Kvessen oksegryte for kalde vinterkvelder



Slowfood er en type mat som ofte bare blir bedre jo lenger den får stå og godgjøre seg.

Denne "gryta" er intet unntak, så hvis du skal ha middagsgjester er det bare en fordel å lage retten dagen før, eller bare begynn i god tid.


Enkel å lage og gjør seg selv, mens du bruker tiden til noe annet.


Litt chili og chilipurè får gang på blodsirkulasjonen og retten kan med rette kalles "sentralvarmen"

og passer derfor godt til kalde vinterkvelder



Du trenger: 5-6 porsjoner


Ca 1 kg oksehøyrygg

Cocosa til steking

Nykverna pepper

2 cm finhakka chili

2 gulrøtter

1/4 kålrot

1 nett sjalottløk

1 glass tomatpure

2 ts Sambal Oelek - start forsiktig og øk etter hvert

Ca 1,2 l buljong

Ca 3 ss tørket oregano

Ca 2 ss tørket timian

Salt og pepper

Persille som garnityr



Fremgangsmåte:

Rens og skjær kjøttet i biter

Skrell og skjær kålrot og gulrot i små biter

Rens løken

Surr litt og litt av kjøttet i en varm panne sammen med cocosa

Ha i løken og la den surre til den blir blank

Ha over buljong* og la kjøttet trekke ca 1 time

Ha i gulrot og kålrot

Tilsett knust oregano og timian (knuses i en morter eller i håndflaten)

Ha i tomatpuré

La "gryta" putre enda en time, gjerne enda lenger

Smak til med chilipuré eller shirachasaus

Dryss over persille ved servering


*Du kan bruke et par buljongterninger, fond eller koke din egen kraft på kraftbein og grønnsaker

Retten serveres som den er eller med litt blomkålpuré


Velbekomme!