top of page

70 % av energien fra fett - høres ekstremt ut..

  • Forfatterens bilde: Mette Lund Larsen
    Mette Lund Larsen
  • 20. juni
  • 3 min lesing



På et lavkarbokosthold anbefales det at ca 70 % av energien i maten skal komme fra fett. Det høres unektelig ganske ekstremt ut - nesten som om maten skal "bade" i smør og saus.


Her er det en stor misforståelse.


For selv om fettmengden på et lavkarbokosthold naturlig vil øke når du går fra magre lettprodukter til rene råvarer, med sitt naturlige fettinnhold – men den store endringen i energiprosent handler faktisk om noe helt annet enn å spise mengder med fett.



Tacosuppe

Prosent handler ikke om mengde

Prosent er et forholdstall, som ikke handler om mengde. I lavkarbo- sammenheng handler det om fordelingen mellom de energigivende matvarene. Og når noe reduseres vil noe annet automatisk økes og motsatt...


Bare ta et glass saft. Hvis du beholder samme mengde saft som du pleier i et glass, men reduserer vannmengden til halvparten av hva du pleier, vil saften bli betydelig sterkere. Prosentandelen av saft vil dermed bli betydelig høyere, selv om du ikke tilfører mer saft. Forholdet mellom saft og vann har derimot endret seg.

                                                                                             

Det samme skjer på et lavkarbokosthold. Når karbohydratene, (sukker og stivelse), reduseres til et minimum, vil prosenten fra de andre energigivende matvarene øke, – selv uten andre justeringer. Jamfør saften som ble sterkere når vannmengden ble redusert.


Ved å prioritere et råvarebasert kosthold, kombinert med betydelig mindre karbohydrater, vil fettmengden øke noe. Hvis du i tillegg velger å ha en ekstra fettkilde til hvert måltid, som f.eks litt pesto på kyllingsalaten eller litt olivenoljedressing på grønnsakene, vil fettmengden øke ytterligere. Det betyr likevel ikke at maten "bader i fett":


Den største endringen i energiprosenten handler dermed mest om den kraftige reduksjonen av karbohydratene, ikke at fettmengden blir ekstrem.



Kraftig karbokutt får størst betydning

I et tradisjonelt kosthold kommer 50–60 % av energien fra karbohydrater. På lavkarbo reduseres karbohydratene til 5–10 %. Med så lite karbohydrater, vil energien fra maten nå fordeles mellom de to andre energigivende matvarene som er proteiner og fett.


Fett inneholder mer enn dobbelt så mange kalorier som karbohydrater og protein. Derfor vil prosenten fra fett utgjøre en større andel av energien – selv uten store mengder fett. 


For de flest som går over til et lavkarbokosthold, er målet å gå ned i vekt. Noe som i praksis betyr at en større del av kroppens energibehov hentes fra egne fettreserver. En effekt som vanligvis oppnås på et lavkarbokosthold. Det er derfor ikke noe poeng å spise store mengder fett. Det vil bare føre til at en større del av energien dekkes fra maten i stedet for fra kroppens fettreserver. Du trenger bare spise nok naturlig fett til å dekke viktige livsfunksjoner, som bl.a. fettforbrenningen, hjernefunksjonen og dannelse av hormoner, i tillegg til å oppnå mer varig metthetsfølelse og god smak.


Gevinster som vanligvis resulterer i økt velvære, en slankere kropp og bedre helse.


Energisammensetningen endres

Tenk deg en middag med poteter, laks, saus og grønnsaker og så dropper du potetene. For å bli mett, vil det være naturlig å øke mengden grønnsaker, fisk og saus.

Plutselig har energisammensetningen endret seg til at:

  • 5 % av energien fra karbohydrater (Fra 60%)

  • 25 % fra protein (laks)

  • 70 % fra fett (laks og saus)


    Selv om fettmengden økes, ligger den største endringen i at potetene forsvant.


Eksempler på lavkarbomat:

  • Frøknekkebrød med kylling, aioli og grønnsaker

  • Biff med grønnsaker og saus

  • Fiskesuppe med kokosmelk



Energien i disse måltidene er i hovedsak fordelt mellom proteiner og fett, uten at maten "bader" i fett av den grunn.


At 70 % av energien kommer fra fett handler dermed mer om at mengden karbohydrater er redusert til et minimum, enn at fettmengden er økt til det ekstreme.





Comments


bottom of page