"Lavkarbo", farlig og sært?

Hva tenker du når du hører at noen går på "lavkarbo" -diett? Trolig som mange andre at det er noen særinger som lever på bacon, fløte, majones og kjøtt. Det er faktisk mange som fortsatt tror at "lavkarbo" handler om nettopp dette. Og det er det jo forsåvidt, for disse råvarene inneholder få karbohydrater, men det er IKKE dette kostholdet som anbefales på lavkarbokost.

"Lavkarbo" kan derimot være så mangt. Det kan være alt fra strikt lavkarbo, dvs. mindre enn 20 gr "karbo" pr dag, moderat som er fra 20-50 gr karbo pr dag, til liberalt lavkarbo som er opptil 100 gr "karbo" pr dag. Opptil 150 gr er fortsatt et betydelig karboredusert kosthold i forhold til anbefalingene og vil også være nyttig, hvis en ikke orker å gå "all in". En reduksjon vil for de fleste være en god investering.

Å ligge på sånn ca 100 gr karbo pr dag er egentlig ikke så spesielt og heller ikke særlig sært, men det kan gi stor helsegevinst. Tidligere var det fra 100 -150 gr karboydrater pr dag som ble anbefalt for diabetes 2 pasienter, før det plutselig økte til nærmere det dobbelte. Økt inntak av karbohydrater gir samtidig økt utskillelse av insulin, ogøkt insulinutskillelse gir økt fettlagring og økt inflammasjon.

De fleste av vår tids lidelser er relatert til inflammasjon. Det gjelder bl.a. hjerte/ karsykdommer, autoimmune lidelser, smertetilstander som fibromyalgi, senebetennelser og diffuse muskel og leddplager, nevrologiske sykdommer, inklusiv demens og alzheimer. Til og med flere kreftformer.

Hvor mye karbohydrater en må redusere for å få effekt er forskjellig, da

sensitiviteten for karbohydrater er svært individuell. Sensitiviteten påvirkes bl.a. av økende alder, økende vekt, aktivitetsnivå, tarmflora, sykdom, medisinbruk, søvnmangel, skiftarbeid, kosthold og stress. Faktisk har det også innvirkning om du er født naturlig eller med keisersnitt.

Det positive er at en justering av inntaket av karbohydrater kan gi stor helsegevinst.

Hva du erstatter karbokildene med er derimot en viktig faktor, men et lavkarboksthold trenger ikke være så spesielt.

En helt vanlig dag kan f.eks være slik:

Frokost:

2 frøbaserte knekkebrød med smør, salat, makrell i tomat/ sardin/ tunfisk, 2 babytomater

1 kopp kaffe og 1 glass vann

Lunch:

1 skive proteinbrød med salat, eggerøre og røkelaks

4 babytomater og 1 eple

Middag:

Fiskesuppe med grønnsaker, kokosmelk og currypaste

Dessert: Litt mørk sjokolade

Kvelds:

Rester av middagen eller 1 frøknekkebrød med pesto, avokado og spekeskinke

En liten gjennomgang viser at dagens kosthold ender opp på ca 100 gr karbo.

18 gr karbo - fra 3 frøknekkebrød

3,5 gr karb fra 1 skive proteinbrød

40 gr karbo fra 1 eple

3,8 gr karbo fra 6 babytomater

10 gr karbo fra - grønnsakene i suppa

20 gr fra mørk sjokolade:

95,3 gr karbo for hele dagen.

Dette er det vi kaller et liberalt karboinntak.

Ser dette så sært ut? Eller ser det farlig ut? Hadde vi tatt bort eple har vi omtrent et strikt lavkarbokosthold. Og byttes lunchen med en kyllingsalat vil karboinntaket bli ytterligere redusert. Fremdeles ikke så farlig og heller ikke særlig sært. Jo vi trenger riktignok vitaminene som er i frukt, men vi kan like gjerne få dem fra bær og grønnsaker, som har betydelig lavere karboinnhold.

Det er en ubegrunnet frykt for lavkarbokosthold. Fremdeles advarer flere leger, sykepleiere og annet helsepersonell mot denne type kosthold. Jeg har en mistanke til at de fremdeles tror at det handler om å hive innpå med majones og bacon - og bare det. Det har lite med et helsebringende lavkarbokosthold å gjøre.

"Low carb" handler egentlig om å redusere karbointaket. Når inntaket av "karbo" reduseres bør inntaket av fett økes, da vi trenger en energikilde. "High fat" har mange oversatt til healthy fat. Denne benevnelsen synes jeg er mer beskrivende og høres bedre ut. I vår verden der fettfobien har tatt overhånd, høres "healthy fat" betydelig bedre ut enn "high fat", selv om det handler om det samme.

Å øke inntaket av laks, sardiner, makrell, avokado, nøtter, kjerner, frø, pesto og olivenolje virker vel ikke særlig skummelt.

