Blåskjellsuppa som bringer tilbake gode minner fra seilferier i Kroatia!

På en av våre seilferier i Kroatia, spurte jeg om servitøren var villig til å dele oppskriften på deres nydelige blåskjellsuppe. Han kunne selvsagt ikke dele familiehemmeligheten, men han kunne si hvilke ingredienser de brukte. Han fortalte også at alle familier hadde sin egen vri og at en av sjekkemetodene var å smake på den utkåredes familiesuppe. Hvis den ikke var helt på topp, var ikke forholdet noe å satse videre på. Det sier litt om æren som lå i å ha en god familieoppskrift!
Jeg tok til meg rådene og er strålende fornøyd med resultatet.
Kroatisk blåskjellsuppe
1 nett blåskjell (til 3 personer)
2 sjalottløk
1/2 kinesisk hvitløk
1/4 chili (avpass mengden etter størrelsen på chilien)
Bladpersille, jo mer jo bedre
1 kartong hermetiske tomater
1 -2 dl hvitvin
Ca 2 dl vann
Smak til med salt, pepper og sitron
Gjerne en knivsodd cajennepepper for litt mer "fraspark"
Fremgangsmåte:
Vask og rens blåskjellene. Ta bort skjell som er skada eller døde. (De som ikke lukker seg når du dunker eller trykker på dem)
Ha olje i en gryte.
Ha i løk, hvitløk og chili og surr grønnsakene til løken er blank.
Tilsett hermetiske tomater, finhakka bladpersille, hvitvin og vann
La suppebasen småputre i 15- 20 minutter
Skru opp varmen, tilsett blåskjellene og ha på lokk
Når alle skjellene har åpnet seg skikkelig er suppa klar.
Smak til med salt, pepper og sitron.
Dryss over 1 neve ekstra med bladpersille og server.
Serveres med knasende sprø lavkarboskiver med smør/aioli og sitronbåter.
Sprø lavkarboskiver:
Tynne lavkarboskiver stekes i stekeovnen på 170 grader, ca 20 min, eller til de er knasende sprø.
Du kan også bruke ferske eller rista rundstykker/ minibaguetter med smør eller aioli. Når du lager rundstykker/ minibaguetter får du eggeplommer til overs, som er ypperlige å bruke til aioli.
Suppa passer like godt til kosekveld med kjæresten, til venninnekvelder, når du skal ha gjester eller til tapasbordet. Eller du bare har lyst på noe snadder!
Blåskjellsuppa kan også kombineres med andre skalldyr.
Denne suppa er nok et eksempel på at "lavkarbo" definitivt ikke er smakløst og kjedelig, men helt vanlig mat, basert på rene, naturlige råvarer.
Tips.
Hvis suppa skal serveres som en forrett til flere personer, økes mengden grønnsaker, hermetiske tomater, vann og vin, slik at du får mer suppebase. Du trenger ikke nødvendigvis flere blåskjell. Som forrett er det nok med noen skjell til hver.
Velbekomme!
Comentários