Majones/ Aioli/ coleslaw


  • Majones

  • 4 ss sitronsaft (Du kan også bruke en skvett eddik)

  • 1-2 ts sennep

  • 2 eggeplommer eller 2 hele egg

  • En knivsodd salt og litt hvit pepper

  • Olje: 175/ 200 ml pr egg. Bruk en mild olje (F.eks oliven/ raps, blandet med avokado-olje)


Ekstra virgin olivenolje kan gi litt bitter smak, så bruk en olje som er mild i smak,

Du kan også bruke ren avokado-olje. Det blir skikkelig luksusmajones!

Fremgangsmåte:

Ha sitronsaft i et smalt glass eller litermål

Ha i eggeplommer/ egg og sennep

Ha i olje. Bare hell i alt på en gang

En knivsodd salt

Trikset er å bruke et smalt glass.

Ta stavmixeren ned i bunnen av glasset og hold den i ro til majonesen emulgerer

Løft så stavmikseren forsiktig opp og ned til majonesen er fin og jevn

Smak til med hvit pepper, chilipaste (chirrachasaus), hvitløk eller det du måtte ønske

Skru lokket på glasset og oppbevar majonesen i kjøleskapet.

Hvis du ikke har glass med lokk tar du majonesen over i en boks med lokk


Tips: Bruk eggeplommene du har igjen når du har laget rundstykker/ minibaguetter

Det blir en ganske stor porsjon majones, så del den ferdige majonesen i 4 små glass og tilsett ulike smaker til ulike retter.

Chilimajones: tilsett litt shiraccasaus (chilisaus) passer gllimrende til pokebowl, sashimi eller annen fisk

Salatdressing: Rør inn litt sukkerfri ketchup. Passer til salater, hamburgere og fiskekaker

Aioli: Tilsett finhakket hvitløk. Passert til skalldyr, fisk og er nydelig på sprøstekt proteinskiver som tilbehør til supper og salater

Urter: Dill/ estragon/ persille alt etter smak og behag. Passer til fisk, skalldyr, supper og salater


Nå har du nydelige dressinger til det meste!



Tips: Luksusfrokost

Eggesalat:

Majones

Hardkokte egg


Ha litt av majonesen i en bolle

Hakk 2 hardkokte egg og smak til med havsalt og nykverna pepper

Fyll et blad hjertesalat med eggesalat og topp det hele med reker eller røkelaks og pynt med en sitronskive. Kanskje du foretrekker sprøstekt bacon og tomat i stedet

Rekesalat:

Eggesalat

Reker

Salt og pepper


Når du har rester av reker er det glimrende å blande disse sammen med eggesalat.


Smaker himmelsk på nystekte rundstykker eller rista proteinskiver

Prøv også å del et rundstykke i 4 tynne skiver og sprøsteke dem i stekeovnen

Topp skivene med rekesalat og en sitronskive og nyt


Luksuslunch::

Brokkolisalat:

Bland inn rå brokkolibiter, finhakka paprika, agurk, vårløk og sprøstekte baconbiter

Smak til med nykverna pepper og du har nydelig tilbehør til grillmaten i sommer

Bruk gjerne en majones med smak, f.eks salatdressing eller persillemajones


Coleslaw:

Bland inn finstrimlet eller revet revet hodekål/ sommerkål og litt gulrot i majonesen og smak til med salt og pepper. Passer glimrende til bl.a. grillmat og burger

Det enkle er ofte det beste.



Velbekomme!