Hippokrates var en klok man


"La din mat være din medisin og din medisin din mat", sa Hippokkrates.

Da jeg gikk på sykepleierskolen fra 1985-88 lærte vi også denne læresetningen. Men vi lærte lite og ingenting om kostens innvirkning på helsa. Jo, vi lærte statens anbefalinger, men ikke noe om hvordan kosten kunne brukes terapeutisk i forhold til forebygging og behandling av ulike plager og lidelser.

Vi lærte heller ikke å være nysgjerrige og tenke at forskning fører oss framover og nye råd kan føre til at gamle råd bør justeres. For å ta inn ny lærdom må vi være åpne og kunne innrømme at det vi trodde tidligere kanskje ikke var helt riktig.

Det er for meg en gåte at en pasient med diabetes tye 2 får beskjed om å spise som før og bare ta insulin. Hvor er logikken i dette rådet?

Et kosthold som har ført til at denne diagnosen har slått ut, som i tillegg medfører økt vekt, særlig økt bukfett, økt inflammasjon som igjen trigger et hav av andre lidelser.

Det burde vel være mer naturlig å redusere på de råvarene som brytes ned til sukker, Ikke bare kutte ut på sukker, men kutte ned på karbohydrater generelt. Særlig de "raske". Disse blir jo omdannet til sukker i kroppen og vil påvirke blodsukkeret.

Det betyr ikke at du kun skal spise fett. Sunne proteinkilder, sunt fett, grønnsaker, bær, kjerner, frø og nøtter fungerer ypperlig.

En venninne av meg som bl.a. sliter med diabetes type 2, klarer å regulere sin diabetes rimelig godt ved hjelp av kostholdet når hun er hjemme. Men da hun nylig var innlagt på sykehuset måtte hun begynne med sprøyter, da blodsukkeret føyk i været da hun spiste kosten hun fikk servert. Hun var på en diabetesavdeling. Er ikke det et paradoks? Og er det ikke på tide å tenke pasientens beste fremfor å fastholde på gammel lærdom. Verden går framover.

Er det ikke på tide å gjøre som Hippokrates sa:

La din mat være din medisin og din medisin din mat.

De beste ønsker om en god helse!

Mette

Referanser:

Jason Fung, Amy Berger:Hyperinsulinemi and insulinresistance: Scope of the problem. Journal of insulin resitance, 2016: https://insulinresistance.org/index.php/jir/article/view/18/25

Begynn å skrive innlegget her. Du kan sette inn bilder og videoer ved å klikke på ikonene ovenfor.