top of page

Kanel-giffler, lavkarbo


Det er ingen grunn til at du ikke skal kose deg fordi om du har gått over til et lavkarbo- / KETO-kosthold.


Å kunne nyte en god giffel i ny og ne, kan være det lille som skal til for at du orker å holde deg til et lavkarbokosthold over tid.


Mitt råd er å finne alternativer du liker godt og ha gjerne noe på lur i fryseren.


Da har noe godt å by på når du får besøk, skal på tur eller bare er "kvessen" på noe godt.


Disse gifflene har blitt en favoritt her i huset.


De er glimrende å ha i fryseren, de tiner raskt og faller også i smak hos de aller minste.


Ikke en eneste har merket at det er noe "muffins" med disse myke, saftige og smakfulle gifflene.


De ser ut som og smaker som helt ordinære kanel-giffler.


Denne enkle og greie oppskriften er basert på "Lavkarbo gifflar" fra nettstedet om helse. Her finner du for øvrig en rekke gode oppskrifter og tips som kan gjøre hverdagen betydelig enklere på et lavkarbokosthold.Ingredienser: Til ca 18 gifler - alt etter størrelsen

1 ss yaconsirup , Sukrinsirup eller Finesse bakesukker

1 ss tørrgjær

1,5 dl lunken fløte, mandelmelk eller annet melkefritt alternativ *

50 gr meierismør (evt. melkefritt smør)*

2 egg

50 gr cottage cheese (evt. et melkefritt alternativ) **

120 gr havrefiber

5 ss Finesse bakesukker

3 ss Fiberhusk (Psylliumhusk)

1 ss kardemomme

1 ts Xanthan gum

1 ts bakepulver

0,5 ts salt


NB! Dersom deigen «sprekker» tilsettes litt mer væske, så den blir mer smidig. Dersom den er for bløt, tilsettes litt mer havrefiber.


Fyll

Meierismør / evt. melkefritt alternativ

Sukrin Gold

Kanel

Egg til pensling


* Hvis du ikke tåler melk kan du bytte melkeproduktene med melkefrie alternativer som mandelmelk, Smøremyk rapskokos (melkefritt smør). Cottage cheese kan byttes med bl.a. havrerømme eller soyarømme. Karboinnholdet i disse produktene varierer, men karbomengden fordeles på ca 18 gifler, så karboinnholdet pr giffel blir lavt, uansett hvilke erstatninger du velger.


** Oatly havreprodukter inneholder mellom 20-100 ppm gluten, som er lavt, men ikke 100 % glutenfritt. Produktene tolereres av de fleste med cøliaki, men bør ikke overdrives av de mest sensitive. Ta hensyn til egen toleransegrense.


*** Ingredienser som Havrefiber, Xantan-gum, Sukrin-sirup, Sukrin Gold og Finesse bakesukker finner du i ulike helsekostbutikker (f.eks Sunkost) eller kan bestilles på Tights.no

Fiberhusk og Sukrin Gold får du i vanlig kolonial.

Dette er greie basis-ingredienser å ha i hus, da de bidrar til at lavkarboproduktene får bedre konsistens og blir mer smakfulle.


Da flere i min familie har melkeintoleranse brukte jeg Oatly havrefløte og havrerømme i mine giffler. De ble helt supre og det totale karboinnholdet steg så lite i forhold til originaloppskriften, at det får liten praktisk betydning.FREMGANGSMÅTE

1. Aktiver gjæren ved å blande yaconsirup, gjær og lunken fløte, eller annen væske i en bakebolle. La blanding stå i ca ti minutter, mens du gjør klart de andre ingrediensene.


2. Smelt smør og bland smøret med egg og cottage cheese (f.eks oatly havrerømme) i en blender. Kjør den til en klumpfri masse.


3. Når gjærblandingen har begynt å skumme blandes den med smør/eggeblandingen. Dersom gjæren ikke skummer betyr det at den ikke er aktivert. Det skal danne seg et tynt skumlag på toppen.


4. Bland alt det tørre godt i en kjøkkenmaskin og tilsett væsken. Bland deigen godt sammen, men kun til deigen har samlet seg. Deigen skal være smidig og mulig å kjevle.


5. Legg deigen mellom to bakepapir og kjevle den til et tynt rektangel.


6. Skjær meierismør av kaldt smør med en ostehøvel, og legg smør jevnt utover deigen. Bruk melkefritt smør dersom du ikke tåler melkeprodukter. Du tenger ikke å dekke hele deigen, men vær raus med smøret. Strø over godt med Sukrin gold eller annen søtning og rikelig med kanel.


7. Skjær rektangelet i to på tvers over langsiden.


8. Rull deigen sammen til to pølser og legg dem med skjøten ned på et bakebrett, kledt med bakepapir og trykk forsiktig på "pølsene" så de blir like tykke over det hele.


9. Pensle "pølsene" med sammenpisket egg


10. Fyll vasken med varmt vann og sett brettet med "pølsene" til heving.


11. Dekk "pølsene" med gladpack og et kjøkkenhåndkle og la dem heve i 30-45 min.


12. Skjær "pølsene" i ca 4 cm brede giffler og spre dem forsiktig på bakebrettet


13. Sett stekeovnen på over og undervarme på 175 grader (varmluft)


14. Stek gifflene på nest nederste rille i ovnen i 20 – 30 minutter, avhengig av størrelsen på bollene og egen ovn. Følg med mot slutten av steketiden og tilpass steketiden.


Nyt 😊

bottom of page