top of page

At du må spise masse fett på KETO er en MYTE

  • Forfatterens bilde: Mette Lund Larsen
    Mette Lund Larsen
  • 28. jan. 2021
  • 3 min lesing

Oppdatert: 14. aug.


ree

På et ketogent kosthold heter det at ca 70 - 80 % av energien skal komme fra fett, men hva betyr det egentlig?


Det er en vanlig overbevisning at det betyr at du skal spise mengder med fett. Helst pøse på til alle måltider.


Dette er derimot en MYTE


At 70 - 80 % av energien skal komme fra fett handler om fordelingen mellom de energigivende matvarene - ikke om mengde.


På et tradisjonelt kosthold anbefales vi denne energifordelingen: Minus poteter, øker energiprosenten fra fett

  • Ca 45-60 % fra karbohydrater

  • Ca 25-40 % fra fett

  • Ca 10-20 % fra proteiner


Hvis du reduserer karbohydratene, vil energiprosenten fra fett øke betydelig, selv uten å tilføre mer fett.


Ta f.eks en vanlig norsk middag bestående av laks, poteter, grønnsaker og saus. Her er energifordelingen omtrent slik våre helsemyndigheter anbefaler.


Hvis du tar bort potetene , evt. bytter dem med en ekstra grønnsak, vil energiprosenten fra fett øke betydelig. Ikke fordi du tilfører mer fett, men fordi karbohydratene, i dette tilfelle potetene, reduseres til et minimum. Den største energikilden fjernes, noe som gir et spillerom for å spise litt mer laks og saus, og likevel oppnå et kaloriunderskudd.


Et ketogent kosthold, handler derfor IKKE om at du skal spise mengder med fett. Bare nok til å opprettholde fettforbrenningen, god metthetsfølelse og god smak.


Det er sammensetningen av de energigivende matvarene som er endret. En sammensetning som bidrar til at du kan spise deg god og mett med nydelig mat, samtidig som vekten går ned og formen går opp.


Det betyr at du kan kose deg med råvarer slik de er fra naturens side, i form av kjøtt, fisk, skalldyr, egg, smør, hvitost, pesto, aioli, olivenolje, nøtter, kjerner, frø ol. Det vil riktignok medføre noe mer fett enn et magert lettkosthold, men det betyr ikke at maten skal "bade" i fett av den grunn.


Målet for de aller fleste som går over til et ketogent kosthold er, å øke fettforbrenningen. Enten for å gå ned i vekt, eller for å bruke fettets nedbrytningsstoffer, ketoner, som et ledd i en behandling. (Epilepsi, migrene, diabetes, Allzheimer m.m.)


Og det er nettopp det et ketogent kosthold gjør. Du spiller på lag med hormonene for å oppnå økt fettforbrenning. Nedbrytningsstoffene fra fett kalles ketoner, og det er disse ketonene som har gitt sitt navn til denne kostretningen. Du øker altså kroppens egen fettforbrenning, slik at en større del av dagens energibehov dekkes fra kroppens reservelagre, i stedet for fra maten.


Det er derfor ikke noe poeng å pøse på med mengder med fett. Da vil jo hele dagens energibehov dekkes fra maten og vekten vil, i beste fall, blir stående på stedet hvil.


Ketonnivået økes best ved å redusere insulinet, noe som enklest oppnås ved å kutte ned på karbohydratene. Når insulinet reduseres økes glukagonet, hormonet som sier i fra om at nå må du begynne å bruke reservelagrene til energi.


Med redusert insulin og økt glukagon oppnås en dobbeleffekt, der både fettlagringen stoppes og fettforbrenningnen økes. Nettopp derfor er denne metoden så effektiv.


Hvor langt ned karbohydratene må reduseres for å oppnå denne effekten er individuelt. Det er mange faktorer som spiller inn på toleransen for karbohydratene. Bl.a. alder, vekt, hormoner, gjentatte slankekurer, sykdommer, medisiner, tarmflora, stress, søvn og aktivitetsnivå. Det er likevel en prosess du i stor grad kan påvirke.


Selv om et ketogent kosthold inneholder noe mer fett enn et tradisjonelt magert lettkosthold, handler den høye energiprosenten fra fett dermed mer om at karbohydratene reduseres til et minimum, enn at fettmengden økes dramatisk. Og så lenge målet for de fleste som går over til et ketogent kosthold er å forbrenne mer av egne fettreserver, vil det ikke være noe poeng å dekke hele kroppens energibehov fra fett i maten.


At du må spise mengder med fett på et ketogent kosthold er dermed en myte som baseres på store misforståelser.


For prosent handler om sammensetning - ikke mengde.


Med å begrave denne myten kan du bl.a. oppnå bedre vektkontroll og bedre helse, med et kosthold du trives med og kan forholde deg til over tid.



ree

Bilde: pexels








Kommentarer


bottom of page