top of page

Lavkarbo - en smart og logisk løsning..


Kostholdsrådene anbefaler oss mye mer sukker enn du sannsynligvis tror

De nasjonale kostrådene anbefaler 250–300 gram karbohydrater pr dag.


I følge dr. David Unwins teskjemodell tilsvarer dette 50–75 teskjeer sukker per dag.


Når det sirkulerer kun 1 ts sukker i blodet på det jevne, vil 50-75 ts sukker pr dag bli altfor mye, selv for de mest aktive.


En reduksjon av karbohydratee vil derfor være en smart og enkel start for å ta tilbake kontrollen over både vekta og helsa.





Endringer vi trodde var gode

Etter innføringen av Matpyramiden på 70- tallet, ble karbohydratene selve fundamentet i kostholdet vårt.


Siden vi trodde at fettet var problemet, reduserte vi mengden naturlig fett og økte mengden karbohydrater og magre letprodukter.


En endring som har fått store helsemessige konsekvenser.





Mye karbohydrater = økt insulin

Karbohydratene (sukker og stivelse) brytes ned til sukker i kroppen. Økningen av karbohydratene vil derfor øke behovet for insulin. Hormonet som sørger for å få sukkeret fra blodet inn i cellene. Vi økte mengden karbohydraene til det doble. En justering som samtidig økte insulinnivået til det doble.


Økt insulin over tid, vil vanligvis gi insulinresistens - en tilstand der insulinet ikke lenger fungerer optimalt.

Og som er forstadiet til en rekke av dagens moderne helseutfordringer. Hvis du fortsetter i samme spor er det stor sannsynlighet for at stadig flere kilo og stadig flere sykdommer vil komme snikende.



Økt insulin = vektøkning og sykdom

Den mest kjente funksjonen til insulin, er å regulere blodsukkeret. Det gjøres ved at insulinet sørger for å få sukkeret fra blodet og inn i cellene. Insulinet har derimot mange andre funksjoner, som bl.a.


  • å sørge for at overskuddet av karbohydrater omdannes til fett

  • å sørge for at fettlageret lagres i fettcellene, i blodet og i leveren

  • å blokkere glukagonet, insulinets motsatte hormon, som dermed blokkerer fettforbrenningen

  • å øke aktiveringen av betennelser og sykdom, bl.a. diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerneslag, hjerteinfarkt, kreft og Alzheimers.

  • bremser kroppens egen tilhelingsevne



Når økt insulin = vektøkning og sykdom, vil en lavere insulin ha motsatt effekt. Dvs. mindre fettlagring og mindre sykdom



Du trenger ikke følge strømmen..
Du trenger ikke følge strømmen..

Ny kurs:

I stedet for å fortsette i samme spor som før, kan du velge en ny kurs. Det trenger ikke om å snu opp ned på hele kostholdet, men å gjøre noen smarte justeringer:


  1. Reduser karbohydratene: Start med en halvering av inntaket av sukker og stivelse, og trapp gradivs nedover til du oppnår den effekten du er ute etter

  2. Prioriter ren mat: Spis ren, naturlige råvarer med sitt naturlige fettinnhold.

  3. Prioriter det du liker: Velg mat du koser deg med, som er holdbare over tid


Ved å redusere karbohydratene på det jevne, vil du få langt mindre belastning, samtidig som du skaper et spillerom, der en utskeielse i ny og ne får minimal betydning. Det er derfor fullt mulig å få et kosthold du kan forholde deg til over tid.



Fordeler med "lavkarbo"

  • Økt velvære: Mindre sult og søthunger

  • Mer energi: Stabilt blodsukker og økt fettforbrenning, gir jevn energitilgang

  • Bedre og mer stabilt humør: Færre blodsukkersvingninger gir mer stabilt humør

  • Bedre vektkontroll: Mindre fettlagring og økt forbrenning gjør vektreguleringen mye enklere

  • En friskere kropp: Mindre sykdom og økt egentilheling, forebygger, bremser og reverserer sykdom

  • Bedre økonomi: Mindre porsjoner, færre måltider, mindre utgifter til snacks og til behandlinger og medisiner, gir bedre økonomi


"Lavkarbo" handler ikke om å leve på bacon og smør, men å velge mat som spiller på lag med kroppens hormoner. Selv små endringer kan gi stor helsegevinst.


Hvor store justeringer du gjør er helt opp til deg. Jo større innsats, desto større effekt.



Ved å spille på lag med kroppen, øker du sjansen for å kunne leve det livet du drømmer om.


Dersom du ønsker hjelp til å tilrettelegge et kosthold som hjelper deg mot dine mål, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt:


E- porst: ernering@me.com

Tlf: 997 09 638






Vil du lære mer, kan du starte her:


1. Prof Ben Bikman: How to quickly reverse insulinresistence


2. Prof Ben Bikman: Shrink and burn fat cells by keeping insulin low and overcoming insulin resistance


3. How insulin destroys your brain and causes Alzheimers & dementia:


4. Insulinresistence and why we get sick: https://www.youtube.com/watch?v=AhRCX3nNhA4&t=1147s


10 aktuelle lenker du kan starte med




Comments


bottom of page