Du tenker kanskje at sukker kun er rent sukker, i form av det hvite pulveret, men sukker er også:
Skjult sukker i matvarer: Bl.a. i yoghurt, frokostblandinger, supper, sauser, kjeks, boller, marinader, dressinger, ferdigmat m.m.
Fruktsukker: I frukt og fruktjuice
Karbohydrater (stivelsesrike matvarer): De "raske" som lyst brød, hvit ris, vanlig pasta og potet, men også de såkalt "langsomme" som grove brød, havregryn, fullkornspasta, naturris, og frokostblandinger
Stivelse er kun sukkermolekyler i kjeder, som brytes ned til sukker i kroppen
Dagens kostanbefaling ligger på 250- 300 gr karbohydrater (kh) pr dag. Det som ikke tas med i denne beregningen er at karbohydratene brytes ned til en sukkermengde tilsvarende 50- 75 ts sukker (eller 100 -150 sukkerbiter)
Dermed vil den totale sukkermengden bli rimelig høy, uavhengig hvor mye tilsatt sukker du spiser. (Sjokoladen og brusen kommer på toppen)
Noen vanlige konsekvenser av mye sukker:
1. Økt sult (oksehunger og tydelig irritasjon hvis det går lenger enn 3 timer uten påfyll)
2. Økt søthunger og cravings etter søtsaker og "karbomat"
3. Belegg på tennene, som lettere gir tannsten og hull
4. Vektøkning, særlig rundt magen
5. Fettlever
6. Indre uro og humørsvingninger
7. Søvnvansker
8. Hyppige toalettbesøk, gjerne om natten
9. Ødem/ væskeopphopning (tydelige sokkemerker/ hovne fingre /hovne øyelokk)
10. Økt fett i blodet (bl.a. høye triglyserider)
11. Acne
12. Prediabetes og diabetes type 2
13. Økt risiko for hjerte /karsykdom
Noen mer ukjente:
1. Infertilitet hos menn (dårlig sædkvalitet)
2. Infertilitet hos kvinner (bl.a. pcos, endometriose).
3. Betennelsestilstander /sykdommer
4. Forsukring av blodet (avleiringer og forsnevringer i årene)
5. Oppvekst av sopp i underlivet, negler, hud og hodebunn
6. Forvirring /hjernetåke
7. Konsentrasjonsvansker/ lærevansker
8. Angst / depresjon
9. Insulinresistens (redusert effekt av insulinet)
10. Gallestein
11. Cyster
12. Økt ririko for kreft (aktiverer vekst av kreftceller)
13. Økt risiko for Alzheimer (kalles også diabetes type 3)
Dette er kun ment som informasjon, men hvis du strever med noen av de nevnteresultatene av høyt sukkerinntak, har du nå gode grunner til å redusere inntaket av sukker, stivelse og ultraprosessert mat (som ofte inneholder mye sukker og stivelse).
Sjansen for at du skal kunne leve det livet du drømmer om, med en kropp som spiller mer på lag med deg, vil dermed øke betydelig.
Å investere i egen hels, kommer ikke bare deg til gode, men også dem du er glad i ♥️
Lykke til 😊
Comments