Fermentert kål




Det beste maten du kan velge for å gi tarmfloraen et løft er fermenterte grønnsaker.


Her er en enkel basisoppskrift hentet fra Margit Vea





Fermentert kål

2 store hodekål

2-3 ts mineralsalt

2 ts finrevet ingefær

Evt 3 ss karve

Fremgangsmåte

· Strimle kålen for hånd eller bruk en foodprosessor · Ha kålen i en bolle av plast eller glass  · Bland salt og kål og la det stå i noen timer. Saltet vil trekke væsken ut av kålen · Kna kålen godt · Bland i ingefær og karve  · Ha kålen over i et rent glass, f.eks et norgesglass. · Press kålen godt sammen, slik at væsken dekker alt. Hvis det er for lite væske i glasset til å dekke alt, tilsettes litt ekstra væske. Dette vannet må være kokt og avkjølt · La glasset med kål stå i romtemperatur (20-22 grader) i to til tre dager. Lokket må ikke være tett. Sett deretter glasset i et noe kaldere rom (15–18C, f.eks garasjen) i to uker. Kan evt stå i kjøleskapet, men da tar det lenger tid ( ca 4-6 uker) · Andre grønnsaker som egner seg til fermentering er f.eks rødkål, rødløk og gulrot


Andre varianter:

Fermentert kål kan tilsettes andre smaker som for eksempel ingefær, karve eller spisskummin

Smakstilsetning i rødkål kan bl.a. være: - Litt eple, 1 til 2 ts malt nellik, 1 til 2 ts malt allehånde


Velbekomme!