Hvorfor bruker vi ikke den mest effektive metoden mot overvekt og diabetes 2?


Hvorfor bruker vi ikke den mest effektive metoden for bedre vekt og helse?

Diabetes 2 er en kronisk lidelse, blir vi fortalt. Denne lidelsen henger ofte sammen med overvekt, men også slanke utvikler denne sykdommen. Over 70 % er nå overvektige her i landet og ca halvparten har prediabetes eller diabetes 2, så dette er en alvorlig problematikk.

Ca 80 % av overvektige utvikler diabetes 2, men nærmere 40 % av slanke har samme problematikk. Å være slank er derfor ingen garanti. Rotårsaken ligger i kroppens hormoner. Som igjen påvirkes av maten vi spiser.

Tradisjonell behandlingen mot diabetes 2 starter med én medisin, så to, så tre...

Til slutt insulinsprøyter.

Vi velger selv hva vi spiser. De fleste har likevel så stor respekt for våre helsemyndigheter at de ikke tør å prøve andre tilnærminger enn den som anbefales. Selv om metoden tydeligvis ikke virker og andre metoder er langt mer effektive.


Faget ernæring er i stadig utvikling. Matens innvirkning på kroppen handler ikke om overbevisning og tro, men om biokjemi og fysiologi. Stadig kartlegges nye sammenhenger. Nye forskningsresultater viser fantastiske resultater med et kosthold med mindre karbohydrater.

Resultatene viser også tydelig at det finnes langt bedre metoder enn de som anbefales.

Hvorfor tas det ikke hensyn til denne forskningen i offentlig behandling av diabetes 2 og overvekt? Ved flere klinikker i England tilbys karboredusert kosthold som behandling ved disse lidelsene. Også i USA, Canada og Sør Afrika. Når kommer Norge etter? Er det ikke typisk norsk å være god? Når andre kan, bør vel også vi kunne få til dette?

Gammel lærdom ser ut til å stenge for ny kunnskap. I alle ledd, fra "grasrota" via helsevesenet til helseministeren.


Her til lands får vi høre at diabetes 2 er en kronisk lidelse. Vi venter med tiltak til diagnosen er et faktum.


Behandlingen er da medisiner. Medisiner som kun demper symptomene og som i tillegg gir en rekke bivirkninger. Angående kost, så anbefales det samme kostholdet som forårsaket problemene, ubalansen i kroppen fortsetter og mange ender opp med insulinsprøyter til slutt.

Ved flere klinikker andre steder i verden tenker de annerledes. Så lenge kostholdet forårsaker problemet, kan også kosthold brukes som behandling. Disse klinikkene viser til oppsiktsvekkende resultater ved blant annet: - diabetes 2 - overvekt - høyt blodtrykk - fettlever - hjerte- og karsykdom - demens og Alzheimer - kreft - autoimmune lidelser - inflammasjoner


Lidelser som fyller opp våre sykehus og sykehjem.


Når det viser seg at vi kan forebygge, bremse og reversere disse lidelsene, bør vi vel gjøre nettopp det? Eller er det for flaut å innrømme feil?

Er det ikke snart på tide å innse at stivelsen fra grovt brød, ris og pasta brytes ned til nøyaktig samme glukosemolekyler som fra lyst brød, boller og kjeks. Og at fruktosen i sukker og i fruktjuice brytes ned i leveren på samme måte som alkohol og bidrar til utvikling av fettlever. (Sukker = glukose + fruktose). Det handler ikke om å tro eller ikke tro, men å godta de prosessene som skjer i kroppen.

I dag har ca 20-25 % av dagens ungdom begynnende fettlever, så dette er ikke en bagatell. Kanskje på tide å ta hensyn til kroppens fysiologi, i stedet for å ha et ensidig fokus på hvilke næringsstoffer som finnes i de ulike matvarene.

