Lammegryte fra barndommen


Årstiden vi nå er inne i er tid for å nyte gode varmende supper/ gryter sammen med venner og familie. Når vi flyttet ut på landet var ett av målene å kunne invitere venner på overnatting. Det blir en annen ro når hele kvelden er til disposisjon og besøket ikke skal hjem før neste dag. Det gir rett og slett den gode hyttefølelsen som er så koselig.

Sist helg ble nettopp en slik helg.

Fredag inviterte mannen i huset en god kamerat fra studietiden på overnattingsbesøk. Vi serverte da gulasj og det var mer enn nok til å invitere gode naboer på søndagsmiddag i tillegg.

Veldig godt, og veldig hyggelig!


Denne retten er en variant fra barndommens søndagsmiddag.

Hver søndag var det kjøtt på menyen og som oftest "slowfood", som sto og putret i mange timer.

Lukten spredte seg i huset og retten gir meg derfor gode barndomsminner.


Lammegryte fra barndommen

Lag gjerne en stor gryte, da gryta er enda bedre dagen derpå!

Lammekjøtt, (kan bruke hva som helst, forpart, fårikålkjøtt, lårskiver ol. Vi brukte lårskiver denne gang)

salt/ pepper/ timian

1 stor løk

1 /2 kinesisk hvitløk eller 3 fedd

2 cm fersk ingefær - revet

2 cm frisk chili - finhakkes

1 kanelstang – legges i sausen

1 rød paprika - hakkes

2 kartonger hermetiske tomater

Vann, ca 1 liter til sammen

8 små gulrøtter

½ kålrot

2 ss tørket timian, (har du frisk, er det veldig godt å ha i)

2-3 ss oregano

1 ss paprikapulver

Litt chilikrydder

Buljong

Persille – finhakkes og drysses over ved servering

Fremgangsmåte:

Skjær lammekjøttet i passe biter og fres dem i cocosa/ smør i varm stekepanne. Dersom du må steke kjøttet i flere omganger, koker du ut panna med ca 2 dl vann mellom hver steking.

Krydre kjøttet mens du steker det.

Bruk gjerne frisk timian i tillegg til tørka, hvis du har.

Ha kjøttet over i en gryte.


Etter siste steking lar du stekefettet være igjen og freser løk, hvitløk, ingefær og chili i stekesjyen.

La det frese et par min, og ha dette over i kjøttgryta. Kok ut panna med 5-6 dl vann.

Ha i kartongene med tomater, evt ekstra vann til det dekker kjøttet og ha i kanelstangen. La dette trekke i ca 2 timer.

Skjær gulrot, kålrot i 1 cm biter og paprika i små strimler, som has i gryta.

La gryta trekke i ca 1 time til, til rotgrønnsakene er ordentlig møre.

Har du andre rotgrønnsaker kan du jo bruke opp disse i denne gryta.

Smak til med krydder og urter. Denne gang ble det litt chilipuré.


Serveres som suppe, slik den er eller som en gryterett med f.eks blomkålpuré

I barndommen hadde vi alltid potet, men det går helt fint med blomkålpuré

Tips

Som suppe er det nydelig med litt sprøstekt lavkarbobrød

Bruk oppskrift på minibaguetter /rundstykker som du finner her på bloggen.

Brødet skjæres i syltynne skiver som stekes i ovnen til de er knasende sprø. (165 grader i ca 10 min) Smaker kjempegodt med smør eller aioli!

NB! Husk at rotgrønnsaker inneholder noe karbohydrater, så dersom du er svært sensitiv, bør du være forsiktig. Du kan likevel kose deg med denne nydelige retten, men det er lurt å begrense mengden grønnsaker.


Velbekomme!