Vi tar alle en "Johaug"?


Da saken om Theres Johaug sto på som verst, kom det mange kommentarer om at det var hennes egen feil Hun burde jo lese på emballasjen selv. Det sto jo tydelig varseltrekant på.

Men hva gjør vi selv?

De fleste går ut fra at våre helsemyndigheter vet best angående kosthold. Vi går ut fra at de har sjekket fakta, sånn at vi slipper å gjøre det.

Men hvis vi sjekker næringsinnholdet på en del av våre matvarer er det lett å se at spriket er stort i forhold til det vi får vite og det som står på emballasjen.

Bør vi ikke kunne stole på at det som står på pakken er riktig?

De fleste vil nok mene det, men når det som står er stikk imot informasjonen vi får, hva skal vi da tro?

Skal vi stole på emballasjen, eller på våre helsemyndigheter?

Det som er merkelig er at de fleste stoler blindt på våre helsemyndigheter og velger bort faktaene som står på emballasjen. Selv om vi trolig har de strengeste reglene i verden. Selv om informasjonen på emballasjen stemmer på en prikk med Matvaretabellen, stoler vi likevel mer på helsemyndighetene.

Når Johaug gjorde nettopp det. Altså stolte på sine rådgivere, ble hun dømt som skyldig, fordi hun selv burde sjekket fakta.

Gjelder ikke den samme regelen for oss andre?

Sjekk baconpakken, neste gang du har en. Der står det bl.a. at innholdet av umetta fett er høyere enn mengden metta fett.

Og hvis du sjekker chipsposesn, ser du kjapt at den inneholder 10 ganger mer umetta fett enn metta.

Når du først er i gang kan du jo sjekke innholdet av metta fett i ytrefilét, bogsteik og karbonadedeig og sammenlikne innholdet av metta fett med laks og olivenolje. Du vil da se at både laks og olivenolje inneholder langt mer metta fett enn de tre kjøttypene.

Vi har rett og slett tatt en "Johaug" alle sammen. Noe som er ganske så naturlig. Therese Johaug stolte på sine rådgivere og vi stoler på våre. Slik er vårt samfunn bygget opp og slik bør det også være.

Men når feil og mangler avdekkes, bør vi ta lærdom. Vi bør sjekke fakta og rette opp feilen. Det skjedde i langrennsleiren, men det skjer dessverre ikke innen ernæring.

I stedet for å sjekke fakta og rette opp feilen, fortsetter vi å opprettholde feilen.

En hel nasjon , ja en hel verden kritiserte Johaug for at hun ikke hadde sjekket fakta selv. Det sto jo helt tydelig på emballasjen. Javel. Når sjekket du innholdet av metta eller umetta fett i en pakke bacon, laks eller ytrefilét?

Nei, du har ikke gjort det du heller?

For hvis du hadde sjekket, ville også du sett at informasjonen vi får fra våre helsemyndigheter er helt feil.

Du kan bare dobbelsjekke i Matvaretabellen. Innholdet står der. Helt nøyaktig. På hver eneste matvare. Akkurat like tydelig som innholdet på salven til Johaug.

Hvem er så vi som kritiserte Johaug som stolte på sin ekspert? En ekspert som var betalt for å sjekke slike fakta. Er det ikke det vi bør kunne forvente? Og bør vi ikke kunne forvente det samme av våre kostholdseksperter?

MEN selv når feilene blir påpekt, er det få som gidder å sjekke fakta. Det kan liksom ikke stemme at rådene er feil. Vi har jo alle lært at det er sånn.

Men ta en sjekk på matvarene du har i huset og se om inneholdet er slik du har lært. Som bl.a. at majones, bacon og karbonadedeig inneholder masse metta fett. Og at laks og olivenolje er de beste kildene til umetta fett. Når bacon inneholder mer umetta fett enn laks, kan informasjonen vi fóres med ikke være riktige!

Du vil raskt oppdage feilene du også, hvis du bare tar deg bryet med å sjekke. Det står svart på hvitt.

Disse feilene er det våre kostråd er basert på.

Kostråd for gravide, for babyer, for småbarn, for skoler, militæret, for pasientene på sykehus og sykehjem. For leger og sykepleiere. For matvare og legemiddelindustrien.

Ja, det er faktisk disse feilene hele vårt samfunn er basert på. Feil som enkelt kan sjekkes, ved å lese på pakken.

Jo, vi tar alle en Johaug, så ingen er hverken bedre eller verre enn noen andre her! Vi forventer bare at våre helseeksperter har sjekket fakta, akkurat som Johaug gjorde.

Konsekvensen for Johaug var utestengelse fra konkurranse i 2 år.

Konsekvensen av at vi ikke sjekker fakta er dagens helsekrise!

Vi rådes til et kosthold som forårsaker insulinresistens og inflammasjon, som ligger til grunn for de fleste av dagens kroniske sykdommer.

Så hva er egentlig verst her?

Kanskje på tide å gå i oss selv og starte med å sjekke fakta!

Mette