Er det ikke snart på tide med en justering i de generelle kostanbefalingene for overvektige og diabe


Nå er utvikling av diabetes 2 og overvekt den nye epidemien i befolkningen generelt men også blant dem med diabetes type 1.

Skal vi fortsette med samme tilnærming som før, slik at enda flere får enda større helseproblemer, eller er det ikke snart på tide å bruke ren logikk?

Hvorfor innta en masse karbohydrater for så å ta medisiner for å regulere blodsukkeret, når blodsukkeret enkelt kan reguleres med å redusere inntaket av karbohydtrater og øke inntaket av sunt fett og grønnsaker? Så enkelt.

Det er karbohydratene som påvirker blodsukkeret mest og som fører til stigende insulinverdier og etterhvert til insulinresistens og diabetes 2. Da er det vel mest fornuftig å redusere inntaket av denne matvaregruppen? Spesielt de "raske" karbohydratene, men de "langsomme" blir jo også brutt ned til sukker. De er sammensatte glucosemolekyler som også påvirker blodsukkeret. Det tar bare litt lengre tid.

For dem med diabetes type 1 blir problematikken den samme, selv om de mangler eget insulin. Det må da være mye mer hensiktsmessig å unngå store blodsukkerstigninger, slik at insulinbehovet reduseres? Jo større svingninge, jo større blir behovet for insulin. Insulinresistens, overvekt og diabetes 2 er nå et stadig økende problem også hos dem med diabetes 1.

As obesity rate rises, double diabetes`looms large

Vi blir fetere og fetere selv om vi følger de generelle rådene

Dette virker egentlig ganske logisk. Er det legemiddelindustrien som rår eller hva er det som gjør at vi fortsetter med samme tilnærming? Hadde det vært et nytt legemiddel som ga like gode resultater som kostendring, ville trolig legemiddelindustrien presset på for å få dette på markedet. Men ingen tjener penger på at kosten endres. Bør vi ikke heller tenke hvor mange liv som kan spares og hvor mange bivirkninger og senskader som kan unngås hvis kosten endres? Senkomplikasjoner av diabetes 2 er definitivt ikke noe hyggelig.

Mange leger verden over bruker lavt karbohydratinntak som behandling mot overvekt og diabetes både 1 og 2 med mye bedre resultater enn med medikamentell behandling. Bl. a Jason Fung, Eric Westman, Tim Noakes, Andrea Eenfeldt m.fl.

Se intervjuer av disse pluss masse annen spennende info på dietdoctor.com.

Anbefaler dem med diabetes 1 å se disse videoene som ligger på dietdoctor.com

How to avoid complications of type 1 diabetes

Low carb for type 1 diabetes

Anbefaler også de med type 2 diabetes å ta en titt nedenfor og gjøre dere opp en mening om hva du selv ville gjort hvis du selv kom i denne situasjonen:

The two big lies about type 2 diabetes

Ad. spesialist Jason Fung:

https://idmprogram.com/my-journey/

Lykke til med et stabilt blodsukker :)

Hilsen Mette

Ref:

1. Foster GD, Wyatt HR, Hill JO, Makris AP, Rosenbaum DL, Brill C, Stein RI, Mohammed BS, Miller B, Rader DJ, Zemel B, Wadden TA, Tenhave T, Newcomb CW, Klein S: Weight and metabolic outcomes after 2 years on a low-carbohydrate versus low-fat diet: a randomized trial. Ann Intern Med 2010, 153: 147-157.

2. Stern L, Iqbal N, Seshadri P, Chicano KL, Daily DA, McGrory J, Williams M, Gracely EJ, Samaha FF: The effects of low-carbohydrate versus conventional weight loss diets in severely obese adults: one-year follow-up of a randomized trial. Ann Intern Med 2004, 140: 778-785.

3. Dashti HM, Al Zaid NS, Mathew TC, Al Mousawi M, Talib H, Asfar SK, Behbahani AI: Long term effects of ketogenic diet in obese subjects with high cholesterol level. Mol Cell Biochem 2006, 286: 1-9

4. Jason Fung, Amy Berger:Hyperinsulinemi and insulinresistance: Scope of the problem. Journal of insulin resitance, 2016: https://insulinresistance.org/index.php/jir/article/view/18/25