Hvorfor er franske damer slankere, friskere og lever lengre enn de norske?


Det er trolig flere faktorer som spiller inn. Det er likevel noen typiske karaktertrekk i som kan forklare ulikhetene.

Frankrike:

Kost:

  1. Både barn og voksne har to varme måltider pr dag (lunch og middag)

  2. Kun 1 brødmåltid pr dag

  3. Rene råvarer: kjøtt, fisk, egg, ost, grønnsaker, frukt og bær

  4. Grønnsakene er hovedingrediensen i de varme måltidene, mens de har små porsjoner kjøtt og fisk

  5. De bruker små porsjoner med tilbehør som ris, pasta og potet

  6. De bruker ofte kokt kjøtt i stedet for stekt

  7. De steker i olivenolje

  8. 1 glass vin pr dag (om kvelden), men drikker helst vann

  9. De starter hovedmåltidet med en frisk salat

  10. Desserten er enten frukt, eplemos eller ost

  11. De spiser lite ”junk food” og snacks

Livsstil:

  1. De bruker god tid til måltidene

  2. Nytelse og det sosiale aspektet står sentralt

  3. De lager maten fra bunn av

  4. Måltidenes sammensetning gjør at de holder seg mette lenge

  5. De spiser sjelden mellom måltidene

  6. De bruker god tid på middagslaging

  7. De spiser middag sammen om kvelden

  8. De overspiser sjelden

  9. De teller ikke kalorier

  10. De er opptatt av utseende

  11. De går, når det er mulig

Norge:

Kost:

  1. Kun 1 varmt måltid pr dag

  2. 2-3 brødmåltider daglig

  3. Har ofte mellommåltid

  4. Middagen inneholder mer kjøtt, ris, pasta og potet og mindre grønnsaker

  5. Spiser mer stekt mat

  6. Betydelig mindre grønnsaker, frukt og bær

  7. Mer brus, juice og andre leskedrikker

  8. Mer snacks

Livsstil:

  1. Spiser betydelig mer brødmat

  2. Spiser ofte mellom måltid

  3. Spiser middag om ettermiddagen

  4. Bruker mindre tid på matlaging og måltid

  5. Betydelig mer kosemat, snacks

  6. Veldig fokus på kaloritelling

  7. Kjører over alt

Noen tanker om forskjellene og konsekvensene:

I grove trekk består det typiske franske kjøkkenet av mer rene råvarer i form av grønnsaker, frukt og bær, kjøtt, fisk, egg og modna oster enn det norske.

De har mindre karbohydrater i form av brødmat, ris, pasta, potet, kjeks, brus og andre sukkerholdige produkter.

Franskmenn har et forholdsvis magert kosthold. De teller ikke kalorier, men det høye inntaket av grønnsaker gjør at det totale kaloriinnholdet blir begrenset.

De spiser en del mettet fett fra modna oster, men betydelig mindre dårlig fett fra bearbeidet mat, ”junk food” og snacks.

I Frankrike har de et mer variert kosthold der det inngår 3 X så mange ulike råvarer i forhold til det norske.

Sammensetningen av måltidene bidrar til bedre metthetsfølelse og mer stabilt blodsukker. Dette innebærer trolig mindre utvikling av insulinresistens, som er en sentral faktor i forhold til utvikling av overvekt og livsstilssykdommer og inflammasjonslidelser.

Franske damer lever i gjennomsnitt 1,5 år lenger enn de norske damene. De er slankere, friskere og lidelser som fibromyalgi er omtrent fraværende. Mennene har noenlunde lik levealder, men har mindre livsstilssykdommer.

Overvekt er et betydelig mindre problem, selv om vekten nå er gradvis økende.

Kanskje det er brødmat og dårlig fett fra bearbeidet mat og billige vegetabilske oljer som er problemet i vårt kosthold? Disse råvarene er omtrent fraværende i det franske kjøkkenet. Kanskje det er like mye det som ikke spises som gir bedre helse som det som spises?

Rene råvarer ser uansett ut til å være det beste. Friske, rene, smakfulle og til og med noen fete råvarer. Rett og slett naturlig, ekte mat.

Og kanskje vi her i Norge bør bli flinkere til å bruke mer tid på matlaging og mer tid på å spis god mat sammen. Det er mye god helse i hyggelig samvær.

Franskmenn lurer på hva i all verden vi bruker kveldene til når vi ikke bruker den på å lage og spise middag.

Ja, hva bruker vi kveldene til?

Bare du vet svaret.

Lykke til med bedre kostvaner!

Mvh Mette