4 porsjoner
Det er ikke mange retter jeg husker fra skolekjøkken, men en rett har jeg dratt med meg videre i livet. Det er fiskegryta vi lagde i 5 klasse på Byfjord skole.
Jeg elsket denne retten da og med litt justeringer har den blitt lavkarbovennlig og jeg liker den fortsatt like godt, om ikke enda bedre.
Opprinnelig var den med potet, men det var bare å bytte potet med sellerirot, og så ble det en lavkarborett
En av fordelene med denne retten er at den er så enkel å lage, noe som trolig er en av grunnene til at den sto på menyen i 5- klasse.
Du kan lage den med buljongterning eller fond, men den blir ekstra god hvis du tar deg bryet og lager din egen kraft.
Det er ikke særlig vanskelig. Enten kan du bruke hodet og bein fra fisken du skal ha i suppa, eller du kan bruke rekeskall, som du har liggende i fryseren.
Kraften holder seg 2-3 dager i kjøleskap, men du kan bare fryse den, enten i små porsjonbokser eller i isbitposer, så tar du så mye du trenger.
Du vil garantert ikke angre. Du fnner fremgangsmåten lenger nede på siden.
Fiskegryte - eller suppe om du vil
2 ss cocosa eller olivenolje
1/2 fenikkel
3 gulrøtter
1/2 sellerirot
1/4 - 1/2 purre (varierer veldig i størrelse)
3-4 sjalottløk
1 glass tomatpuré
1 boks hakkede tomater (400 g)
Ca. 6 dl skalldyrkraft (eller fiskekraft, fiskefond eller fiskebuljong), evt mer hvis du vil ha suppe
6-800 gr. fersk fisk (Du kan også bruke frossen fisk)
Salt
Pepper (gjerne hele pepperkorn)
Persille eller andre urter
Slik gjør du:
Kutt grønnsakene i passe små biter
Ha olje i ei gryte og la den bli varm
Ha i grønnsakene og la de surre til løken er blank
Ha i tomatpuré og la gryta surre et par minutter til
Ha i hermetiske tomater og la den få enda et par minutter å godgjøre seg
Hell i kraften (vann, biuljong, fond) og pepperkorn
La det hele putre på svak varme, mens du skjærer opp fisken.
Dryss salt over fiskebitene og etter ca 10 min har du fiskebitene forsiktig i gryta
Få gryta opp på kokepunktet igjen, skru litt ned og la gryta trekke,
(ikke koke) til fisken såvidt begynner å flake seg (ca 10 min)
Ikke rør i gryta, for da vil fisken bare løse seg opp
Smak til med salt og pepper
Serveres med finhakka persille
Evt en ss rømme eller creme fraiche, evt litt lavkarbobrød
Velbekomme :)
Hvis du har tid og lyst kan du lage din egen kraft
Fiskekraft på fiskehodet og fiskebein
Skjær av hodet og hale på hvit fisk
Fjern blodranden og gjellene
Ha i 1/4 purre, 2 gulrøtter, 1/2 løk
Tilsett 1,5 liter vann , eller til det dekker fiskebein og grønnsakene
Ha i 1 laurbærblad, salt og hele pepperkorn
Fiskeben bør ikke trekke lenger enn 20 minutter.
Fiskekraft på rekeskall
1 ss smør eller cocosa
0,5 løk
1/4 purrepurre
1-2 gulrøtter
1-2 laurbærblad
10 hele pepperkorn
2 ss tomatpuré
1 dl hvitvin
1,5 liter kaldt vann
Rekeskall fra ca en kilo reker
Slik gjør du:
Smelt smør / cocosa i en gryte.
Hakk grønnsakene grovt
Ha løk, purre, gulrot, laurbærblad og pepper i ei gryte og la det surre et par minutter på middels varme.
Ha i tomatpuré og rekeskall. Rør om og la tomatpureen surre et par minutter.
Hell i hvitvinen og la den koke ned (redusere)
Etter kort tid har alkoholen fordampet, og du kan tilsette vann
La kraften koke opp igjen.
Skum av underveis (hvis ikke blir kraften grumsete)
La kraften småkoke i minst en halv time. Har du tid - kan den godt få koke inn enda litt mer, det gir kraftigere smak.
Kraft kokt på rekeskall lukter ikke særlig godt, men gir nydelig smak i supper og sauser
Lykke til :)
Comments