Det er ofte ikke så mye som skal til for å tilpasse maten til et lavkarbokosthold
Å bytte vanlig sukker med en annen søtning, kan være nok.
I kaker som er basert på mandler eller nøtter er det ekstra lettvint.
Med noen "basiskaker" på repertoaret, takler du både bursdager og høytider.
Nøttebunn
250 gr mandler/hasselnøtter – males
110 gr Finesse
1 ts bakepulver
6 eggehviter – stivpiskes
Slik gjør du:
Mandlene/ nøttene males i en kjøkkenmaskin. (La det gjerne være litt grove biter)
Tilsett søtning
Bland inn bakepulver
Stivpisk eggehvitene og vend mandelblandingen forsiktig inn
Stekes på 160 gr, ca 20 min. Steketiden kan varierer fra ovn til ovn og avhenger også av om du vil ha kaken med en fuktig eller gjennomstekt kjerne
Sjekk med en stekepinne når det nærmer seg slutten av steketiden, så du får kaka slik du ønsker
Gult fyll: (melkefritt alternativ i parentes)
6 eggeplommer (evt. lag litt mer hvis du skal pynte med litt ekstra fyll, Se tips under)
110 gr Finesse
1 dl fløte (eller Gryr)
175 gr romtemperert smør, (Blå soft eller Smøremyk rapskokos)
1 ts vaniljesukker (kan også bruke vaniljepulver, men reduser mengden)
En knivsodd salt
Slik gjør du:
Ha eggeplommene i en gryte sammen med søtning, fløte og vaniljesukker.
Varm forsiktig opp under stadig omrøring og rør kontinuerlig i kremen til den tykner. Det tar litt tid, så ha tålmodighet. (ca 15 min)
Fyllet må ikke ligge i ro i bunnen av gryta, for da blir det eggerøre
Når det tykner tar du kjelen av platen
La fyllet bli passe avkjølt før du rører inn romtemperert smør
Rør godt sammen
Hvis fyllet er litt flytende, settes det i kjøleskapet til det tykner
Bre fyllet over nøttebunnen når den ikke lenger er varm
Pynt med strimler av smeltet mørk sjokolade (minimum 70 % kakao), eller revet sjokolade og mandelflak. (Hvis du ikke tåler melk kan du bruke melkefri sjokolade)
Tips til festkake:
Lag ekstra fyll av 2 ekstra eggeplommer og 1/3 mer av de andre ingrediensene, slik at du har nok fyll til å pynte kaka med rosetter. Fordel passe mengde fyll over kaka og ha resten i en sprøytepose. Legg sprøyteposen med fyll i kjøleskapet slik at fyllet tykner. Fordel deretter fine rosetter rundt kanten av kaka når fyllet er passe stivt.
Kos deg 😊