Boller - lavkarbo, gluten- og melkefrie



Denne knallgode bolleoppskriften er basert

på hvetebolleoppskriften til Omhelse


Boller var noe jeg virkelig savnet etter at jeg gikk over til et lavkarbo/ keto- kosthold, og da jeg testet denne oppskriften fikk jeg rene lykkefølelsen


Så tusen takk til de dyktige folkene i Omhelse for denne nydelige oppskriften 🙏




Da flere i min familie må unngå melk, er oppskriften tilpasset et melkefritt kosthold.

De originale ingrediensene står i parentes


Bolledeigen egner seg like godt til kanelgifler som til hveteboller, så i dag ble det begge deler her i huset.



Du. trenger:

  • 150 gram Oatly harverømme (eller cottage cheese)

  • 2 dl mandelmelk (eller vanlig fløte)

  • 50 gram smeltet Smøremyk rapskokos (eller meierismør)

  • 3 egg str. M eller L

  • 120 gram havrefiber

  • 4 ss Finesse bakesukker

  • 2 strøkne ss fiberhusk

  • 2 ts bakepulver

  • 1 ts tørrgjær

  • 1 ts Xantangum

  • 0.5 ts salt

  • 1.5 ts kardemomme

  • 1 klype vaniljepulver (kan utelates)



Slik gjør du:

  • Bland alt det våte, inklusiv egg og smeltet smør i en blender og lag en jevn røre

  • Bland alt det tørre i en bakebolle og hell over væskeblandingen

  • Bland godt til en myk og smidig deig. Er den for tørr tilsettes mer væske og er den for klissete, tilsettes mer havrefiber

  • Rull deigen forsiktig til en pølse og del den i emner i den størrelsen du ønsker

  • Form bollene i hånden. Bruk gjerne olje eller vann på hendene dersom deigen er klissete.

  • Legg bollene på et bakebrett med bakepapir og dekk med plast og et håndkle

  • Fyll vasken med varmt vann og sett brettet over vasken

  • La bollene heve i ca 1 time

  • Pensle bollene med sammenpisket egg før steking

  • Sett på stekeovnen på over- og undervarme på 175 grader, varmluft

  • Stekes på midterste rille i ovnen i ca 30 minutter. Følg med mot slutten av steketiden så de ikke blir svidd. Evt juster steketiden i forhold til din egen stekeovn

  • Lavkarboboller med havrefiber oppbevares i en plastpose på kjøkkenbenken

  • Egner seg godt til frysing



Aktivering av gjær

Når du baker lavkarbobakst med gjær, bør du bruke Finesse eller Tagasøtt som søtning.

Sukrin vil ikke aktivere gjæren på samme måte.


Lykke til 😊