Noen tanker om kritikken til Margits Veas råd angående kraft til barn


I følge Helsedirektoratet:

”Det er ingen bestemt regel for hvilken mat barnet bør begynne med. I starten bør maten være most og nesten flytende. Det kan være naturlig å begynne med tynn grøt, most potet eller grønnsaker, som kan blandes med morsmelk eller morsmelkerstatning. Tilby barnet mange ulike matvarer og tilby matvarene mange ganger.”

Dette er helsedirektoratets råd. Ingen bestemte regler, men du må for all del ikke gi barna kraft. Kraft som er kokt på grønnsaker, marg og bein og som er flytende.

Hvor er logikken?

Hvordan kan det være farlig med noen skjeer med kraft kokt på grønnsaker, marg og bein? Som inneholder masse gode næringsstoffer og som styrker tarmslimhinnen og tarmfloraen. Helsedirektoratet sier at kraft er næringsfattig. Moset grønnsaker, og flytende suppe er derimot det de anbefaler. Men hvis du koker kraft på grønnsaker, marg og bein så er det plutselig næringsfatttig og farlig. Her er det noe som skurrer. Grønnsaker kokt alene er næringsrikt, mens grønnsaker sammen med marg/ bein er næringsfattig? Er det virkelig det de mener?

Det er vel ingen som tenker på å helle innpå med kraft til barna og bytte morsmelk ut med kraft? Det Margit Vea her snakker om er å gi babyene et lite tilskudd. Hun snakker også om barn som har vondt i magen.

Hvorfor skal vi ikke gi noe til barna som er gunstig? Som styrker helsa, styrker tarmslimhinnen og kanskje kan bidra til at barna ikke får vondt i magen?

Og ja, det er leveren som renser kroppen, som ernæringsfysiologen sier, men litt kraft, hindrer ikke leveren i gjøre jobben sin. Kraften inneholder viktige aminosyrer som leveren er avhengig av. Kraften jobber ikke mot leveren, snarere tvert imot.

Ellers når det gjelder kosthold, så blir vi anbefalt å spise mer av de råvarene som styrker kroppens organer i å gjøre jobben sin. Kraft, kokt på grønnsaker, marg og bein, bidrar med nettopp dette.

Men vi må for all del ikke gi kraft til barna. Dette virker merkelig.

Vi må ikke bli så styrt av retningslinjer at vi slutter å tenke. Ei heller se ting så svart hvitt at hvis du gir babyen en skje eller to med kraft, så slutter du med morsmelk. Ingen ville vel finne på det.

Stå på Margit Vea.

Ha en god dag, inklusiv en dose god kraft!

Mvh Mette Lund Larsen

Ernæringsterapeut