top of page

Når det opplagte blir for enkelt...


Vi vil helst være smarte og velge smarte løsninger.


Men når ønsket om å være smart går på bekostning av det enkle og opplagte, er vi på ville veier.


Dette er definitivt gjeldende innen kosthold.


Bare ta et lite utsnitt fra læreboka i fysiologi der det står:


"Overskudd av karbohydrater lagres som fett i fettcellene, i blodet og i leveren"


Mye sukker og stivelse gir samtidig økning av insulin, (hyperinsulinemi), som er forstadiet til diabetes 2.



Hva innebærer dette egentlig?

Stivelse er sukkermolekyler som "holder hverandre i hendene" og brytes ned til sukker i kroppen.


Og når mye sukker og stivelse gir overvekt, høye triglyserider og fettlever, vil mindre sukker og stivelse gi motsatt effekt.


Ganske logisk.


Mindre sukker og stivelse vil dermed kunne forebygge, bremse og reversere overvekt, hjerte/ karsykdom, fettlever og diabetes 2.

Vår tids store folkesykdommer.


Som om ikke det er stor nok gevinst, vil du i tillegg redusere risikoen for å bli smittet og bli alvorlig syk av korona.

Men i stedet for ågjøre det opplagte, å redusere mengden sukker og stivelse i kosten, opprettholdes dagens kostråd som inneholder en sukker- og stilvelsesmengde tilsvarende ca 50 - 60 ts sukker pr dag og bruker milliarder på å utvikle nye og bedre medisiner og behandlingsmetoder.


Det er godt at det er fokus på behandling, men hva om vi unngikk å bli syke i stedet?


Tenk på alt vi kunne vært spart for av lidelse, bekymring, uførhet, sykehusinnleggelse, sykehjemsplasser, tidlig død, osv osv...


For å bytte ut brød, ris, pasta og potet med et par frøknekkebrød, en omelett og en ekstra grønnsak til middag, blir rett og slett for enkelt.


Og hvis det var så enkelt, ville vi selvsagt gjort det, eller.........



Mette





Referanser:

5. Jan Helge Halleraker; Kost, helse og julefett.






bottom of page