top of page

Overbevisningene rår, år etter år!
Overbevisninger sitter dypt. Hos de aller fleste

Meg selv inkludert.

Men det burde, etter min mening, være mulig å endre oppfatning, når fakta sier at overbevisningene er feil.


Innen ernæring handler veldig mye om overbevisninger og antagelser. De styrer faktisk våre kostråd.


Og selv om stadig flere fakta avdekkes, opprettholdes overbevisningene da det er en kollektiv oppfatning om at vi har funnet alle svarene.


Kanskje pga at det er vanskelig å innrømme feil eller kanskje fordi konsekvensene av å endre kostrådene i henhold til fakta vil bli så store. Kanskje er det pengene som rår. Det er Ikke godt å si.Bare ta en pose chips.

Vi lærer at chips er usunt pga sitt innhold av metta fett.

Sist jeg sjekket, sto det 27 % umetta fett og 2,4 % metta pr 100 gr på chipsposen.

Det er altså 10 ganger mer umetta fett enn metta fett i en pose chips!

Stikk i strid med overbevisningene (kanskje også din)?


Chips blir derimot ikke sunt av den grunn, men det er altså ikke metta fett som gjør chipsen usunn, men alt stivelsen i kombinasjon med prosesserte planteoljer.


Så har vi rødt kjøtt.

Rådene går bl.a. ut på at vi ikke bør spise rødt kjøtt, fordi det inneholder så mye metta fett.

Og jo, de vanligste kjøttypene inneholder ofte rundt 50 % metta fett. Men prosent sier ikke noe om mengde, men om sammensetningen.


Nå hadde jeg tilfeldigvis en ytrefilét i helga og denne biffen inneholdt riktignok 50 % metta fett, men når fettinnholdet totalt lå på 2 % , blir halvparten kun 1 %.

Neppe noe stort problem, eller hva tror du?


Det er faktisk mye mer metta fett i et stykke laks enn det er i en biff.

Stikk i strid med det vi alle lærer på skolen.

Det betyr at hvis du spiser laks hver dag i en uke får du i deg mye mer metta fett enn om du spiser biff hele uka.


Overbevisningen om at metta fett er problemet faller dermed på sin egen urimelighet.


Sjekk samtidig næringsinnholdet på en pakke bacon.

Du vil fort se at bacon inneholder 18 % umetta fett og 12 % metta. Altså mer umetta fett enn metta. Også dette er stikk i strid med dagens overbevisning. For et produkt skal klassifiseres etter den fettypen det er mest av. I bacon er det mest umetta fett og burde dermed vært klassifisert som kilde til umetta fett.


Test din egen overbevisning neste gang du er i butikken.

Sjekk innholdet av metta og umetta fett på ulike produkter og se om innholdet stemmer overens med det du har lært på skolen. og det som er den almenne overbevisningen.

Du vil garantert få deg noen overraskelser.


Vi har gått i en kollektiv felle og trodd på at maten inneholder enten den ene eller den andre fettypen, men det er helt feil. I allefall hvis vi skal tro på merkingen på emballasjen og matvaretabellen.no.


De aller fleste matvarer er en kombinasjon av både metta og umetta fett, mens dagens kostråd baseres på en overbevisning om at maten inneholder enten umetta fett og er sunn eller metta fett og usunn.


Når du begynner å sjekke fakta, vil du fort se at både laks og olivenolje inneholder mye mer metta fett enn både biff og karbonadedeig. De inneholder riktignok mest umetta fett, og skal klassifiseres som kilde til umetta fett, men det metta fettet forsvinner ikke av den grunn.


Olivenolje inneholder faktisk mer metta fett enn kjøttdeig, karbonadedeig og biff - til sammen.


Vi har tatt feil, kjære venner. Og i over 50 år har vi latt disse overbevisningene få styre våre kostråd.


Overbevisningen går helt til topps, til våre helsemyndigheter og til og med til vår helseminister, som har som fanesak å redusere mengden metta fett i kostholdet vårt. For også han er overbevist om at metta fett er usunt.


Selv om konsekvensene av å ta disse feilene til etterretning er store, vil konsekvensene av å fortsette å la overbevisningene få råde, være uendelig mye større..
Comentários


bottom of page