Liker du rødbeter er det mange gode grunner for å la rødbeter være en del av kostholdet ditt.
Særlig fermenterte rødbeter.
Du trenger ikke bekymre deg over stivelsesinnholdet i rødbetene, selv om det er en rotgrønnsak.
Det meste av karbohydratene i rødbetene blir spist opp under fermenteringsprosessen. Nøyaktig hvor mye, vet jeg ikke helt, men det meste, får være greit nok.
En rødbete veier ca 120-130 gram og inneholder 9 gr karbo pr 100 gram.
Du må selvsagt vurdere mengden du spiser, men når mesteparten av stivelsen brytes ned i fermenteringsprosessen, blir det uansett ikke mye igjen.
Den viktigste egenskapene til fermenterte rødbete er trolig at de forbedrer tarmfloraen. Noe som er svært gunstig for helsa.
Fermenteringen bidrar samtidig til å gjøre maten lettere fordøyelig og at næringsstoffene blir mer tilgjengelige. Rødbetene har også rensende egenskaper i tillegg til å regulere blodtrykket.
Spis gjerne litt, (1-2 ss), fermentert rødbete hver dag. De passer perfekt i salater, som tilbehør til fisk, kjøtt eller som pålegg. MEd et juliennejern får du tynne strimler av rødbeter , som blir et delikat innslag i salaten eller bare som garnityr over middagen.
Mange oppskrifter inneholder sukker, men det er ikke nødvendig. Grønnsakene inneholder nok stivelse til å få i gang fermenteringsprosessen.
Her er en oppskrift på fermenterte rødbeter med dill
3-4 mellomstore økologiske rødbeter 1 liten bunt frisk dill (eller din favoritt-urt) Ca. 5 dl saltlake
Du kan evt tilsette litt hvitløk, chili, revet ingefær, hele pepperkorn, et par laurbærblad eller bare ha rødbetene helt "basic". Det er bare å eksperimentere med det du liker.
Saltlake: Kok opp 5 dl vann og tilsett 1 stor ss himmalayasalt eller havsalt.
Avkjøl.
Slik gjør du:
1. Skrell rødbetene og skjær dem i tynne staver/biter (du kan bruke en grønnsaksstrimler).
2. Legg rødbetestavene/strimlene i et norgesglass, sammen med litt dill og eventuelt andre smakstilsetninger
3. Hell over saltlaken til det dekker rødbetene, men etterlat 2-3 cm luft på toppen av glasset
4. Legg ett kjøkkenklede over som du forsegler med en strikk. Ikke sett på lokk!
5. La glasset stå i romtemperatur i 3-5 dager, så fermenteringsprosessen kommer i gang
6. Oppbevares videre i tett glass i kjøleskapet. Nå kan du bruke lokk
Velbekomme!
Comments