Flere klinikker klarer å normalisere blodsukkeret til diabetes 2 pasienter i løpet av kort tid. I en studie, publisert i november 2018, viste dr. Sarah Hallberg at 60 % av pasienente som deltok fikk normale blodsukkerverdier i løpet av 1 år. 94 % kunne slutte med insulinsptøyter. Ved Dr. Eric Westmans klinikker oppnår 98 % av pasienene å bli insulinfrie i løpet av 1-7 uker.

Ta en titt på bildet ovenfor! Disse legene må nødvendigvis bruke langt mer effektive metoder enn det som er vanlig Norge. Tenk hva det betyr av spart lidelse og smerte, av håp, glede og livskvalitet. For pasientene, deres familier og samfunnet.

Her i Norge regnes diabetes 2 for en kronisk lidelse som bare blir verre med årene.

Behandlingen er enkel!

Det handler bare om en justering av kostholdet. Effekten viser seg å være vedvarende. I stedet for å redusere fett og øke karbohydrater, gjør disse stikk motsatt: Mye mindre karbohydrater og mer sunt fett. Resultatene er utrolige. Ikke bare på diabetes 2, men på de fleste av dagens kroniske lidelser.

Overvekt som er et stort problem, kan enkelt reverseres. Vi fortsetter i stedet med lav-fettkost selv om lavkarbokost gir betydelig bedre effekt. Hva med å se litt nærmere på hva maten brytes ned til og på kroppens fysiologi.

Løsningen ligger rett foran oss, men den brukes ikke. Vet ikke våre helsemyndigheter hva som skjer internasjonalt? Er de fortsatt overbevist om at de bruker de beste metodene? Blokkerer gamle overbevisninger for ny lærdom? Tallene burde tale for seg!

Når våre helsemyndigheter fortsetter å anbefale sukker og stivelsesrik mat, bidrar de til å opprettholde helsekrisen som bare øker og øker. Hva står i veien for å implementere ny forskning og erfaring? "Big Pharma"? Matindustrien? Risikoen for å tape ansikt? Det gikk 70 år fra doktor Semmelweiss lanserte teorien om at det var smart å vaske hendene når legene gikk fra obduksjonssalen til fødestuen. Mange liv gikk tapt i løpet av denne tiden. Åpenhet for ny kunnskap kunne spart mange liv. Skal vi ikke ta lærdom av tidligere dumheter?

Når ikke våre helsemyndigheter tar ansvaret, må vi ta saken i egne hender. Begynn med å sette deg litt inn i nyere forskning. Du finner masse oppdatert informasjon fra en god samling leger og forskere på: - dietdoctor.com - The nutrition coalition - Public health collaboration

Inntil det skjer noe "på toppen" er vi nødt til å ta ansvar for vår egen helse.

Vi kan ikke vente i 70 år til våre myndigheter åpner øynene, som i Semmelweiss historie.

Vi trenger ikke gjøre de samme feilene som generasjonen over oss, som i dag sitter på sykehjem med en smørbrødliste av lidelser og en enda lenger liste med medisiner.


Vi kan velge å spise den maten vi er disponert for, så vi forhåpentligvis kan gå fremtiden i møte med helsa i behold.


Muligheten økes i allefall betydelig!

Mette

Referanser:

1. Eric Westman, Low carb: https://annals.org/aim/fullarticle/717451

2. Sarah Hallberg: https://link.springer.com/article/10.1007/s13300-018-0373-9

3. Sarah Hallberg: Foredrag- 2019: https://link.springer.com/article/10.1007/s13300-018-0373-9

4: Gary Taubes : The scienceof obesety: https://www.bmj.com/content/346/bmj.f1050.full

5. Andreas Eenfeldt: Matrevolusjonen (bok)

6. Stephen Phinney:

1. The ketogenic diet: https://www.youtube.com/watch?

2. Safety and benefits on a ketogenic diet: v=1IEuhp8RFMU https://www.youtube.com/watch?v=CHJmqhMzKtE

3. Problemsolving on a ketogenic diet: https://www.youtube.com/watch?v=k0NE8WEH44A