Innovasjon


For å utvikle oss og komme videre er vi avhengige av at noen går nye veier. At noen tenker nytt og tester nye metoder.

Det er nødvendig innen alle fagfelt. Enten det gjelder olje, vindkraft, data, fiske, havbruk, dyrkningsmetoder eller hva det nå måtte være.

Innen andre områder blir slik forskning hyllet som innovativt og spennende.

Når noen finner nye sammenhenger og svar innen kost og ernæring blir de sett på med skepsis og motvilje.

Innovasjon Norge klager på at det er for lite innovativt innen kost og ernæring.

Er det så rart?

Når noen prøver på noe innovativt innen kost og ernæring blir de hudflettet og kalt kvakksalvere og at de kun er alternative terapeuter som er ute etter å lure penger fra folk. Jmf motviljen mot Fedon Lindberg da han introduserte grovkarbokosthold og Dr Reichelt som har møtt massiv motstand mot sin forskning om matintoleranse.

I forhold til nye dietter og kostråd så er det ingen som blir prakket på nye dietter eller råd. Alle står fritt til å lese disse rådene. Like fritt som å lese hageråd, baketips, golfråd eller hva det enn skal være.

Så hva er det som trigger så mange når det gjelder kostråd.

Med dagens sosiale medier blir råd gitt av mange med ulik bakgrunn og kompetanse.

Vi velger selv hvem vi vil følge og hva vi vil lese. Og vi velger selv om vi vil ta rådene inn over oss eller ikke.

Hvis du er litt selektiv og velger råd fra personer med solid bakgrunn kan du risikere å få bedre helse hvis du velger å følge rådene. Det verste som kan skje er at det ikke hjelper.

På lik linje som du kan risikere å få finere hage, hvis du følger hagerådene, eller å bli bedre i golf hvis du følger golfrådene. Men det er faktisk helt opp til deg om du velger å følge rådene eller ikke.

Hvis alle hadde hatt vært friske hvis de fulgte statens ernæringsråd, så hadde det jo vært såre enkelt. Og hvis alle kunne spise alt , så hadde det vært supert, men så enkelt er det dessverre ikke.

Og for de som ikke blir bedre og som ikke får noen som helst hjelp, er det helt avgjørende at noen tenker innovativt også innen kost og ernæring.

Hvorfor ikke møte dem som prøver å gjøre alt de kan for å hjelpe deg, meg og våre kjære som har ulike lidelser, plager eller sykdommer, med nysgejerrighet, ydmykhet og takknemlighet?

Hvorfor er det så vanskelig å innrømme at kanskje noen andre kan mer om dette temaet enn deg selv?

Tenk om Hexeberg, Lindberg, Nordstrand, Reichelt har rett, og det var din arroganse som hindret at nettopp ditt barn fikk hjelp til sine plager og lidelser. Bare fordi du ikke ville innrømme at du ikke kunne alt om kost og ernæring likevel.

Det kan være en av dine nærmeste som sliter og som dette nyskapende arbeidet kan være til hjelp for. Det kan til og med være det vil være livsnødvendig, kanskje også for deg.

Hvorfor ikke se det som positivt at faktisk noen finner noe som kan hjelpe? At flere og flere årsakssammenhenger blir kartlagt, slik at ikke alle trenger famle i blinde.

Å vite at det f.eks er melk du reagerer på kan gjøre hverdagen utrolig mye enklere enn hvis du ikke vet hva som forårsaker magesmertene.

Tenk bare hvor stor betydning det vil ha den dagen du skal ha din viktigste eksamen, eller du skal gifte deg. Da vil det være til stor nytte å vite at det faktisk er melk du må unngå for å slippe å ligge krokete i sengen av smerter.

Hva er dere så redde for?

Hvorfor så stor motstand?

Er dere redde for at dere kanskje har fulgt feil råd?

Er frykten for å innrømme feil så stor at den skal stå til hinder for at dine barn får hjelp?

Eller at du kanskje må ta ansvar for din egen helse i større grad?

Mange leger avviser kostråd og legger lite vekt på kostens betydning. De avviser også kosttilskudd og naturmidler og påstår at disse har null effekt. Men hva skjer straks det blir påvist at en urt eller tilskudd har medisinsk effekt? Jo da går tilskuddene fra å være alternativ medisin til å bli et legemiddel, over natta.

Tenk om både leger, psykiatere og psykologer kunne fått bedre effekt med sitt arbeid hvis kostholdet til pasientene var annerledes?

Hva som kunne vært spart av lidelser og medisinbruk hvis vi endret litt på kostholdet?

Hva med å tenke hva som er det beste for pasientene i stedet for å tviholde på sin lærdom og ikke tørre åpne opp for noe nytt.

Innovasjon innen mat bør etter min mening være et positivt tema på alle plan, både når det gjelder havbruk og landbruk men også når det gjelder i forhold til hvordan vi reagerer på de ulike råvarene.

Den store motstanden mot at maten vi spiser fører til sykdom hos veldig mange, blir rett og slett til hinder for utvikling og innovasjon.