• Mette Lund Larsen

Nydelige rundstykker/ minibaguetter - uten stivelse og uten gluten

Oppdatert: mars 28

Jeg har testet "et hav" av oppskrifter, men denne er definitivt den beste!

Tusen takk til Maria Emmerich som har utformet denne basisoppskriften. som også er kjent under navnet "Ketobread".

Når det finnes så enkle løsninger, er det ikke noe problem å redusere inntaket av hverken stivelse eller gluten i hverdagen!


Rundstykker / minibaguetter






Basisoppskrift på 12 rundstykker eller 4 minibaguetter

200 gr mandelmel

2 ts bakepulver

5 ss sesamfrø

5 ss Fiberhusk

2 ts honning eller annen søtning som Sukrin / sukrin Gold

½ ts salt

2 ts hvitvinseddik/ eplesidereddik

3 eggehviter (av 3 store egg, 1,2 dl)

3 dl kokende vann (justeres i forhold til størrelsen på eggene)

Sesamfrø eller valmuefrø på toppen. (Valmuefrø finner du i krydderavdelingen)

Suppler gjerne med:

3-4 ss solsikkekjerner

3 ss gresskarkjerner

1/2 dl ekstra vann


Fremgangsmåte:

Kok opp vannet

Mål opp de tørre ingrediensene i en bolle og bland dem godt sammen

Ha honning og hvitvinseddik i det kokte vannet og hell blandingen over melblandingen.

Rør til deigen har blandet seg godt

Ha deigen over på benken, kna den godt og del den opp 12 rundstykker eller 4 minibaguetter

Form emnene til rundstykker, evt trill 4 pølser til baguetter

Trykk baguettene litt ned, slik at du får ut alle luftbobler

Pensle med vann og dryss over valmuefrø, sesamfrø eller det du liker

Sett brettet inn i varm ovn, 175 grader, varmluft. (Temperaturen kan variere fra ovn til ovn, så sjekk om du kanskje må justere temperaturen litt). Hvis du ikke bruker varmluft, må du forlenge steketiden noe!


Stekes i 55-60 min (kan variere fra ovn til ovn)

De er ferdige når fargen er gyldenbrun (som et godt stekt kneippbrød) og har en hul lyd når du «tapper» på undersiden.

La dem kjølne litt før du skjærer i dem.

Brødene / rundstykkene holder seg i flere dager men egner seg også godt til frysing.

Kostråd: Ett rundstykke skjæres i 3. Ha på dine favorittpålegg (fisk, kjøtt, egg, hvitost ol) og suppler med noe "grønt". Det kan virke som et lite måltid, men ingrediensene i rundstykket gjør at metthetsfølelsen varer lenger enn en vanlig kneippskive!


Vi har ulike behov og hvis du er vant til å spise mange brødskiver virker det kanskje lite. Kjenn etter om du er passe mett. Hvis ikke kan du jo supplere med et egg eller mer grønnsaker. Evt supplere med et halvt rundstykke til!

Et måltid som dekkker kroppens næringsbehov, smaker godt og holder deg mett lenge. Uten at blodsukkeret påvirkes noe særlig!

Baguetter:


Tips:

Basisoppskrift, altså uten ekstra kjerner og frø, passer glimrende til: hamburgerbrød, pølsebrød, foccaciabrød og pizzabunn!

Hamburgerbrød: Lag 6 stk hamburgerbrødene og trykk dem litt flate. Strø med sesamfrø

Pølsebrød: Form 8 pølser, stekes som baguettene.

Foccaciabrød: Suppleres med soltørka tomater, oliven og urter (olivenolje/ oljen fra de soltørka tomatene, rosmarin og havsalt på toppen)

Pizzabunn: Trykk deigen flat og tynn. Må forstekes!


Påleggstips:

Salat, tomat, avokado og spekeskinke

salat, eggerøre, pesto og fenalår fra en sau som har levd i det fri

Salat, roastbiff, løk, italiensk salat, sylteagurk og paprika

Eggesalat og røkelaks med dill og sitron!

Salat, peppermakrell / makrell i tomat / sardiner

Smør og hvitost (hvis du tåler melk)

Så lettvint og enkelt!


Eggeplommene du har til overs kan brukes til aioli/ majones:

Bruk en god kvalitetsolje, f.eks en mild olivenolje, evt blandet med litt avokado-olje. Da blir majonesen et helsebringende tilskudd i hverdagen!

Til eggesalat smakes majonesen til med litt med litt mer sitron, salt og pepper.

Eller du kan lage is eller sorbet.

Pisk eggeplommene sammen med sukrin gold, Tagatesse eller annen søtning. Bland med pisket krem som tilsettes vanilje. Frys ned og rør i isen hver halvtime.


Bringebærsorbét: Kjør bringebær evt andre bær i en blender til de er most.

Tilsett bærene i eggedosisen (egg pluss sukrin gold eller tagatesse) og rør godt.

Fordeles i porsjonsbokser eller i ispinneformer.

Du kan også blande inn litt pisket krem i sorbéten og få bringebæris i stedet!

Evt blande eggedosisen med krem og kakao og du har en nydelig sjokoladeis!

Lykke til!








1,151 visninger
  • Grey Facebook Icon

Madlaveien 13

4008, Stavanger

ernering@me.com

Tel:  997 09 638

  • Hvit Instagram Ikon
  • White Facebook Icon

© 2019  Mette Lund Larsen