"Helt bort i natta"...



Du har sikkert også hørt at grovbrød og frukt er våre beste kilden til fiber og vitaminer!


Men det er faktisk helt feil!


Det er en overbevisning som har blitt gjentatt så mange ganger at det har blitt en sannhet.


Denne overbevisningen sitter så dypt at den er omtrent umulig å rokke ved, selv om det er utrolig enkelt å sjekke fakta.


Og denne overbevisningen bidrar bl.a. til at pasienter med diabetes 2 får råd om å spise nettopp grovbrød og frukt.


Men det er en svært viktig faktor som glemmes. Hovedingrediensene i disse matvarene.


Selv om de riktignok inneholder fiber og vitaminer, inneholder de langt mer stivelse og fruktsukker.


Som brytes ned til sukker i kroppen.


Det finnes alternativer til brød


Ja, nettopp. Ikke særlig gunstig, når blodsukkeret allerede er ute av kontroll...

Så dette rådet bidrar dermed til å opprettholde et ustabilt blodsukker slik at behovet for medisiner øker.


Er det ikke snart på tide å innse at et kosthold som oppretthoder høyt blodsukker og som bidrar til at du må ta medisiner for å få kontroll, ikke er den beste løsningen? Særlig ikke når andre viser at du enkelt kan ta kontroll ved hjelp av enkle kostjusteringer.


Dr. Erik Westman og Sarah Hallberg har en reverseringsprosent på diabetes 2 på henholdsvis 97 og 94 %. Ja, du leste riktig. Og effekten kommer fort. Gjerne i løpet av få uker.


I Norge regnes diabetes 2 som en kronisk lidelse med en reverseringsprosent på 0,1 %

Og utgiftene til medisiner for diabetes 2 ligger på ca 14 milliarder - pr år.

Hvorfor ikke gjøre som Westman og Hallberg og hjelpe pasientene til å ta tilbake kontroll over blodsukkeret, vekta og helsa, slik at de kan ta tilbake kontroll over livene sine?

Det de gjør er ikke noe hokus pokus. De bare fjerner problemet.


Mindre sukker og stivelse og blordsukkeret normaliseres.

Det er så enkelt. Kanskje det er nettopp det som er problemet. Det kan ikke være så enkelt.

Men det er faktisk det.

Jeg skal fortelle hva som skjedde med meg, da jeg fortalte om Westman og Hallberg på SUS, der jeg tidligere holdt kostholdskurs.


Jeg fikk munnkurv!

Jeg ble kalt inn "på kammerset" og fikk beskjed om å gi råd om grovbrød og frukt.


Pasientene skulle ikke få vite at frøbaserte knekkebrød, egg og bær kunne hjelpe dem til bedre blodsukkerkontroll, bedre vektkontroll og bedre helse enn brødskiver og frukt.

Er det virkelig slik vi vil ha det i Norge?


Innen andre næringer blir fremskritt hyllet og mottatt med åpne armer og anses som innovativt og positivt. Innen ernæring blir de stoppet og du blir sett på som "kvakksalver" hvis du tilegner deg mer kunnskap enn dem som styrer og bestemmer.


Hvordan skal vi da få til en utvikling.


Å fortsette med kostråd som opprettholder diabetes 2, når det er fullt mulig å reversere denne lidelsen i løpet av få uker, blir for meg helt ubegripelig.

For å si det på stavangersk, det blir "Heilt hål i håve".


Er det ikke pasientens ve og vel som skal være i fokus?

Fortjener de ikke å få de beste mulighetene som kan gi dem et bedre liv og ikke minst håp,


Tenk hva pasienten kan bli spart for av lidelse og smerte, senkomplikasjoner, bivirkninger av medisiner. bekymringer og tapt livskvalitet.

Og tenk hva 14 milliarder i sparte diabetesmedisiner pr år kunne vært brukt til i stedet.


Jeg er overbevist om at de som fastholder gamle råd om grovbrød og frukt, gjør det i beste mening og bare lærer videre det de selv har lært, men det er lov å åpne opp for ny kunnskap. Dokumentasjonen er der.


Når det faktisk er mulig å reversere en av dagens største helseutfordringer med å kutte ned sukker, fruktsukker og stivelse, blir rådene om å spise mer grove brød og frukt faktisk helt bort i natta.....


Mette



Referanser:

1. Dr. Sarah Hallberg, Jeff Volek et al: Long-Term Effects of a Novel Continuous Remote Care Intervention Including Nutritional Ketosis for the Management of Type 2 Diabetes: A 2-Year Non-randomized Clinical Trial

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00348/full?utm_source=F-NTF&utm_medium=EMLX&utm_campaign=PRD_FEOPS_20170000_ARTICLE&fbclid=IwAR18vRBLOhlR0hjEJ0HLlNdYXHE6SWkMug6BZNTT9jrhM51ABvz0aWZPklY&source=post_page---------------------------


2. Dr. Sarah Hallberg: Reversing type 2 diabetes, strarts with ignoring the guidlines:

https://bjsm.bmj.com/content/52/13/869.abstract


3. Eric Westman: Implementing low carbohydrate diet to manage type 2 diabetes

https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-5-36?utm_medium=sw&utm_source=link&utm_campaign=keto-protein-peptide-powder


4. Dr. Eric Westman: Using a low carbohydrate diet to treat obesity and type 2 diabetes

https://journals.lww.com/co-endocrinology/Abstract/2020/10000/Using_a_low_carbohydrate_diet_to_treat_obesity_and.3.aspx