Kom med innspill om tema dere lurer på?


Jeg har en tid prøvd å dele oppdatert forskning angående kostens innvirkning på helsa. Det foreligger etterhvert masse forskning som viser at vi nå har gode muligheter til å bygge helse og samtidig forebygge, bremse og reversere sykdom ved hjelp av små kostjusteringer. Gjerne justeringer våre myndigheter ikke har fokus på.

Jeg har et brennende engasjement om å dele nyere kunnskap, men erfarer derimot at folk flest bare scroller forbi denne informasjonen.

Jeg tar for all del selvkritikk på at temaene kan være komplisert og innleggene kan være lange. Jeg ønsker virkelig å bidra og min målsetting er at folk skal få et reelt valg til å kunne forbedre sin helse. Det er ofte kun små justeringer som skal til. Jeg lurer derfor på hvilke temaer du er interressert i? Hvilke temaer innen kosthold og helse ønsker du mer fokus på?

Ernæring er et fagfelt der det avdekkes nye sammenhenger hver eneste dag. Til sammenlikning vil jeg minne om utviklingen innen datateknologi, mobilindustrien, bil-fly og båt-industrien. Her vil vi alle ha det siste nye. Her omfavnes nyheter med innovasjonspriser, heder og ære. Men innen ernæring, er mange av en oppfatning av at sannheten ble funnet på 70-tallet.

Det er derimot en enorm utvikling innen dette fagfeltet. Flere sykehus og klinikker ute i verden driver med funksjonell medisin, der de går til årsaken av problemet og tilpasser behandlingen til den enkelte. Det tas hensyn til helseutfordringer, toleranse for karbohydrater, tarmflora, indiviuelle matreaksjoner og mål. Vi er alle forskjellige og mange kan derfor ha stor nytte av å prøve andre metoder enn de som de har prøvd før.

Ved å følge de offisielle rådene risikerer faktisk mange å spise på seg en rekke plager og sykdommer. Mange stoler blindt på våre helsemyndigheter uten å tenke over om rådene faktisk er riktige. For dem.

Når jeg forteller folk at et grovt brød med 4 "kakestykker" på brødskalaen kan variere i karboinnhold fra 7,5 gr til 70 gr / 100 gram, får de fleste hakeslepp.

Ingen har hørt om det før. Ingen har tenkt på det og ingen har sjekket karboinnholdet.

Når stivelsen i disse brødene spaltes vil mengden sukker disse brødene brytes ned til variere fra 0,5 til ca 5 ts sukker pr brødskive (á 30 gram).

Det er en formidabel forskjell. Disse to brødene merkes helt likt, ser grove og sunne ut, og begge anbefales av våre helsemyndigheter. De vil derimot ha totalt forskjellig effekt på kroppen. Bare tenk hvis du spiser 5-6 brødskiver pr dag hvor stor forskjell det vil utgjør i sukkermengde. Dersom du velger brødtypen med 75 gr karbo vil sukkermengden faktisk komme opp i 30 ts sukker, bare på bakgrunn av brødvalg. Et brødvalg vi faktisk anbefales.

Når jeg informerer klienter om dette, får de fleste hakeslepp. Mange føler seg lurt av våre myndigheter. Noen blir rasende og lurer på hvorfor denne informasjon ikke står på emballasjen. Det står faktisk, men det er ikke et fokus. Alle emballerte brød må merkes med næringsinnhold, så antall gram karbohydrater står faktisk på brødene. Men når dette temaet ikke vektlegges, er det ingen som tenker over det.

Mange blir sinte fordi de har trodd de har gjort alt riktig. Våre myndigheter er mest opptatt av grovhetsprosenten, innhold av fiber, fett, salt og tilsatt sukker og gir terningkast på bakgrunn av disse faktorene. Jeg har ikke funnet en eneste brødtest med fokus på innhold av karbohydrater.

Stivelsen i melet som blir brutt ned til sukker blir konsekvent valgt bort. Et brød kan faktisk få færre terningkast fordi det inneholder 1/2 gram mer salt mer salt/ pr 100 gr enn et annet, mens om en brødskive blir brutt ned til 0,5 ts sukker kontra 5 blir totalt oversett. Det er virkelig fokus på bagatellene mens de store linjene overses.

Jeg har faktisk ikke funnet en eneste brødtest der dette er i fokus. Det har derimot stått at det ikke tas hensyn til stivelsesinnholdet. Merkelig i grunnen.

Når jeg prøver å dele denne informasjonen på facebook eller på bloggen min på Ernæringsklinikken, så erfarer jeg at folk flest hopper lett og elegant over.

Jeg ber derfor om innspill til hva dere ønsker av informasjon. Hva er dere opptatt av og hvilke spørsmål ønsker dere svar på?

Jeg har et brennende engasjement og ønsker virkelig å dele nyere oppdatert forskning, som jeg bruker store deler av dagen på å dykke ned i. Det nytter derimot lite å dele temaer som ingen er interressert i. Så kom med tips om hva dere ønsker, så vil jeg med glede dykke ned i nye spennende temaer.

Kom gjerne med en personlig melding, dersom du ønsker å være annonym.

Ta kontakt, enten på facebooksiden til Ernæringsklinikken, min private facebookprofil eller som melding på www.ernæringsklnikken.no

Med vennlig hilsen Mette