Skalldyr ala Talgje


Denne lørdagskvelden sto skalldyr på menyen. Valget falt på kreps med estragonsmør og blåskjellsuppe med sprøstete lavkarboskiver. Tankene gikk tilbake til lune sommerkvelder i Kroatia! De som kjenner meg, vet inderlig vel at dette er den ultimate maten for meg, når jeg er på ferie i varmere strøk. I Kroatia som har vært vårt feriemål de siste somrene, er de spesielt flinke på havets delikatesser. I alle mulige slags varianter. Hver familie legger sin ære i sin egen variant og jeg går aldri lei.

Denne gang ble det skalldyr på slump, ala Talgje og kveldens middag lå ikke tilbake for de kroatiske spesialitetene.

Krebs med estragonsmør

Som forrett: ca 3-4 krebs pr person. Kommer selvsagt an på størrelsen og tilbehør. (Vi hadde kun kreps)

Fersk - må kokes først, dersom den er kokt, kan den stekes direkte.

1/2 løk eller 2-3 sjalottløk

1/2 kinesisk hvitløk

1/4 chili

olje

Estragon. Fersk er desidert best, men tørket går helt fint.

Smør, evt Smøremyk rapskokos (Berit Nordstrand) ved melkeallergi/ intoleranse.

Fremgangsmåte:

FInhakk løk, hvitløk og chili

Lag en god skål med estragonsmør: Smør, estragon (tørket knuses i håndflaten først), salt, pepper. Bruk godt med estragon, så smøret får skikkelig smak av estragon. Bland godt.

Ha olje i en varm stekepanne

Ha i løk, hvitløk og chili og la det surre et par minutter til løken er blank.

Ha i noen skjeer med estragonsmør i pannen.

Ha i ferdikkokt kreps og la de surre til de er gjennomvarme. Øs litt av sausen over krepsen, slik at smakene trekker godt inn.

Hell over 1 skvett med hvitvin og la det surre litt til.

Ha over litt mer estragonsmør over hver krebs og la smøret smelte inn.

Legg 3-4 krebs på tallerken og dryss litt bladpersille over. Serveres slik de er, evt med et par sprøstekte lavkarboskiver ved siden av.

Dette er så godt at du får lyst til å slikke tallerken.

Blåskjellsuppe

1 nett blåskjell (til 3)

1 løk, 1/2 kinesisk hvitløk, 1/4 chili

bladpersille

1 kartong hermetiske tomater

2 dl hvitvin

salt, pepper og sitron

Fremgangsmåte:

Vask og rens blåskjellene. Ta bort skada og døde skjell (de som ikke lukker seg når du dunker eller trykker på dem)

Ha olje i en gryte. Ha i løk, hvitløk og chili og surr grønnsakene til løken er blank. Ha i 1 neve finhakka bladpersille og la det surre et par min før du har i hermetiske tomater og hvitvin. La suppen putre i ca 20 min. til alle smakene får satt seg.

Ha i blåskjellene og ta på lokk. Pass på så det ikke fosskoker. Når alle skjellene har åpnet seg er de klar. Smak til med salt, pepper og sitron.

Dryss over 1 neve til med bladpersille og server.

Serveres med knasende sprø lavkarboskiver med smør evt aioli og sitronbåter.

Tynne skiver stekes i stekeovnen på 170 grader, ca 20 min, eller til de er sprø.

Du kan også bruke ferske Proteinrundstykker med smør.

Disse rettene passer like godt til kosekveld med kjæresten, til venninnekvelden, når du skal ha gjester, eller til tapasbordet. Krebsen kan da byttes med scampi, så det blir litt enklere og rimeligere.

Nydelig mat med minimalt med karbohydrater. Nok et eksempel på at

lavkarbokost definitivt ikke er smakløs og kjedelig!

Nå har riktignok jeg en spesiell forkjærlighet for skalldyr, men disse rettene kan jeg trygt anbefale videre!



Vennlig hilsen

Mette