Kjære ”forståsegpåere" De som utelater gluten eller noe annet fra kost


Jeg hører stadig vekk kommentarer om at å leve glutenfritt er blitt så trendy og at de som gjør dette ødelegger for de som virkelig er syke. Nemlig de som har cøliaki. De som har cøliaki har et virkelig problem i motsetning til dem som bare vil være trendy og har fått en fiks idé, mener mange. Hvor i all verden tar de det fra? Hvorfor skulle noen utelate matvarer fra kosten for å være trendy? Det er ikke akkurat festlig å måtte utelate noe som inngår i det aller meste av norske bakervarer?

Og hvorfor i all verden ødelegger de som utelater gluten av andre grunner for de med cøliaki? Det må da bare være en fordel at flere ønsker et glutenfritt kosthold. Det bidrar til at det kommer flere produkter på markedet og at stadig flere produsenter, spisesteder, hoteller ol skjønner at de må ha et glutenfritt tilbud. Forhåpentligvis kommer det flere næringsrike alternativer også på markedet når presset blir større. Hva er så galt med det?

At mange velger å leve glutenfritt må da være helt og holdent den enkeltes valg. Hvis stadig flere merker at de får det betydelig bedre, både fysisk og psykisk, hvis de utelater gluten, så må da det være grunn nok.

Selv om plagene ikke blir akutt magesmerter, som ved cøliaki, kan reaksjonene være mange og varierte, og kan definitivt være plagsomme for dem det gjelder. I dag vet vi at det er mange ulike grunner for hvorfor folk reagerer på maten de spiser, så nå må snart alle ”forståsegpåerere” bruke litt sunt folkevett og la dem som velger å leve glutenfritt eller hva som helst annen- fritt, få ta det valget helt selv,. Hør på hva de sier. Hør på hvorfor de gjør dette valget. Og respekter at de gjør et aktivt tiltak for å forbedre sin egen helse. Og ikke minst prøv å lytt med et åpent sinn, uten skepsis og fordommer.

Det er ikke alltid årsaken til reaksjonen er kjent, men det gjør ikke reaksjonen mindre plagsom for det. Det hender at folk får lungekreft uten å ha røkt eller at noen får diabetes 2 selv om de spiser sunt og har vært fysisk aktive. Forklaringen ligger ikke alltid oppi dagen, men fordi om vi ikke alltid skjønner sammenhengen så er plagene like reelle for dem det gjelder.

Hvor store de ulike plagene er for hver enkelt, vet bare den som ”har skoene på”. For deg med cøliaki kan det gjerne virke tøysete at noen velger å utelate gluten uten å ha cøliaki, men plager som migrene, utmattelse, restless legs og eksem kan være like plagsomt for dem som rammes som akutt magesmerter. Kankskje vel så det. Belastningen er i vertfall betydelig større når de blir møtt med nedlatende holdninger om at de bare prøver å være ”trendy”.

Vet dere hvor kraftig disse ”særingene” reagerer? Vet dere hvor mye det påvirker livskvaliteten til dem dere kritiserer? Reaksjonene kan gjerne komme snikende dagen etterpå, til og med flere dager etter inntak. Og selv om du ikke ser det kan reaksjonene være kraftige og plagsomme for dem som rammes. Ved cøliaki kommer plagene ofte umiddelbart, men plagene er ikke mindre alvorlige eller mindre plagsomme fordi om de kommer snikende som de ofte gjør ved ulike former for intoleranser.

Nå må snart disse ”forståsegpåerne” som har alt vett og forstand bruke denne forstanden på en mer hensiktsmessig måte. Nemlig å vise respekt for andre. Respekt for at det kan være andre grunner enn kun cøliaki som gjør at folk velger å utelate gluten fra kosten. Respekt for de som har klart å finne ut hva de reagerer på. Og ikke minst respekt for at de tar ansvar for egen helse.

Alle som velger et kosthold som ikke er ”normalen” blir ofte sett på som noen særinger. Men prøv å snu litt på det. Det er ikke sikkert at ”normalen” er det beste fordi om det er vanlig. Vi stoler blindt på råd som kanskje ikke er alltid er riktige, men fordi de er vanlige så følger vi dem.

Prøv å snu litt på instillingen og tenk at disse ”raringene” kanskje vet noe mer enn deg. De har trolig satt seg inn i et tema som du aldri har bevegd deg inn på. De har kanskje en innsikt som er langt over ditt nivå. Så prøv å ta på noen andre briller neste gang du møter en av disse ”særingene” som utelater noe fra kosten uten å ha cølikai. Du kan faktisk risikere å lære noe nytt.

Begynn å skrive innlegget her. Du kan sette inn bilder og videoer ved å klikke på ikonene ovenfor.