Shepherd`s pie, en nydelig gjeterrett, fra Irland.
Oppskriften var opprinnelig med lammekjøttdeig, men du kan selvsagt bruke akkurat den kjøttdeigen du vil.
Kjøttformen kan varieres i det uendelige, alt etter hvilke ingredienser du har i hus.
Dersom det er noen i familien som ikke er særlig glad i grønnsaker, er dette en super rett å "kamuflere" ulike rotgrønnsaker. Bare riv dem på den fineste delen på rivjernet, så forsvinner de i sausen.
Kjøttformen lages vanligvis med et lokk av potetmos, men smaker minst like godt
med blomkålpuré i stedet.
Med blomkål blir plutselig retten helt "innafor" på et lavkarbokosthold.
Serveres med en grønn salat
Du trenger:
Til 4 - 5 porsjoner
Kjøttsaus:
400 gram kjøttdeig
1 løk
2 små gulrøtter (revne)
1 rød paprika (skåret i biter)
1 boks tomatpuré
1 kartong hermetiske tomater
2 dl kraft / vann
2 dl creme fraiche (evt. havrerømme hvis du ikke tåler melk)
Evt 2 ts worshestershiresaus
ca 2 ss knust oregano
ca 1 ss knust timian
ca 1 ss knust rosmarin
Smak til med salt, pepper, evt mer krydderurter
Blomkålmos:
1 blomkål
1,5 dl fløte
1 ss smør
salt og pepper
Salat: Bruk det du liker
Mix av grønne salater
Agurk
Tomat
Paprika
Sukkererter
Evt litt fetao
Slik gjør du:
Blomkålmos:
Skjær blomkål i biter og la det koke til det er mørt (ca 15 min)
Mos blomkålet
Ha i fløte, smør (juster mengden etter størrelsen på blomkålet)
Smak til med salt og pepper
Mens blomkålet koker, brunes kjøttdeigen lett
Ha i finhakket løk og la den bli blank
Bland inn resten av grønnsakene
Ha over tomatpuré og hermetiske tomater og la retten surre i 2 min
Ha i kraft/ vann, creme fraiche og worshestershiresaus
Ha i godt med tørka krydderurter, (juster mengden etter egen smak)
Smak til med salt og pepper
La retten putre i 5-10 min
Ha kjøttsausen i en ildfast form
Fordel blomkålpuréen over kjøttsausen
(Evt. et lite dryss med revet ost på toppen, men det er ikke nødvendig)
Stek formen på ca 180 grader, ca 30-40 min, eller til den har en gyllen overflate
Serveres med en grønn salat
Velbekomme 😊
Comments