Vet du at et normalt norsk kosthold inneholder ca 60 ts sukker?

Sjokoladen, kjeksen og brusen kommer på toppen av denne sukkermengden!

I filmen "That sugar film" gir Damon Gameau et godt bilde av hvor mye sukker maten vi anbefales av våre helsemyndigheter, egentlig inneholder. Og hva som er konsekvensen.

Damon har i flere år hatt et svært bevisst forhold til eget kosthold. Han spiser vanligvis ren, naturlig mat, der fordelingen mellom makronærinsstoffene er 50 % sunt fett, fra avokado, laks, nøtter ol, 26 % proteiner fra egg, kjøtt og fisk og 24 % karbohydrater fra grønnsaker, bær og frukt.

Han har perfekt helse. Samtlige målbare parametre er supre, vekten er normal og han føler seg energisk og glad.

I filmen gjør han et eksperiment.

I 60 dager, følger han myndighetenes anbefaling som er 60 % karbohydrater, 15 % proteiner og 25 % fett. Kaloriinntaket er akkurat det samme som det han vanligvis spiser, men i eksperimentet kommer kaloriene hovedsakelig fra karbohydrater og vegetabilsk fett, mens han vanligvis henter flesteparten av kaloriene fra ren, naturlig mat. Damon gikk altså fra et stivlelsesredusert kosthold til myndighetenes anbefalinger, i 60 dager!

Det høye inntaket av karbohydrater i vårt hverdagskosthold bidrar til at du får i deg mengder med sukker, selv om du unngår tilsatt sukker. Karbohydratene/ stivelsen er egentlig bare sammensatte glukosemolekyler som brytes ned til glukose i kroppen. Selv om innpakningen er en annen enn tilsatt sukker, er slutttroduktene likevel glukose.

For de fleste er stivelsen i maten bare et begrep som henger i lufta. Dr.David Unwin har gjort en glimrende jobb med å omgjøre stivelsen i maten til teskjeer sukker. Det gjør det betydelig lettere å få en oversikt over sukkerinntaket i løpet av en dag.

Når klinikken til Dr. Unwin startet å bruke denne modellen, fikk de oppsiktsvekkende resultater, samtidig som de sparte ca 1/2 million pr år i utgifter til diabetesmedisiner.

Nedenfor ser du et eksempel på anbefalt kosthold og et justert kosthold med redusert inntak av stivelse/ karbohydrater.

1 brødskive = 30 gram, 1 ts = 4 gram sukker.

Det er kanskje ikke så rart at du ikke oppnår de resultatene du ønsker?

Selv om du gjør en hederlig innsats og bytter til de groveste brødtypene, brun ris og fullkornspasta, ender du likevel opp med samme mengde stivelse, som blir til samme mengde glukose. Og resultatene uteblir. Kiloene legger seg i stedet sakte men sikkert på sidebeina, betennelsen i kroppen øker og stadig flere plager og sykdommer gjør seg gjeldende. Plager du trolig ikke har tenkt på har sammenheng med kosten som:

Humørsvingninger, indre uro, søthunger, sterk sult etter få timer, rastløse bein, hodepine, hyppige infeksjoner, diaré, forstoppelse, eksem, høyt blodtrykk, begynnende "velstandsvalker" rundt magen og celluliter.

Etterhvert utvikles mer alvorlige plager og sykdommer: Gallestein, cyster, pcos (polycyctisk-ovarie-syndrom), revmatisme, migrene, psoriassis, astma, betennelsestilstander, høyt blodtrykk, angst , depresjon m.m. Etterhvert utvikles enda mer alvorlige utfordringer som hjerte/ karsykdommer, smertetilstander, autoimmune sykdommer, kreft, nevrologiske lidelser, inklusiv demens og Alzheimer.

Mange får høre at kostholdet ikke har noe å si, men det handler trolig mer om at det ikke er fokus på kostens betydning i forhold til våre helseproblemer, eller et manglende fokus på hva karbohydratene egentlig fører til i kroppen.

Det sirkulerer kun 1 ts glukose i blodet vårt. Vi fyller derimot på store mengder glukose i form av karbohydrater, hver eneste dag. For at kroppen skal klare å holde blodsukkernivået innenfor det optimale nivået, skilles ut hormonet insulin. Dette hormonet har til hovedoppgave å sørge for at sukkeret transporteres fra blodet til cellene, samtidig som blodsukkeret holdes innenfor normalen.

Jo oftere og jo mer karbohydrater du får i deg, jo mer insulin er nødvendig.

Problemet er bare at insulinet har flere tilleggseffekter. Effekter de færreste er interessert i.

4 av de vanligste tilleggseffektene av insulin:

1. Økt fettlagring

2. Redusert fettforbrenning

3. Økt inflammasjon

4. Økt risiko for kreft

Når våre kostanbefalinger kun rettes mot å dekke inn behovet for næringsstoffer, uten å se på hva vi får i oss i tillegg, går det rett og slett galt for veldig mange. Noe denne filmen virkelig setter fokus på.

"Hvis vi kunne gjort noe for å unngå hjerteinfarkt og demens så ville vel alle gjort det" er en velkjent uttalelse.

Vi kan faktisk det!

Men side de tiltakene som kan gjøres går mot det vi tidligere har lært og mot det våre myndigheter anbefaler oss, gjør vi det ikke.

Selv om alle statistikker viser at justeringene som ble innført på 70 -tallet har medført forverring av helsa vår, ja, til og med levealderen går nedover, evalueres ikke justeringen.

Statistikken viser også at det norske folk faktisk følger anbefalingene svært godt.

De som ikke gjør det, vet som regel godt hva de selv gjør, men søtsug, sult og avhengighet gjør det vanskelig å komme ut av denne problematikken. En stor del av dem som følger retningslinjene og trener jevnlig, blir likevel overvektige, får diabetes 2 og andre livsstilslidelser.

Er det ikke snart på tide med en evaluering av justeringene som førte til betydelig økning av karbohydrater og reduksjon av fett i kostholdet vårt? Karbohydrater blir til sukker i kroppen og som krever insulin, med alle tilleggseffektene som følger med. Samtidig som reduksjonen av fett gjør at vi ikke føler metthet og ikke får nødvendig fett til helsebringende prosesser i kroppen som hormonbalansen, hjernefunksjon og immunforsvar.

Det er nå flere leger, klinikkene og sykehus som har gjennomgått rådene. Og som har justert opplegget. Disse får oppsiktsvekkende resultater. Så hvorfor gjør vi ikke som dem? Når noen oppnår målet vi alle er ute etter, bør vi vel åpne øynene?

Damon viser svært tydelig hva som skjer når han følger myndighetenes kostholdsanbefalinger. Så hva er det vi ikke vil godta eller forstå?

I løpet av bare 60 dager la han på seg 8 kilo, fikk forhøya triglycerider, stigende insulinverdier, begynnende fettlever, ble trøtt, slakk, sur og lei. Fikk søthunger, sterk sult og følte seg aldri tilfredsstillende mett, selv om han spiste mer mat enn tidligere. Han orket ikke trene og følte seg rett og slett pyton. Han ble som en gjennomsnitts ung mann! Damons plager regnes som dagens normal. Han er jo ikke kjempetykk og har ingen klare diagnoser. Etter våre beregninger. Hvis han hadde fortsatt bare en liten stund til, ville han utviklet diabetes type 2 og fettlever. Andre livsstilslidelser kunne trolig bare føyd seg på lista. Denne mellomfasen som kalles insulinresistens, gjør vi ingen tiltak mot. Det er derimot ingenting i veien for å snu denne utviklingen.

Damon kunne ikke komme fort nok tilbake tilbake til sitt opprinnelige kosthold. Ved neste legesjekk var alle hans målinger tilbake til normalen igjen, vekten var normalisert og Damon var aktiv og glad igjen. Den mentale effekten var enorm.

Vi kan ta kontrollen, slik som Damon her gjorde.

Og du har ingenting å frykte, annet enn bedre helse og kontroll over vekta.

Sukker og stivelse er IKKE essensielle matvarer. Ved å velge ren, naturlig mat med et redusert inntak av stivelse og bearbeida mat er du allerede langt på vei.

Så det er egentlig ingen grunn til å la være.

Se filmen, og ta en gjennomgang over dine matvaner. Da er det kanskje ikke så vanskelig å skjønne hvorfor vekta eller helsa ikke er helt der du ønsker og hvorfor det er så vanskelig å få effekt når du gjør alle de "riktige" tingene.

Dét er selvsagt også andre faktorer som har betydning og individuelle tilpasninger kan være nødvendig, men stivelsesfaktoren er definitivt en nøkkelfaktor, så hvorfor ikke prøve?

Lykke til med ren, naturlig mat, uten masse stivelse!

Vennlig hilsen Mette

Referanser:

1. Sarah Hallberg: Revsing diabetes 2: https://blog.virtahealth.com/reversing-diabetes-101-truth-about-carbs-and-blood-sugar/

2. 5 myter om diabetes 2: https://blog.virtahealth.com/diabetes-myths/

3. Virta health blog: https://blog.virtahealth.com/saving-500-month-getting-off-insulin/

4. That sugar film: https://www.youtube.com/watch?v=5k7ZJijIt-4&t=1471s

5. David Unwind: How many teaspoons of sugar are in your food? https://www.youtube.com/watch?v=sa7ggkDatps&t=202s

6. David Unwin: It is the glycaemic response to, not the carbohydrate content of food that matters in diabetes and obesity : the glycaemic index revisited

https://journals.co.za/content/journal/10520/EJC-57ab3abb4

7. Zoe HArcomb: Evidence from randomised controlled trials did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review and meta-analysis

https://openheart.bmj.com/content/2/1/e000196?utm_content=buffer58c65&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

8. Aseem Malhotra: Saturated fat does not clog the arteries.

https://bjsm.bmj.com/content/51/15/1111?hootPostID=20076ba466155cbd236078d951086097If