• Mette Lund Larsen

Nydelige lavkarborundstykker/ minibaguetter

Oppdatert: juni 16

Jeg har testet "et hav" av oppskrifter, men denne er definitivt den beste!

Tusen takk til Maria Emmerich som har utformet denne basisoppskriften som også er kjent under navnet "Ketobread". Noen justeringer er gjort, men selve basisen er fortsatt den samme.

Når det finnes så enkle og smakfulle løsninger, er det ikke noe problem å redusere inntaket av vanlig brødmat.

Oppskriften egner seg like godt til pølsebrød, hamburgerbrød, foccacia og pizzabunn.


Rundstykker / minibaguetter






Basisoppskrift på 12 rundstykker eller 4 minibaguetter

200 gr mandelmel (vanlig, ikke fettredusert)

2 ts bakepulver

5 ss sesamfrø

5 ss Fiberhusk

2 ts honning eller annen søtning som Sukrin / sukrin Gold

½ ts salt

2 ts hvitvinseddik/ eplesidereddik

3 eggehviter (av 3 store egg, 1,2 dl)

3 dl kokende vann (justeres i forhold til størrelsen på eggene)

Sesamfrø eller valmuefrø på toppen. (Valmuefrø finner du i krydderavdelingen)

Suppler gjerne med:

3-4 ss solsikkekjerner

3 ss gresskarkjerner

1/2 dl ekstra vann


Fremgangsmåte:

Kok opp vannet

Mål opp de tørre ingrediensene i en bolle og bland dem godt sammen

Ha honning og hvitvinseddik i det kokte vannet og hell blandingen over melblandingen.

Hell i eggehvitene

Blandet deigen godt sammen til alt henger godt sammen. Dersom deigen smuldrer seg tar du litt vann på hendene og knar deigen sammen

Ha deigen over på benken, kna den godt og del den opp 12 rundstykker eller 4 minibaguetter

Form emnene til 12 rundstykker, evt trill 4 pølser til minibaguetter

Trykk baguettene litt ned, slik at du får ut alle luftbobler

Pensle med vann og dryss over valmuefrø, sesamfrø eller det du liker

Sett brettet inn i varm ovn, 175 grader, varmluft i 45-55 min. (Eller 190 gr i 40- 50 min) Hvis du ikke bruker varmluft, må du forlenge steketiden.

Temperaturen kan variere fra ovn til ovn, så sett alltid timeren på 40 min og så justerer du etter hvordan resultatet blir i din ovn.


De er ferdige når fargen er gyldenbrun og har en hul lyd når du «tapper» på undersiden. De skal se ut som et godt stekt kneippbrød. Dersom de faller sammen har du tatt dem ut litt for tidlig. De kan likevel brukes. Hiv dem i brødristeren eller tørk dem til "skorper" i stekeovnen. Så forlenger du steketiden neste gang.


La rundstykkene/ brødene kjølne litt før du skjærer i dem, så de ikke blir deigete.

Brødene / rundstykkene holder seg i flere dager og egner seg godt til frysing.


Innholdet av karbohydrater vil varier i forhold til type mandelmel som brukes. Med Coop Änglamark økologiske mandelmel som er brukt her, vil innholdet være:


NB! Uansett type mandelmel som brukes, vil karboinnholdet bli svært lavt.

Gi meg beskjed dersom du finner noen brødvarianter med lavere innhold av karbohydrater

Håper denne oppskriften løser utfordringene dine angående brød.

Det gjorde den definitivt for oss.


Du kan bruke hele egg i brødene, men da vil skorpen bli mykere og brødene vil smake mer egg. Det blir ofte mer enn nok egg på ketogen kost, så det kan være greit å ha rundstykker/ brød med nøytral smak, men det blir selvsagt en smakssak.


Eggeplommene du har til overs kan du bl.a. bruke til:

Aioli/ majones

Sjokolade-is eller

Hollandaisesaus



Minibaguetter:

Tips: Basisoppskrift, altså uten ekstra kjerner og frø, passer glimrende til: Hamburgerbrød, pølsebrød, foccaciabrød og pizzabunn.


Hamburgerbrød: Lag 6 emner og trykk dem flate. Pensle med vann og stø over sesamfrø.


Pølsebrød: Trill 8 pølser, trykk dem lett ned og stek dem som baguettene.


Foccaciabrød: Ha i soltørka tomater eller oliven og trykk ut deigen i en form. Pensle deigen med olivenolje og dryss over havsalt og rosmarin.

Beregn noe kortere steketid enn rundstykkene

Pizzabunn: Trykk deigen flat og tynn. Forstek pizzabunnen på 225 grader og ha på pizzafyll.




Karbohydrater: 0,6

Kcal: 108






Velbekomme!

0 visninger
  • Grey Facebook Icon

Madlaveien 13

4008, Stavanger

ernering@me.com

Tel:  997 09 638

  • Hvit Instagram Ikon
  • White Facebook Icon

© 2019  Mette Lund Larsen