Lammegryte


Gode varmende supper/ gryter passer godt for sure høstkvelder eller kalde vinterdager.


Når vi flyttet ut på landet var ett av målene å kunne invitere venner på overnatting.

Det blir en annen ro når vi har hele kvelden til disposisjon og besøket ikke skal hjem før neste dag.

Det gir rett og slett den gode hyttefølelsen.




Denne retten er en variant fra barndommens søndagsmiddag.


Hver søndag sto det kjøtt på menyen og som oftest "slowfood", som sto og putret i mange timer.


Lukten bredte seg i huset og retten gir meg derfor gode barndomsminner.






Lammegryte

4 -5 porsjoner


ca 1,2 kg lammekjøtt, (forpart, fårikålkjøtt, lårskiver)

3-4 sjalottløk

1 kinesisk hvitløk eller 4 fedd

2 cm frisk chili - finhakkes

1 kanelstang – legges i sausen

1 rød paprika - hakkes

1 glass tomatpuré

1 kartong hermetiske tomater

Vann, ca 8 dl liter til sammen

4-5 små gulrøtter

½ kålrot (evt bruk sellerirot i stedet eller i tillegg)

2 ss tørket timian, (har du frisk, er det veldig godt å ha i)

3 ss oregano

1 ss paprikapulver

Litt chilikrydder

Buljong

Persille – finhakkes og drysses over ved servering

Fremgangsmåte:

Skjær lammekjøttet i passe biter og fres dem i cocosa/ smør i varm stekepanne.

Dersom du må steke kjøttet i flere omganger, koker du ut panna med litt vann mellom hver steking.

Krydre kjøttet mens du steker det.

Bruk gjerne frisk timian i tillegg til tørka, hvis du har.

Ha kjøttet over i en gryte.


Etter siste steking lar du stekefettet være igjen og ha i løk, hvitløk og chil

La det frese et par min, og ha dette over i kjøttgryta. Kok ut panna med 5-6 dl vann.

Ha i tomatpuré , hermetiske tomater, evt ekstra vann til det dekker kjøttet og ha i kanelstangen.

La dette trekke i ca 1,5 time.

Skjær gulrot, kålrot i 1 cm biter og paprika i små strimler, som has i gryta.

La gryta trekke i ca 1 time til, til rotgrønnsakene er ordentlig møre.

Har du andre rotgrønnsaker kan du jo bruke opp disse i denne gryta.

Suppler gjerne med sellerirot

Smak til med krydder og urter.

Denne gang ble det litt chilipuré.


Serveres som suppe, slik den er eller som en gryterett med f.eks blomkålpuré som tilbehør

Tips

Som suppe er det nydelig med litt sprøstekt lavkarbobrød

Bruk oppskrift på minibaguetter /rundstykker som du finner her på bloggen.

Brødet skjæres i syltynne skiver som stekes i ovnen til de er knasende sprø. (165 grader i ca 10 min) Smaker kjempegodt med smør eller aioli!

NB! Husk at rotgrønnsaker inneholder noe karbohydrater, så dersom du er svært sensitiv, bør du være forsiktig. Du kan likevel kose deg med denne retten, bare begrens mengden grønnsaker. Maten du spiste før har ikke plutselig blitt giftig :)



Velbekomme!

Tags: