Overbevisningene rår, år etter år!




Overbevisninger sitter dypt. Hos de aller fleste

Meg selv inkludert.

Men det burde, etter min mening, være mulig å endre oppfatning, når fakta sier at overbevisningene er feil.


Innen ernæring handler veldig mye om overbevisninger og antagelser. De styrer faktisk våre kostråd.


Og selv om stadig flere fakta avdekkes, opprettholdes overbevisningene da det er en kollektiv oppfatning om at vi har funnet alle svarene.


Kanskje pga at det er vanskelig å innrømme feil eller kanskje fordi konsekvensene av å endre kostrådene i henhold til fakta vil bli så store. Det er Ikke godt å si.



Bare ta en pose chips.

Vi lærer at chips er usunt pga sitt innhold av metta fett.


Sist jeg sjekket, sto det 27 % umetta fett og 2,4 % metta pr 100 gr på chipsposen.


Det er altså 10 ganger mer umetta fett enn metta fett i en pose chips!

Stikk i strid med vår overbevisning.


Chips blir ikke sunt av den grunn, men det er ikke metta fett som gjør chipsen usunn, men alt stivelsen i kombinasjon med prosesserte planteoljer, som er full av omega 6, som vi allerede får i oss altfor mye av.


Så har vi rødt kjøtt.

Rådene går ut på at vi ikke bør spise rødt kjøtt fordi det inneholder 50 % metta fett. Nå hadde jeg tilfeldigvis en ytrefilét i helga og på emballasjen sto det 1 % metta fett og 1 % umetta.

Ja, det er 50 % metta fett, men er det virkelig et problem, når det er halvparten av 2 prosent.


Det er faktisk 4 ganger mer metta fett i et stykke laks enn det er i en biff.

Stikk i strid med det vi alle lærer på skolen.


Sjekk samtidig næringsinnholdet på en pakke bacon.

Du vil fort se at bacon inneholder 18 % umetta fett og 12 % metta. Altså betydelig mer umetta fett enn metta. Også dette er stikk i strid med dagens overbevisning og det vi alle lærer.


Test din egen overbevisning neste gang du er i butikken. Sjekk innholdet av metta og umetta og om det stemmer overens med det du har lært på skolen.


Vi har gått i en kollektiv felle og trodd på at maten inneholder enten den ene eller den andre fettypen, men det er faktisk helt feil. I allefall hvis vi skal tro på merkingen på emballasjen og matvaretabellen.no.


Det aller meste er en kombinasjon av metta og umetta fett, mens dagens kostråd baseres på en overbevisning om at maten inneholder enten umetta fett og er sunn eller metta fett og at da er den usunn.


Når du begynner å sjekke fakta, vil du fort se at både laks og olivenolje inneholder mye mer metta fett enn både biff og karbonadedeig. Jo de inneholder riktignok mest umetta fett, men det metta fettet forsvinner ikke av den grunn.


Olivenolja inneholder faktisk mer metta fett enn kjøttdeig, karbonadedeig og biff - til sammen.


Vi har tatt feil, kjære venner. I over 50 år har vi latt disse overbevisningene få styre våre kostråd



Overbevisningen går helt til topps, til våre helsemyndigheter og til og med til vår helseminister, som har som fanesak å redusere mengden metta fett. For også han er overbevist om at metta fett er farlig.


Selv om metta fett nå er friskmeldt opprettholdes kostrådene som før, men en feil blir ikke riktig fordi om den gjentas år etter år.


Og selv om konsekvensene av å ta disse feilene til etterretning er store, vil konsekvensene av å fortsette å la overbevisningene få råde, være uendelig mye større