Forsakelser på "lavkarbo" - Velvel!

Det er en vanlig oppfattelse at et lavkarbokosthold er kjedelig og ensformig.

Jeg mistenker da at disse ikke har satt seg skikkelig inn i hva "lavkarbo" egentlig handler om. For det er langt fra kjedelig eller ensformig.

Det handler om å velge ren, naturlig mat, men samtidig velge å hente energien fra naturlige fettkilder fremfor karbohydrater. Å kalle denne kosten for et helsebringene kosthold med mindre karbohydrater sier egentlig mer om hva det dreier seg om.

Du kan spise det meste, utenom sukker og mat som blir til sukker i kroppen.

At det samtidig innebærer at det meste av bearbeida mat utgår, gjør egentlig ikke noe som helst, hverken helsemessig og smaksmessig. Tilgangen på gode råvarer er så god her til lands at det er overhoe ikke noe problem. Når denne justeringen er gjort er allerede mye av de råvarene som gir overvekt og sykdom luket bort.

Nyttårsmenyen i år er et lite eksempel på hvordan et lavkarbomåltid kan se ut:

Forrett:

Kongekrabbe med estragonsmør og tilhørende hvitvin.

Hovedrett:

Reinsfyrfilét, med blomkålpuré, soppstuing, rosenkål med sprøstekt baconbiter, gulrøtter, rørte tyttebær og en nydelig viltsaus. Med tilhørende rødvin.

Dessert:

Varm sjokoladefondant med en liten klatt vaniljeis og bringebær

Fondanten er laget av 70 % sjokolade, mandelmel og sukrin gold.

Kaffe og et lite glass eplelikør, laget av vår gode venn, Leif, med epler fra Fogn.

Også den laget av Sukrin i stedet for sukker.

Maten smakte aldeles fortreffelig og det var ikke noe som manglet i noen av rettene. Vi var i alle fall strålende fornøyde med årets siste måltid.

Å kunne nyte denne maten, uten å bli stappmett og dorsk. Uten å bli oppblåst eller få vondt i magen. Å vite at kroppen har fått det den trenger, at vi har fått kost oss med nydelig mat og at vi kun har spist mat som styrker helsa gjør bare nytelsen enda større!

Å leve på lavkarbokost er definitivt ikke kjedelig og trist!

Å bruke maten som et bevisst verktøy er ikke så dumt. Å spille på lag med kroppens hormoner gir kroppen de aller beste forutsetningene til å fungere så optimalt som mulig, samtidig som du kan kose deg med de lekreste retter. Det er faktisk ingen motsetning. Hvor stor effekt du kan oppnå vet du ikke før du har prøvd!

Her i huset har effekten vært enorm. Det er riktignok et stykke igjen i forhold til smerteproblemet og bihulene mine, men utenom dette har har effekten ubetalelig. Hos både meg og min mann.

Vi kan nevne:

Redusert vekt

Langt mindre væskebinding i kroppen

Bedre og jevnere energinivå

Kroppen er kvikk og lett

Bedre og mer jevnt humør

Mer klarhet i hodet - bedre fokusering og utholdenhet

Mindre søtsug og mindre sultfølelse

Bedre metthetsfølelse og tilfredshet. 3 måltider pr dag er mer enn nok

Bedre søvn

Alle blodverdier har forflyttet seg i gunstig retning. Når enkelte av dem var i øvre normalområde tidligere, er det godt å vite at de nå er betydelig bedre.

Som en konsekvens kan også nevnes at vi spiser langt mer grønnsaker og friske, ferske råvarer enn før. Kvaliteten på det vi spiser er høy men prisen har likevel gått ned, siden vi spiser langt sjeldnere og mindre porsjoner enn før. Vi har også blitt flinkere til å bruke opp restene, da maten er så god at det er uaktuelt å la noe gå til spille.

Vi har altså kun positive effekter. Absolutt ingen negative.

At effekten har vært vel så stor hos Petter, er en stor bonus.

Hans far døde i en alder av 61, selv om han var både sprek, aktiv og tilsynelatende frisk. Petter er snart 59, og selv om ingen har noen garantier, så er det en god følelse at samtlige risikofaktorer er redusert til et minimum.

Det er altså ingen grunn til å endre på det opplegget vi nå har!

Ser fram til mange gode stunder og spennende opplevelser i året som kommer. Mitt lille prosjekt er å se hvor frisk jeg egentlig kan bli ved hjelp av kosthold og trening, på tross av mine utfordringer. Jeg har i alle fall ingenting å tape på å prøve. Jeg har så mange faktorer som motiverer meg, bl.a. to små nydelige barnebarn som jeg ønsker å tilbringe mer tid sammen med. Så det er i alle fall ingenting å si på motivasjonen.

Håper at flere blir med og hjelper meg med å spre det glade budskap om hvordan maten kan brukes som et effektivt redskap for bedre helse og økt livskvalitet.

Riktig godt nytt år!

Mette