top of page

Ved å flytte fokus åpnes uante muligheter!


I Norge har vi næringsbaserte kostråd. Det betyr at vi anbefales de matvarene som inneholder de næringsstoffene kroppen trenger. Hva de ulike produktene inneholder i tillegg er det lite fokus på.

Ved å flytte fokus over på de ingrediensene som bare er der, uten at vi tenker over dem, åpner det seg uante muligheter. Muligheter som gir håp! Håp om få kontrollen over egen vekt. Håp om å kunne bremse, eventuelt reversere ulike sykdommer. Håp om å kunne opprettholde god helse langt inn i alderdommen.

Det er ikke så mye som skal til. Det handler egentlig bare om å flytte fokus.

Tenker du over hva 4 grove brødskiver, 4 Ryvita knekkebrød, litt juicen, ris, 1 banan og 1 fruktyoghurten egentlig inneholder?

Det ensidige fokuset på næringsstoffer og kalorier har trolig bidratt til at vi ikke regner med de resterende ingrediensene, men de øvrige ingrediensene er jo der.

Stivelsesinnhold i de 4 brødskivene inneholder stivelse som tilsvarer ca 16 ts sukker.

de to fruktene tilsvarer nye 10 ts sukker.

En ordinær middag som inneholder et stykke kjøtt eller fisk, grønnsaker og enten ris, pasta eller potet. Stivelseskilden regnes ofte som tilbehør, men de færreste tenker over at denne delen av måltidet brytes ned til ytterligere 10 ts sukker.

Du er nå oppe i ca 36 ts sukker. Hvis du så supplerer med 2-3 Ryvita knekkebrød, evt et par brødskiver eller en skål med havregrøt til kvelds får du i deg ytterligere 10 ts sukker.

De stoffene vi vanligvis ikke tenker over, men som likevel er der, har betydning. De påvirker blodsukkeret, hormonene, tarmfloraen og genene i aller høyeste grad.

Ved å flytte fokus, har vi dermed gode muligheter til å påvirke egen hverdag, vekt og helse!

Det betyr ikke at du må snu opp/ ned på hele kostholdet. Du kan starte med å velge brødtyper med lavt innhold av karbohydrater. Evt bytte et par brødmåltider med frøbaserte knekkebrød, omelett, stekt eller kokt egg.

Risen kan byttes med en grønnakstsort til, blomkålris eller bare redusere mengden ris. Det er egentlig ganske enkelt, men kan gi stor effekt.

Å redusere stivelseinntaket til halvparten, en fjerdedel eller kanskje 1/10 av utgangspunktet vil bety enormt! For humøret, energinivået, konsentrasjonen og søvnen. Men også for vekta og helsa.

Det handler egentlig om noe så enkelt som å flytte fokus!


bottom of page