Fermenterte rødbeter er GULL


Liker du rødbeter er det mange gode grunner for å la rødbeter være en del av kostholdet ditt.

Særlig fermenterte rødbeter.


Du trenger ikke bekymre deg over stivelsesinnholdet i rødbetene, selv om det er en rotgrønnsak.


Det meste av karbohydratene i rødbetene blir spist opp under fermenteringsprosessen. Nøyaktig hvor mye, vet jeg ikke helt, men det meste, får være greit nok.




En rødbete veier ca 120-130 gram og inneholder 9 gr karbo pr 100 gram.

Du må selvsagt vurdere mengden du spiser, men når mesteparten av stivelsen brytes ned i fermenteringsprosessen, blir det uansett ikke mye igjen.

Den viktigste egenskapene til fermenterte rødbete er trolig at de forbedrer tarmfloraen. Noe som er svært gunstig for både den fysiske og psykiske helsa.


Fermenteringen bidrar samtidig til å gjøre maten lettere fordøyelig og at næringsstoffene blir mer tilgjengelige. Rødbetene har også rensende egenskaper i tillegg til å regulere blodtrykket.


Spis gjerne litt, (1-2 ss), fermentert rødbete hver dag. De passer perfekt i salater, som tilbehør til fisk, kjøtt eller som pålegg. MEd et juliennejewrn får du tynne strimler av rødbeter , som blir et delikat innslag i salaten eller bare som garnityr over middagen.


Mange oppskrifter inneholder sukker, men det er ikke nødvendig. Grønnsakene inneholder nok stivelse til å få gang fermenteringsprosessen.



Her er en oppskrift på fermenterte rødbeter med dill


3-4 mellomstore økologiske rødbeter 1 liten bunt frisk dill (eller din favoritt-urt) Ca. 5 dl saltlake


Saltlake: Kok opp 5 dl vann og tilsett 1 stor ss himmalayasalt eller havsalt. Avkjøl.


Slik gjør du:

1. Skrell rødbetene og skjær dem i tynne staver/biter (du kan bruke grønnsaksstrimler).

2. Legg rødbetestavene/strimlene i et norgesglass, sammen med dill.

3. Hell over saltlaken til det dekker godt over rødbetene, men etterlat 2-3 cm luft

4. Legg ett kjøkkenklede over som du forsegler med en strikk. Ikke sett på lokk!

5. La glasset stå i romtemperatur i 3-5 dager, så fermenteringsprosessen kommer i gang

6. Oppbevares videre i tett glass i kjøleskapet.


Velbekomme!