når du lager hollandaisesaus, kan du bruke eggehvitene du har til overs til å lage rundstykker/ minibaguetter, så slipper du å kaste gode råvarer.




Velbekomme!



Tags: