Muligheter gir håp!


Det er så uendelig mye mer lystbetont og optimistisk å gripe fatt i mulighetene og håpet, enn å grave oss ned i elendighet og fortvilelse!

Og det føles mye bede å gjøre en aktiv innsats enn å være en passiv observatør!

Funksjonell medisin handler om å gi kroppen optimale forhold.

Det handler om gunstig kost, nok hvile, tilpasset fysisk aktivitet, sol, lys og frisk luft, redusert stress, en god tarmflora og ikke minst om trivsel og gode relasjoner!

Alle disse faktorene spiller en vesentlig rolle i forhold til vår helse og hvordan vi er rustet mot belastninger av alle slag. Inklusiv virus!

Vi har et hav av muligheter!

Vi kan jobbe i hagen og få sol og D-vitamin. Vi kan gå tur i skog og mark, enten alene eller med en god venn og få dekket en rekke behov. Vi kan drive med yoga og meditasjon hjemme på stuegulvet og vi kan lage en god middag sammen med familien eller invitere en nabo!

Vi kan snakke i telefonen med et familiemedlem eller en venn og vi kan pusle puslespill og spille spill som har ligget i en skuff i årevis! Pluss mye mer!

Og vi kan sørge for at kroppen får de næringsstoffene den trenger slik at den er best mulig rustet til å takle dagens belastninger.

Hvis vi samtidig redusere de matvarene som tapper kroppen for viktige vitaminer og mineraler, som skaper betennelser og sykdom og som gir næring til virus og bakterier, står vi enda bedre rustet!

I beste sendetid på NRK, fikk vi for et par uker siden vite at det ikke var noe vi kunne gjøre for å bedre immunforsvaret.

Det forundrer meg at ikke NRK, inviterer noen av dem som jobber med funksjonell medisin i slike fora, som kan gi oss muligheter og håp!

For vi har mange muligheter!

Vi vet at de fleste av de som blir hardest rammet av coronavirus har en metabolsk ubalanse. Overvekt, diabetes 2, høyt blodtrykk eller hjerte/ karsykdom er de vanligste!

Fellesnevneren for disse lidelsene er insulinresistens!

Høyt insulinnivå over tid vil etterhvert føre til at effekten av insulinet avtar og vi utvikler insulinresistens! Og høyt insulinnivå skyldes høyt blodsukker!

Vi kan enkelt redusere insulinnivået med å spise mindre sukker og stivelse. Insulinresistensen reverseres og risikoen for overvekt, diabetes 2, høyt blodtrykk og hjerte/ karsykdommer reduseres.

Ved å gjøre disse tiltakene kan vi forebygge, bremse og reversere ubalansen som ligger i bunn, som gir økt risiko for å bli syk og havne blant de som rammes hardest.

Selv om vi ikke kan så mye om coronavirus, er det mye kunnskap om hvordan vi kan styrke kroppen! Denne kunnskapen vil ikke NRK eller Aftenposten dele med oss.

Kansje de ikke har kjennskap til den. Ikke vet jeg. Men er det ikke en journalists oppgave å finne ut av? Burde det ikke være av interesse å finne ut om det faktisk finnes muligheter? Og dermed håp!

Det tar ikke lang tid å finne ut at Cleveland clinic, John Hopkins, Dukes hospital og Mayo-klinikken har drevet med funksjonell medisin i mange år.

Hva med å lytte til legene og forskerne ved disse sykehusene. Som er ledende i verden innen temaet! Hva med å se på forskningen som disse presenterer, i stedet for å låse seg fast i dem som støtter eget syn? Et svært begrenset syn!

Insulinresistes er et at de viktigste satsningsområdene ved disse klinikkene.

Årsaken er enkel!

Når du fjerner rotårsaken til dagens moderne lidelser er det fullt mulig å forebygge, bremse og reversere både overvekt, diabetes 2, hjertekarsykdom og høyt blodtrykk. Pluss en rekke andre sykdommer vi ellers står rimelig maktesløse overfor som kreft, demens og Alzheimer.

Hvorfor ikke rette fokus mot disse mulighetene?

Det gir håp!

Det er faktisk mye vi kan gjøre!

Lytt til Dr. Mark Hyman og hans kolleger ved Cleveland Clinic her: