Visste du at med å bytte brødtype kan du redusere sukkerinntaket med 1/2 kilo pr uke?


"Ja, men brødet jeg spiser inneholder ikke sukker" sier du sikkert nå.

Det kan så være, men en stor del av de vanlige brødtyper som selges i butikkene i dag, har et stivelsesinnhold på opptil 60 % karbohydrater/ stivelse. Noen har faktisk enda høyere. Det som er litt merkelig er at vi har mer fokus på de 10 % med fiber enn de resterende 90 %. Hovedingrediensen i brødet er som oftest mel, som er vår største kilde stil stivelse. Norge er et av de landene der det spises mest brød og 6-8 brødskiver pr dag er ganske vanlig. Når brødmat er e så stor del av kostholdet vårt, vil valg av brødtype ha stor betydning.

De aller fleste brødtestene har mest fokus på grovhet, fiber, salt og fettinnhold. JEg har ikke funnet en eneste test som har fokus på innholdet av stivelse. Det betyr i praksis at du kan kjøpe et brød med 4 "kakestykker" og 100 % grovhet, som varierer fra 7 - 70 % karbohydrater (stivelse). De merkes likevel helt likt. Hvilken brødtype du velger har derimot stor betydning for helsa.

Stivelse er bare sammensatte glukosemolekyler. Det betyr at stivelsen i brødet brytes ned til sukkermolekyler nå brødet fordøyes.

De brødtypene med høyest innhold av karbohydrater brytes ned til mest sukker. En brødskive à 30 gr med et stivelsesinnhold på ca 50 % tilsvarer ca 4-5 ts sukker. Hvis du da spiser 6 brødskiver pr dag, utgjør disse brødskivene 30 ts sukker. 1 ts sukker regnes som 4 gram. Dvs at sukkerinntaket vil være 120 gr sukker pr dag = 840 gr pr uke. Altså nesten en kilo sukker i uka, kun på bakgrunn av brødvalg.

Mange tenker at det ikke er så farlig, for de spiser jo grovt brød. Men stivelsesinnholdet fordamper dessverre ikke i løse lufta, fordi om brødet inneholder litt fiber i tillegg. Selv om brødet inneholder fullkorn, er fiberinnholdet sjelden høyere enn 10 %. At brødet er grovt bidrar bare til at blodsukkeret ikke stiger like raskt og like høyt. Og selv om det er supert å ha makrell i tomat på brødskiva, så forsvinner ikke stivelsen i brødet av den grunn. Og stivelsen brytes ned til sukker. Uansett! Behovet for å fylle på med mer stivelse, for å holde blodsukkeret noenlunde stabilt, øker.

For å holde blodsukkerverdiene innenfor normalen, skiller kroppen ut hormonet insulin. Insulin har som oppgave å sørge for å få sukkeret fra blodet til cellene. Dermed vil blodsukkerverdiene se noenlunde fine ut ved legesjekk. Problemet er derimot at du vil gå med et rimelig jevnt forhøya insulinnivå. Tilleggseffekter av insulin er økt fettlagring, redusert fettforbrenning og økt inflammasjon (betennelse), som ligger bak de fleste av dagens store helseutfordringer. Et resultat de færreste er interessert i. Insulinverdiene sjekkes sjelden ved ordinær legesjekk.

Det finnes derimot noen brødtyper med redusert innhold av stivelse. Helt ned mot 7%. Disse brødtypene blir dermed brutt ned til langt mindre sukker. Kun 1/2 ts pr brødskive. Andre brødtyper inneholder 15-25 % karbohydrater. Disse passer trolig godt for barnefamiliene, da de er mer lik den "vanlige" kneipp-varianten. Disse er også ofte rimeligere enn de med lavest karboinnhold. Enkelte av disse selges 2 for 1, slik at prisen også er ok.

Poenget mitt er at ved å bytte til disse brødtypene reduserer du stivelsesinntaket til omtrent 1/3 enn om du fortsetter med den vanlige "ordinære" brødskiva med høyt stivelsesinnhold.

Når sukkermengden reduseres til 1/3 hver eneste dag, (fra 30 ts sukker til 10), kan effekten være formidabel. Det er heller ingenting i veien for å bytte et brødmåltid eller to med noe helt annet. F.eks frøbasert knekkebrød, omelett, salat, suppe eller middagsrester.

Kroppens behov for fiber og næring kan enkelt dekkes inn ved å velge mer rene, naturlige råvarer i form av grønnsaker, bær, frukt, fisk, sjømat, kjøtt, egg, ost, olivenolje, nøtter, kjerner og frø.

Mer stabilt humør, jevnere energinivå, bedre konsentrasjon og utholdenhet, vil vel være et pluss for de fleste. At sult og søtsug dempes oppleves ofte som et stort pluss. Den umiddelbare effekten oppleves ofte svært positiv, og at du også forebygger overvekt, diabetes 2 og de fleste livsstilslidelser, er jo en god bonus.

Å ta en titt på næringsinnholdet på brødposen og se hvor mye karbohydrater brødet du vanligvis kjøper ibestår av, kan derfor være smart. Et lite bytte kan få stor betydning. Særlig dersom du ønsker å gå ned i vekt eller er plaget med en eller annen lidelse.

Det kan i alle fall være greit å være klar over muligheten, slik at valg av brød, tas på bakgrunn av kunnskap om hva som egentlig skjer i kroppen.

Tips: Noen brødtyper med stivelsesinnhold lavere enn 25 %:

Proteinbrød, Mestermacher

Fiber og frø, Goman

Havreproteinbrød, Goman

Grovt og godt proteinbrød, Mesterbakeren

Våre minste proteinbrød, Bakehuset

Lykke til med enkle justeringer!

Vennlig hilsen

Mette