Lavkarbo fremstilles ofte som et svært fettrikt kosthold som sidestilles med altfor mange kalorier.
Det virker logisk, men det stemmer ikke helt.

Mange kalorier forsvinner på lavkarbo:
Karbohydrater reduseres til et minimum
Når karbohydrater i form av bakverk, snacks, brus, juice, kjeks, brødmat, ris, pasta og potet reduseres til et minimum, forsvinner veldig mange kalorier
Bedre metthetsfølelse gir færre måltider
Mer naturlig fett i kostholdet gir bedre og mer varig metthetsfølelse, som bidrar til færre måltider. Resultatet blir en ytterligere kalorireduksjon
Kaloriunderskudd: Med betydelig mindre karbohydrater og færre måltider pr dag, skaper du et spillerom der du kan spise mer fettrik mat og likevel oppnå et kaloriunderskudd.
Du spiller på lag med hormonene
Kroppens egen fettforbrenning styres av hormoner. Et lavkarbokosthold stimulerer kroppens fettforbrenning ved å redusere insulinet og øke glukagonet.
Økt insulin: Mye karbohydrater (sukker og stivelse) gir økt blodsukker og økt insulin. Dette er hormonet som får sukkeret fra blodet inn i cellene. Økt insulin gir samtidig økt fettlagring, blokkering av fettforbrenningen og økt aktivering av en rekke sykdommer.
Lite insulin: Lite karbohydrater gir liten blodsukkerpåvirkning og lavt insulin. Noe som resulterer i redusert fettlagring og mindre aktivering av sykdom
Lavt insulin gir høyt glukagon. Hormonenen jobber vanligvis i par og når insulinet reduseres, vil glukagonet økes. Det resulterer i økt fettforbrenning. Du får dermed en dobbeleffekt av mindre fettlagring og økt fettforbrenning. En effekt som bidrar til at en større del av kroppens energibehov dekkes av kroppens eget fettlager
Spiller på lag med hormonene. På et lavkarbokosthold åpner du tilgangen til dine egne fettreserver
Hele energibehovet må ikke spises
Med et kaloriunderskudd og fri tilgang til kroppens fettreserver blir en større del av kroppens energibehov dekket av egne fettreserver. Du trenger derfor ikke spise masse fett, bare nok til å opprettholde fettforbrenningen, metthetsfølelsen og den gode smaken.
Eksempler på et lavkarbokosthold
Frokost: 2 frøknekkebrød med smør, hvitost og paprika eller lavkarbobrød med smør, eggerøre og røkelaks og et par minitomater
Lunch: Kyllingsalat med avokado og pesto eller en omelett med salat, tomat og agurk
Middag: Fiskesuppe med laks og kokosmelk eller koteletter i fløtesaus med brokkoli og blomkålris
Snacks: Bringebær, litt mørk sjokolade
Et kosthold som gir:
Mer fett og lite karbohydrater: Selv om du spiser mer fett i form av smør, pesto, kokosmelk, bacon, avokado, koteletter og fløtesaus vil det totale kaloriinntaket likevel bli begrenset pga minimale mengder karbohydrater og få mellommåltider.
Bedre metthetsfølelse: Mer naturlig fett til hvert måltid bidrar til at du blir god og mett og har det helt fint
Økt fettforbrenning: Fri tilgang til egne fettreserver gir økt velvære og mindre sult. Behovet for mellommåltider forsvinner og du kan gå lenger uten mat uten å gå tom for energi
Du kan derfor trygt kose deg med mer fettrik kost, spise deg god og mett og likevel oppnå vektreduksjon og bedre helse
Lavkarbo betyr dermed ikke masse kalorier
Du må huske å trekke fra alle kaloriene som forsvinner fra karbohydratene, fra mellommåltidene og fra egne fettreserver. Hele regnestykket må tas med i regnestykket. Ikke bare de kaloriene du tilfører i form av mer fett.
God apetitt 😊
Comments