Frøbasert knekkebrød kontra melbaserte. Hva skjer egentlig med kroppen?


Frøbaserte knekkebrød får ofte kritikk fordi de inneholder så mye kalorier.

Men la oss gjøre et lite eksperiment og se hva som egentlig er konsekvensene ved de å velge frøbaserte knekkebrød kontra melbaserte.

LA oss si at du velger melbaserte knekkebrød, f.eks Ryvita med brunost eller frøbasert, uten mel, med peppermakrell.

karbo: Kcal:

Melbaserte 66,6 342

Ost 43 466

Superknask 25 460

Peppermakrell: 0 317

Ryvita knekkebrød er betydelig lettere enn frøknekkebrød, så det går 3 Ryvita på 2 frøknekkebrød.

Måltid: Kcal:

3 Ryvta 133 kcal

Brunost 233 kcal totalt: 366 kcal

2 frøknekkebrød 156 kcal

med peppermakrell. 160 kcal totalt: 316 kcal

Så hvis du spiser 3 Ryvita knekkebrød med brunost vil du få i deg totalt 366 kcal

Hvis du velger 2 frøbaserte knekkebrød med peppermakrell vil du få i deg 316 kcal.

Hva er egentlig den store forskjellen?

3 Ryvita med ost: Mer kalorier, betydelig mer karbohydrater.

2 Frøbaserte med makrell. Mindre kalorier, betydelig mindre karbohydrater.

Konsekvens:

Stivelsen i det melbaserte knekkebrødet påvirker blodsukeret i langt større grad, noe som betyr at kroppen må skille ut insulin. Økt insulinutskillelse resulterer i økt fettlagring, redusert fettforbrenning og økt inflammasjon. I tillegg vil blodsukkerestigningen gi langt større svingninger i energinivå, humør, konsentrasjon og utholdenhet. Du vil også få et påfølgende blodsukkerfall som gjør at du blir veldig fort sulten igjen, må ha mat etter få timer og du blir samtidig trøtt og søthunger en øker betydelig.

I lengden vil økt inflammasjonen kunne bidra til økt vekt, dannelse av kviser, at du lettere får skader og utvikling av sykdom.

Dårlige tarmbakterier får mer næring av all stivelsen, som igjen kan gi ubehag fra fordøyelsen, i tillegg til ytterligere sykdomsutvikling. Både fysisk og psykisk.

De frøbaserte knekkebrødene med peppermakrell derimot vil gi langt bedre metthetsfølelse. Blodsukkeret holder seg stabilt. Du vil dermed unngå fettlagring og fettforbrenningen opprettholdes. Kaloriinntaket var også faktisk mindre enn med de melbaserte. Mindre stivelse vil gi mindre inflammasjon.

Konsentrasjon, energi, humør og utholdenhet er langt bedre og holder seg jevnere. Metthetsfølelsen vil bidra til at du holder deg mett lenge, slik at det kan gå betydelig lenger tid før neste måltid. Gjerne flere timer. Dette bidrar til at det totale matinntaket i slutten av dagen vil reduseres.

Selv om du velger noe annet enn brunost som pålegg, vil effekten bli noenlunde den samme, Melet i knekkebrødet vil bli til sukker uansett og insulinpåvirkning er uunngåelig.

Stivelsen forsvinner ikke i løse lufta, selv om du velger egg eller kyllingfilét på det melbaserte knekkebrødet. Blodsukkerpåvirkningen blir kanskje ikke like stor, men du kommer ikke utenom stivelsen i knekkebrødet.

Hvis du velger det samme til lunch som til frokost, vil den som har det melbaserte knekkebrødene vil blodsukkerfallet bidra til at du blir svært sulten utover ettermiddagen og vil trolig ha behov for et mellommåltid.

Noe som trolig ikke vil være tilfelle med den som velger de frøbaserte. Så når kvelden kommer, vil den totale matmengden være betydelig lavere ved å spise de kaloririke frøknekkebrødene kontra de melbaserte, men uten at det følger med en masse stivelse.

Selv om kaloriinnholdet pr måltid ville blitt høyere med de frøbaserte enn de melbaserte ville trolig det totale kaloriinnholdet blitt lavere til slutt, og du vil uansett sluppet blodsukker og insulinpåvirkningen. Når du ender opp med 1 eller 2 færre måltider pr dag, vil det være langt lettere å holde vekta samtidig som du unngår å trigge inflammasjon, så hva var egentlig vitsen med å velge melbaserte knekkebrød med lavere kaloriinnhold?

Det er egentlig ikke så dumt å se litt mer på hvordan maten faktisk påvirker kroppen i stedet for å bare telle antall kalorier?

Mette