Neste gang dere hører noen går på "lavkarbo", så spør hvordan deres kosthold egentlig ser ut. Ofte er fordommene mer skumle enn virkeligheten, noe jeg er rimelig sikker på er tilfellet i denne sammenheng. Og jeg tror mange vil få seg en overraskelse over hva folk egentlig spiser på et lavkarbokosthold. Det er egentlig ikke hverken farlig eller sært. Det er bare ren, naturlig mat. I grunnen har vi snudd det hele på hodet. Det naturlige har blitt skummelt, mens det unaturlige har blitt normalt.

Det er faktisk en grunn for at "lavkarbo" virker. Mindre sukker og mindre matvarer som blir til sukker i kroppen bidrar til at blodsukkeret stabiliseres, som igjen bidrar til betydelig mindre insulinutskillelse.

Med lavere insulinverdier frigis fettet lettere fra cellene og vekten reduseres.

De fleste opplever å få bedre blodverdier, huden blir finere, energinivå og humør blir bedre og mer stabilt, blodtrykket normaliseres og vekten reduseres. Ja, helsa forbedres på alle plan. Ved hjelp av god, smakfull og næringsrik mat.

Det er ikke noe hokus pokus. Ved å dempe inflammasjon er det faktisk mulig å forebygge, bremse og reversere de fleste av vår tids lidelser.

Er det ikke det vi ønsker?

Særlig farlig kan det neppe være. Det som er utelatt på et lavkarbokosthold er: sukker, og mat som blir til sukker i kroppen som brødmat, ris, pasta, bearbeidet mat, juice, margariner og vegetabilske oljer. Faktisk er dette matvarer vi alle har godt av å redusere inntaket av.

Kritikk til lavkarbo:

1. Kritikken til lavkarbo har gjerne vært at du får i deg altfor mye fett. Det er ikke nødvendig å "hive" innpå med fett, men litt til hvert måltid er fornuftig, da kroppen trenger en energikilde. Hvor mye som trengs er individuelt. Det er derimot ikke nødvendig å tilføre så mye fett, da de fleste som går over til lavkarbokost ønsker å redusere eget fett . Hva er da bedre enn å bruke eget fett som energikilde?

2. Andre er kritiske til at du får for lite fiber. Å leve på lavkarbo innebærer mer ekte mat, inklusiv mer grønnsaker, nøtter, kjerner og frø, så fiber er heller ikke noe problem.

3. Den tredje kritikken har vært at folk spiser så masse kjøtt, som hevdes å være skadelig for både helsa og miljøet. Men LCHF ( low carb high fat) er ikke high protein.

Fettinntaket kan bl.a. økes ved å velge mer fet fisk, avokado, pesto, egg, aioli, kokosfett, smør, nøtter, kjerner og frø. Det trenger faktisk ikke være kjøtt i det hele tatt.

Hvis dere ser på mitt eksempel ovenfor, så er det ikke akkurat kjøtt som er temaet.

4. Det miljømessige aspektet som også har vært et tema, faller dermed også i grus. Lavkarbokost handler mer om å øke inntaket av sunt fett og grønnsaker, enn å øke inntaket av kjøtt.

5. Og rent bærekraftig, når vi er inne på det temaet, så vil generelt bedre helse i samfunnet være betydelig mer bærekraftig enn at vi spiser på oss ulike sykdommer med et høykarbokosthold. Denne helseutviklingen er så kostbar i forhold til medisinbruk, sykehusinnleggelser og sykemeldinger at vi er i ferd med å ruinere vår egen nasjon. Hvor bærekraftig er egentlig det?

Så hvorfor dette hysteriet mot lavkarbo?

Hvorfor går til og med mange ut og advarer mot dette, når de fleste får bukt med både overvekt og inflammasjonslidelser. Ja, mange klarer faktisk å reversere sine sykdommer.

Det er en bakvendt verden. Det kan til og med være effektivt for dem som ønsker å øke vekten. Nettopp fordi kroppen får et kosthold med høyere næringsverdi, samtidig som belastende kostfaktorer reduseres.

Hvor lenge skal vi klamre oss til gamle teorier om at fett er farlig? Det er mer enn nok dokumentasjon som viser at det ikke er naturlig fettet, heller ikke mettet fett, som er helseskadelig, men sukker og mat som blir til sukker i kroppen i kombinasjon med fett av dårlig kvalitet.

Fett fra ren, ekte mat har lite med fett av dårlig kvalitet å gjøre. Så kvaliteten av fettet har trolig mye større betydning enn om det er metta eller umetta. Å fortsette å redusere fett, særlig metta fett og opprettholde et høyt inntak av karbohydrater fører kun til at vi fortsetter med den helseutviklingen vi holder på med, der overvekt, diabetes 2 og inflammasjonslidelser bare øker.

Selv om jeg enda ikke er i mål med egne helseutfordringer, har jeg det uendelig mye bedre med redusert inntak av karbohydrater og ser ingen grunn til å begynne å spise sukker eller andre råvarer som blir til sukker i kroppen, bearbeida mat og vegetabilske oljer for den saks skyld!

Hva skulle i så fall det være godt for?

Lykke til med et sunnere kosthold!

Mvh Mette