top of page

Fiskegryte fra barndommen

4 porsjoner

Det er ikke mange retter jeg husker fra skolekjøkken, men en rett har jeg dratt med meg videre i livet. Det er fiskegryta vi lagde i 5 klasse på Byfjord skole.


Jeg elsket denne retten da og med litt justeringer har den blitt lavkarbovennlig og jeg liker den fortsatt like godt, om ikke enda bedre.


Opprinnelig var den med potet, men det var bare å bytte potet med sellerirot, og så ble det en lavkarborett


En av fordelene med denne retten er at den er så enkel å lage, noe som trolig er en av grunnene til at den sto på menyen i 5- klasse.


Du kan lage den med buljongterning eller fond, men den blir ekstra god hvis du tar deg bryet og lager din egen kraft.


Det er ikke særlig vanskelig. Enten kan du bruke hodet og bein fra fisken du skal ha i suppa, eller du kan bruke rekeskall, som du har liggende i fryseren.

Kraften holder seg 2-3 dager i kjøleskap, men du kan bare fryse den, enten i små porsjonbokser eller i isbitposer, så tar du så mye du trenger.


Du vil garantert ikke angre. Du fnner fremgangsmåten lenger nede på siden.




Fiskegryte - eller suppe om du vil

2 ss cocosa eller olivenolje

1/2 fenikkel

3 gulrøtter

1/2 sellerirot

1/4 - 1/2 purre (varierer veldig i størrelse)

3-4 sjalottløk

1 glass tomatpuré

1 boks hakkede tomater (400 g)

Ca. 6 dl skalldyrkraft (eller fiskekraft, fiskefond eller fiskebuljong), evt mer hvis du vil ha suppe

6-800 gr. fersk fisk (Du kan også bruke frossen fisk)

Salt

Pepper (gjerne hele pepperkorn)

Persille eller andre urter

Slik gjør du:

Kutt grønnsakene i passe små biter

Ha olje i ei gryte og la den bli varm

Ha i grønnsakene og la de surre til løken er blank

Ha i tomatpuré og la gryta surre et par minutter til

Ha i hermetiske tomater og la den få enda et par minutter å godgjøre seg

Hell i kraften (vann, biuljong, fond) og pepperkorn

La det hele putre på svak varme, mens du skjærer opp fisken.

Dryss salt over fiskebitene og etter ca 10 min har du fiskebitene forsiktig i gryta

Få gryta opp på kokepunktet igjen, skru litt ned og la gryta trekke,

(ikke koke) til fisken såvidt begynner å flake seg (ca 10 min)

Ikke rør i gryta, for da vil fisken bare løse seg opp


Smak til med salt og pepper

Serveres med finhakka persille

Evt en ss rømme eller creme fraiche, evt litt lavkarbobrød


Velbekomme :)


Hvis du har tid og lyst kan du lage din egen kraft


Fiskekraft på fiskehodet og fiskebein

  • Skjær av hodet og hale på hvit fisk

  • Fjern blodranden og gjellene

  • Ha i 1/4 purre, 2 gulrøtter, 1/2 løk

  • Tilsett 1,5 liter vann , eller til det dekker fiskebein og grønnsakene

  • Ha i 1 laurbærblad, salt og hele pepperkorn

  • Fiskeben bør ikke trekke lenger enn 20 minutter.


Fiskekraft på rekeskall

  • 1 ss smør eller cocosa

  • 0,5 løk

  • 1/4 purrepurre

  • 1-2 gulrøtter

  • 1-2 laurbærblad

  • 10 hele pepperkorn

  • 2 ss tomatpuré

  • 1 dl hvitvin

  • 1,5 liter kaldt vann

  • Rekeskall fra ca en kilo reker


Slik gjør du:

  • Smelt smør / cocosa i en gryte.

  • Hakk grønnsakene grovt

  • Ha løk, purre, gulrot, laurbærblad og pepper i ei gryte og la det surre et par minutter på middels varme.

  • Ha i tomatpuré og rekeskall. Rør om og la tomatpureen surre et par minutter.

  • Hell i hvitvinen og la den koke ned (redusere)

  • Etter kort tid har alkoholen fordampet, og du kan tilsette vann

  • La kraften koke opp igjen.

  • Skum av underveis (hvis ikke blir kraften grumsete)

  • La kraften småkoke i minst en halv time. Har du tid - kan den godt få koke inn enda litt mer, det gir kraftigere smak.

  • Kraft kokt på rekeskall lukter ikke særlig godt, men gir nydelig smak i supper og sauser


Lykke til :)


Tags:

Comments


bottom of page