Mindre sukker, stivelse og bearbeida mat kontra lavkarbo?


Mange beskriver store helseforbedringer når de går over til å spise mindre sukker, stivelse og bearbeida mat. Et kosthold som applauderes av leger, helserådgivere, ernæringsfysiologer, venner og familie. Lager du samtidig mat fra bunnen av med rene naturlige råvarer, er du ansvarlig, flink og kostholdsbevisst.

Hvis du derimot sier du spiser "lavkarbo", blir mange oppfattet som ekstreme og sære av de samme legene, helserådgiverne, ernæringsfysiologene, vennene og familiene. Mange blir i tillegg advart, for lavkarbo er jo direkte farlig. Denne oppfatningen deles av svært mange og det er ofte slik det presenteres i media.

Av både ernæringseksperter og leger.

De som har satt seg litt inn i temaet, vet godt at de to retningene som er nevnt i overskriften faktisk er samme sak.

Lavkarbo handler nettopp om mindre sukker, stivelse og bearbeida mat, kombinert med mer ren, naturlig mat. Innsatsen kan du regulere i forhold til egne utfordringer og mål.

Dersom målet er å behandle overvekt/ fedme, en alvorlig sykdom eller generelt forbedre helsa, øker du innsatsen. Eller reduserer mengden sukker go stivelse ytterligere om du vil.

Denne varianten kalles strikt "lavkarbo" eller ketosen kost.


Du er faktisk fullt mulig å få kontroll over bl.a. epilepsi og diabetes 2 i løpt av få uker, ved hjelp av ketosen kost. En effekt ingen medisiner er i nærheten av. Det er samtidig en svært effektiv metode for å få kontroll over overvekt og fedme.


Når samtlige målbare parametre samtidig forbedres, er det vel ingen grunn til å advare mot dette kostholdet. Det burde vel heller være standard behandling.

Hvordan det samme kostholdet kan være fantastisk i det ene øyeblikket og farlig i det neste, handler trolig mest om overbevisninger, som så mye annet innen ernæring.

Tenk om landets leger, helsesøstre, ernæringsfysiologer, sykepleiere og alle andre innen helsesektoren valgte å bruke et par timer på å sette seg litt inn i hva "lavkarbo" egentlig handler om, i stedet for å basere seg på tro og overbevisninger.

Det hadde faktisk vært mulig å få betydelig bedre kontroll over verdens største helsekatastrofe, som ifølge WHO er fedme og diabetes 2.

Tenk hvor mye som kunne vært spart av lidelse for dem som blir syke, deres kjære og ikke minst i et samfunnsøkonomisk perspektiv.


Det måtte samtidig vært mye hyggeligere å være lege når hjelpen du tilbyr bidrar til å forebygge og redusere folks plager og lidelser. Det er i alle fall det de sier de legene og kostholdsrådgiverne som har begynt å bruke "lavkarbo" som verktøy i både forebygging og behandling. Det sier jo også sitt at de fleste av disse velger dette kostholdet til seg selv og egen familie.


For når du først har skjønt sammenhengen kan du ikke lenger ikke skjønne den. Da blir valget enkelt!

De fleste er jo helt enige om at

- mer ren, naturlig mat og mindre sukker, stivelse og bearbeida mat er det beste for oss. Om det kalles det det ene eller det andre burde ikke bety noe. Det blir i alle fall uheldig når metoden ikke blir brukt på bakgrunn av hvilke ord som velges.


Er det ikke snart på tide å ta hensyn til nyere forskning og begrave myten om at "lavkarbo" er noe ekstremt og farlig, slik at vi kan snu den negative helsestatistikken og slik at mulighetene for at vi skal kunne realisere våre drømmer for framtiden økes?

Det burde vel være en selvfølge at det kostholdet som gir best resultater på samtlige målbare parametre, tilbys våre skolebarn, pasienter på landets sykehus og de eldre på sykehjemmene rundt om i landet? Og alle andre forøvrig!

De fleste som blir spurt om hva som er viktigst for fremtiden, er svaret GOD HELSE! Så hvorfor anbefales vi ikke det kostholdet som gir oss den muligheten og samtidig gir:


Betydelig mindre sult, søtsug og avhengighet

Redusert vekt

Bedre hud

Bedre fordøyelse

Bedre immunforsvar

Redusert inflammasjon og smerte

Bedre og jevnt energinivå

Bedre og mer stabilt humør

Redusert risiko for hjerte/ karsykdom, autoimmune lidelser, hormonelle ubalanser, smertetilstander, kreft, demens og Alzheimer.

Bare for å nevne noen av gevinstene

Målet for de fleste er jo nettopp bedre vektkontroll og bedre helse.

Slik at du kan leve det livet du drømmer om :)


Mette